Powered by

Πηλείδης: Έγιναν βήματα, αλλά χρειάζονται περισσότερα

Θέσεις και απόψεις με πολλούς αποδέκτες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα στέλνει με το πρωτοχροννιάτικό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι ο κ. Πηλείδης γράφει στο μήνυμά του: «Tο 2015 εξελίχθηκε τελικά πολύ καλύτερα απ’ ότι αρχικά αναμέναμε. Η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, η επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης, οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η επιτυχής έξοδος στις αγορές αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι η οικονομία άρχισε να κινείται σε αναπτυξιακό τέμπο.
Σίγουρα, μέσα στη χρονιά που έφυγε δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα και να επουλώσουμε όλες τις πληγές που μας άφησε η πολύχρονη και πολυεπίπεδη κρίση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ σημειώνει: «Ιδιαίτερα δεν μπορέσαμε να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία να υπερβεί τα αδιέξοδα που της δημιούργησε η κρίση, ώστε να εναρμονιστεί με τη θετική πορεία της δημόσιας οικονομίας. Όμως, μπορεί να λεχθεί ότι κατά το 2015 θέσαμε τις βάσεις για να προχωρήσουμε με καλύτερο βηματισμό το 2016.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η οικονομία μας εισέρχεται σε μια νέα φάση. Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία, αυτό δείχνουν οι αριθμοί και αυτό εισπράττουμε από τις διάφορες επαφές που πραγματοποιούμε με διεθνείς οργανισμούς αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης που επισκέπτονται το ΚΕΒΕ το τελευταίο διάστημα διερευνώντας τις προοπτικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας».

Ακόμη, ο Φειδίας Πηλείδης αναφέρει: «Με βάση την εικόνα αυτή, το 2016 αναμένεται να είναι καλύτερο σε σχέση με το 2015 και σίγουρα πολύ καλύτερο σε σχέση με την διετία 2013-14. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή για να επιβεβαιωθεί και στην πράξη απαιτεί νέες πρωτοβουλίες σε συγκεκριμένους τομείς που σήμερα συνεχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα. Αναφερόμαστε στις αδυναμίες της πραγματικής οικονομίας, στις δυσλειτουργίες του τραπεζικού τομέα και στις καθυστερήσεις στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Την κύρια ευθύνη για την προώθηση των αναγκαίων αποφάσεων φέρει σίγουρα η κυβέρνηση. Τα θέματα όμως που είναι ενώπιον μας είναι μεγάλα και σύνθετα. Σ’ αυτή την προσπάθεια κανένας δεν μπορεί και δεν δικαιούνται να είναι αμέτοχος. Οι θυσίες του kυπριακού λαού και η ωριμότητα που επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια δεν πρέπει να πάνε χαμένες».

Μάλιστα, δηλώνει ότι: «Κύριος στόχος για το 2016 πρέπει να είναι η αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και η έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων και των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας.  Κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία σε στενή συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο θα πρέπει να βρούμε λύσεις στο καυτό πρόβλημα της ανεργίας που κινείται στο 15%, να δημιουργήσουμε συνθήκες αύξησης της ρευστότητας χρήματος στην αγορά, να ενισχύσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και γενικά να στηρίξουμε τους τομείς εκείνους που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας».

«Την ίδια ώρα, πρέπει συλλογικά και με αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί μαζί με την Κεντρική Τράπεζα και τις Εμπορικές Τράπεζες το όλο πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να ξαναμελετηθεί το θέμα με τα υψηλά επιτόκια, να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και γενικά να βοηθηθεί το τραπεζικό σύστημα ώστε να μπορέσει μέσα από πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές διαδικασίες να διαδραματίσει τον πρωταρχικό του ρόλο, αυτόν της χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Επιβάλλεται επίσης να προχωρήσουν χωρίς αμφιταλαντεύσεις οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και τις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών» σημειώνει ο κ. Πηλείδης.

Εξάλλου, τονίζει: «Παράλληλα, με τα πιο πάνω είναι ανάγκη να δοθεί έμφαση στους νέους υποσχόμενους τομείς, όπως είναι η ενέργεια, η καινοτομία, η τεχνολογία, η ιδιωτική ιατρική και η ιδιωτική εκπαίδευση και άλλοι. Επίσης, πρέπει να στηρίξει περισσότερο τους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού, των επαγγελματικών υπηρεσιών, της ναυτιλίας, της βιομηχανίας, της γεωργίας και του εμπορίου και να προωθήσει τα έργα ανάπτυξης, όπως είναι το καζίνο, τα γήπεδα γκόλφ, οι  μαρίνες, κλπ. Αν δεν προωθηθούν όλα τα πιο πάνω μέσα το 2016, τότε η οικονομία θα συνεχίσει να κινείται με διαφορετικές ταχύτητες, γεγονός που θα εμποδίζει την επιστροφή σε διαχρονική ανάπτυξη και υποσχόμενη πορεία προς το μέλλον.
Το ΚΕΒΕ, από την πλευρά του, θα συνεχίσει τις προσπάθειες, εντός και εκτός Κύπρου, για προβολή της οικονομίας μας, για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και επιχειρήσεων και για εκσυγχρονισμό του μοντέλου της οικονομίας μας».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ αναφέρει: «Σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τη Βουλή, την Κεντρική Τράπεζα το Συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους αρμόδιους φορείς θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις προοπτικές της οικονομίας μας.
Το ΚΕΒΕ δηλώνει αισιόδοξο για τη νέα χρονιά, αλλά δηλώνει ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός για όσα καταφέραμε το 2015».

Καταληκτικά ο Φειδίας Πηλείδης αναφέρει: «Το 2016 μπορεί να αποτελέσει το έτος κλειδί που θα στρέψει την οικονομία σε μια οριστικά θετική πορεία και ανάπτυξη. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας τη νέα χρονιά… Με αυτές τις σκέψεις, το ΚΕΒΕ εύχεται στα μέλη του και γενικά στον κυπριακό λαό Kαλά Χριστούγεννα και Ευτυχές το Νέο Έτος 2016».

 

Δειτε Επισης

Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις