Powered by

Αναλυτές προβλέπουν χρηματιστηριακή κρίση στην Κίνα

Ένας εκ των ελάχιστων ανθρώπων που προέβλεψαν τόσο την έναρξη όσο και το peak της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς, προειδοποιεί ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματοπιστωτική κρίση ανάλογη με αυτή που ταλαιπωρεί άλλα κράτη της υφηλίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων 10ετιών.

Ο Hao Hong, επικεφαλής αναλύσεων για την Κίνα στην Bocom International Holdings, υποστηρίζει ότι η έλλειψη δολαρίων ήταν η αιτία για την πετρελαϊκή κρίση του '70, την κρίση στη Λ. Αμερική το '80, την ασιατική κατάρρευση το 1997 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.

Εντός του 2016 θα δούμε και άλλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ και ένα ισχυρότερο δολάριο, γεγονός που θα ασκήσει πιέσεις σε χώρες του κόσμου που δεν έχουν και τόσο υψηλή ρευστότητα.

«Βάσει ιστορικών δεδομένων κάθε φορά που βελτιώνεται το αμερικανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, συνδυασμένο με ενίσχυση του δολαρίου, κάποια χώρα, κάπου στον κόσμο βυθίζεται σε κρίση», υποστηρίζει ο Hong και προσθέτει «η πίεση από την αύξηση επιτοκίων της Fed και το σενάριο μείωσης της ρευστότητας του δολαρίου το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει την εμφάνισή του τόσο στην αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ όσο και στον online δανεισμό της Κίνας, αλλά και στα επιχειρηματικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων».

Το γουάν, για πολλά χρόνια το ασιατικό νόμισμα που χρησιμοποιούνταν για carry trade, έχει υποχωρήσει 4,2% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2015, καθώς το spread μεταξύ των αποδόσεων των κινεζικών και των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε σε χαμηλό πέντε ετών.

Οι κινεζικές εταιρείες που δανείζονταν σε ξένο νόμισμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τώρα αγοράζουν δολάρια προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές τους.

Το γουάν είχε ενισχυθεί 13% έναντι του δολαρίου για την τετραετία που ολοκληρώθηκε το 2013, πριν υποχωρήσει 2,4% το 2014. Φέτος η πτώση του αναμένεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη για διάστημα άνω των δύο 10ετιών.

Ο Hong συνιστά στους επενδυτές να τοποθετούνται σε εταιρείες που θα έχουν χαμηλή μόχλευση το 2016. Εκτιμά ότι το γουάν θα υποχωρήσει 5% έναντι του δολαρίου, ενώ τοποθετεί την ορθή αποτίμηση για τον Shanghai Composite Index στις 2.900 μονάδες, δηλαδή θα εμφανίσει πτώση 20% σε σύγκριση με το κλείσιμό του στις 23 Δεκεμβρίου.

«Το νέο έτος η πρόκληση είναι να μην εφησυχάσουμε από το τι έχουμε επιτύχει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και χάσουμε από το οπτικό μας πεδίο τους κινδύνους να υπάρξει κρίση στην Κίνα, καθώς το χρηματοπιστωτικό της σύστημα θα ανοίγει σιγά-σιγά τις πύλες του», προειδοποιεί ο Hong.

ΠΗΓΗ: Newmoney.gr

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο