Α. Γεωργίου: Η τέχνη της ομορφιάς που έγινε επιχείρηση
06:49 - 28 Δεκεμβρίου 2015
Μικρή τη συνάρπαζαν τα ωραία σπίτια και οι κομψές κατασκευές. «Αρχιτέκτονας θα γίνει», έλεγαν οι γονείς της, όμως η Άντρη μαγνητιζόταν στην ουσία από την ομορφιά και όχι από το ίδιο το κτίριο. Και η ομορφιά ήταν η τέχνη που έμελλε να υπηρετήσει, ξεκινώντας από ένα μικρό κομμωτήριο στη γενέτειρά της, Κακοπετριά, για να λειτουργεί σήμερα πέντε από τα γνωστότερα κέντρα περιποίησης σε όλη την Κύπρο: Dessange Paris, Quick Spa και Hamam Omerye.
Οι άνθρωποι που είχαν την τύχη να μεγαλώσουν στα ορεινά, έχουν συνήθως κάτι πιο ανθρώπινο στον χαρακτήρα τους. Το βλέπεις στο βλέμμα τους, το νιώθεις στη φωνή τους. Απολαμβάνουν τη ζωή και εκτιμούν ό,τι τους περιβάλλει με έναν τρόπο πιο αληθινό. Έτσι βρήκαμε την Άντρη Γεωργίου στην αυλή του Hamam Omerye να γελάει μαζί με μια από τις κοπέλες του προσωπικού και να απολαμβάνει το ανατολίτικο τσάι της, έτοιμη για μια χαλαρή κουβέντα γύρω από τις επιχειρηματικές της κινήσεις. «Το όνειρό μου ήταν η ομορφιά. Πάντα ήθελα να είναι όλα γύρω μου όμορφα και κομψά. Μου άρεσε η αρχιτεκτονική αλλά βρέθηκα στην κομμωτική. Η απόλαυση της οποιασδήποτε διαδικασίας ομορφιάς με ώθησε σε μια ‘άλλη αρχιτεκτονική’. Η ικανοποίηση που ένιωθα όποτε δημιουργούσα κάτι, συμφωνά με τη δική μου άποψη, ήταν για μένα ευτυχία», μας είπε, προσθέτοντας ότι πλέον η ομορφιά δεν είναι μόνο ένα ωραίο στυλ στα μαλλιά αλλά η υποστήριξη ολόκληρου του πακέτου.
Η ξενάγηση στους χώρους άρχισε με την κα Γεωργίου να μας εξηγεί ότι σίγουρα το 1983, στα πρώτα στάδια των ανοιγμάτων της στο εξωτερικό και ειδικά στο Παρίσι, δεν είχε ονειρευτεί spa, ωστόσο σε όποια χώρα και αν βρισκόταν πάντα ταυτιζόταν και θαύμαζε τους καλαίσθητους, ολοκληρωμένους και επαγγελματικούς χώρους που είχαν τη δική τους ταυτότητα, όπως το σαλόνι του Fekkai στη Νέα Υόρκη ή το Day Spa στο Bad Sulza στη Γερμάνια.
«Να επιμένεις και να διεκδικείς»
Η απόφαση να ασχοληθεί με τον τομέα της ομορφιάς ήταν αυθόρμητη, καθώς μετά το Γυμνάσιο Σολέας και ένα μήνα σε κολλέγιο, βρέθηκε στη Σχολή Κομμωτικής Άγγελος. Με νοσταλγία πήγαμε πίσω και στα πρώτα χρόνια στην Κακοπετριά, τα «εύκολα και ξέγνοιαστα», όπως είπε. «Οι γονείς μου είναι υπέροχοι άνθρωποι, με έμαθαν να στέκομαι στη ζωή εκτιμώντας τις ανθρώπινες αξίες και θεσμούς. Να στηρίζομαι στις δικές μου δυνάμεις». Χαρακτήρισε τον πατέρα της «πρίγκιπα» και θυμήθηκε τα λόγια του. «Να επιμένεις, να διεκδικείς και πάντα να προσέχεις και να αγαπάς αυτό που έχεις Άντρη μου», της έλεγε.
Από πολύ νωρίς η δημιουργία έγινε καθημερινότητα. «Κάθε μέρα δημιουργούσα κάτι διαφορετικό. Έλαβα μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς. Παρακολούθησα τεχνικά σεμινάρια στην καρδιά της μόδας στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, ενώ η ολοκλήρωση του προγράμματος colorscopie και της προσωπολογίας total look καθόρισαν τη ζωή μου. Είχα την ανάγκη να δώσω και να μοιραστώ όσα ένιωθα και έβλεπα στον κόσμο της ομορφιάς, δίνοντας αξία σε ό,τι είχα κοντά μου, από χτενίσματα μέχρι διακόσμηση των χώρων όπου ζούσα και εργαζόμουνα».
Η ίδια μοιράστηκε τις γνώσεις της με την ομάδα της και η επιτυχία του L’atelier, του πρώτου της κομμωτηρίου στην πρωτεύουσα, δεν άργησε να έρθει, για να ακολουθήσουν από τότε κι άλλες πολλές, ταυτόχρονα με μια σειρά από τολμηρές αποφάσεις. Ο Δεκέμβριος του 2002, για παράδειγμα, έμελλε να είναι καθοριστικός για την πορεία της ίδιας ως επιχειρηματία. Παίρνοντας μεγάλο ρίσκο αποφάσισε να φέρει τον οίκο Dessange στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην οδό Καλλιπόλεως στη Λευκωσία, δημιουργώντας ένα μοναδικό ολοκληρωμένο day spa οπου και εργοδοτουσε 55 άτομα. «Ήταν ένας χώρος ο οποίος με έμαθε πολλά. Έμαθα να εργάζομαι εγκεφαλικά και όχι μόνο συναισθηματικά, αλλά και να μπορώ να ‘διαβάζω’ τους ανθρώπους όλων των τάξεων», εξήγησε.
Οι ιδέες που έγιναν επιχειρήσεις
Όσο καθοριστικό ήταν, όμως, το άνοιγμα του πρώτου Dessange τόσο καθοριστικό ήταν και το κλείσιμό του τον Ιούνιο του 2014. «Η εγκατάλειψη του πρώτου μας κτιρίου ήταν μια τραυματική εμπειρία κατά την οποία βίωσα μια φράση που λέμε για τις τράπεζες ότι ‘σου δίνουν ομπρέλα όταν έχει λιακάδα και σου την παίρνουν όταν βρέχει’. Κάπως έτσι έζησα την ανευθυνότητα ορισμένων διευθυντικών στελεχών συγκεκριμένης τράπεζας, που προτίμησαν να αφήσουν μια επιχείρηση να κλείσει και δεκάδες ανθρώπους να μείνουν άνεργοι, παρά να αναλάβουν την ευθύνη μιας δύσκολης απόφασης», θυμήθηκε. Η μπόρα όμως πέρασε και η γαλλική αλυσίδα πολυτελείας Dessange Paris συνέχισε και άνοιξε για άλλη μια φορά τις πόρτες της, αυτή τη φορά στην Έγκωμη.
«Το όνειρο για ένα Dessange στην Κύπρο φαινόταν άπιαστο, όμως ο Jacque Dessange ήθελε τη ‘σημαία’ του και στο νησί μας. Του άρεσε πολύ το ταμπεραμέντο της μεσογειακής γυναίκας. Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε τεχνικές balayage και η γκάμα προϊόντων που πρόσφερε ήταν αρκετά σημαντικά κίνητρα για να αποφασίσω, με τη σειρά μου, να μεταφέρω την εμπειρία αυτή στην κοινωνία μας».
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 το Dessange Day Spa είχε 3.500 επισκέψεις τον μήνα και όλα έδειχναν πως η ανοδική πορεία θα συνεχιζόταν. Ωστόσο, βλέποντας πιο μπροστά, η κα Γεωργίου αποφάσισε πως ήταν καιρός να προσφέρει νέες επιλογές υπηρεσιών, συνδυάζοντας ποιότητα, ταχύτητα και τιμή. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Quick Spa τον Δεκέμβριο του 2008 στην οδό Μνασιάδου στη Λευκωσία. Δύο χρόνια αργότερα άνοιξε το Quick Spa στη Λεμεσό και το 2014 στη Λάρνακα.
Στο μεταξύ, ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη για συμμετοχή στο συνέδριο Invest for the future της Hillary Clinton το 2011, έμελλε να αποτελέσει την αφορμή για ακόμα ένα επιχειρηματικό βήμα. Εκεί δοκίμασε το παραδοσιακό τούρκικο χαμάμ kesse borek και η ιδέα δεν άργησε να γεννηθεί. Έτσι, τον Μάρτιο του 2013 ανέλαβε τη διαχείριση του Hamam Omerye στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας: «Πρόκειται για μια κατασκευή του 1570 από τον Λαλά Μουσταφά Πασά προς τιμήν του Χαλίφη Ομάρ. Το 2006 έλαβε το βραβείο Europa Nostra για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομίας. Είναι ένα ιστορικό κόσμημα πολιτισμού. Σήμερα, με σεβασμό στην ιστορία, προσφέρουμε παραδοσιακές υπηρεσίες, όπως χρήση του λουτρού, kesse borek, απολέπιση με μαύρο σαπούνι και άλλες αναζωογονητικές εμπειρίες».
Έρχονται σύντομα κι άλλα…
Συζητώντας για το μέλλον, η ίδια επεσήμανε πως στόχος της είναι η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών και η μεγιστοποίηση της εξυπηρέτησης που προσφέρει: «Σύντομα θα ξεκινήσει η μεταξύ τους υπηρεσία ‘book on line’ για όλα τα Quick Spa και στις τρεις πόλεις, ενώ θα κυκλοφορήσει και το Quick Spa magazine, που θα δίνουμε σε όλους τους επισκέπτες μας».
Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία Dessange στη Λεμεσό ή Πάφο, αν βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι.
Αναφερόμενη στη στροφή που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο προς τις υπηρεσίες περιποίησης και ομορφιάς, η κα Γεωργίου παραδέχθηκε ότι η αλλαγή είναι απίστευτη. Όπως είπε, οι γυναίκες περιποιούνται επιλέγοντας πιο απλούς, χαλαρωτικούς και υγιεινούς τρόπους, οργανικά προϊόντα και τεχνικές που φέρνουν τα αποτελέσματα και το στυλ που επιθυμούν. Ταυτόχρονα, οι άντρες έχουν βάλει για τα καλά την άθληση στο πρόγραμμά τους, ενώ επιλέγουν και υπηρεσίες, όπως, μασάζ προσώπου και σώματος, περιποίηση άκρων και χαλάρωση στο χαμάμ.
Η ίδια, ως μια από τις πρωτεργάτριες στον κλάδο της περιποίησης και των υπηρεσιών spa στην Κύπρο, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κλάδος αναπτύχθηκε σημαντικά. «Η εξέλιξη αυτή εξυπακούει επαγγελματισμό και κατάρτιση σε ό,τι και αν προσφέρεις. Ο καταναλωτής σήμερα είναι πολύ τυχερός γιατί έχει πολλές επιλογές. Το μονό που μένει είναι πριν επιλέξει τον χώρο και την υπηρεσία να συγκρίνει τη διαδικασία της προσφερόμενης υπηρεσίας και τις τιμές», είπε, προσθέτοντας ότι αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό με σεβασμό και πρόγραμμα.