Powered by

Αναλυτές προβλέπουν χρηματιστηριακή κρίση στην Κίνα

Ένας εκ των ελάχιστων ανθρώπων που προέβλεψαν τόσο την έναρξη όσο και το peak της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς, προειδοποιεί ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματοπιστωτική κρίση ανάλογη με αυτή που ταλαιπωρεί άλλα κράτη της υφηλίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων 10ετιών.

Ο Hao Hong, επικεφαλής αναλύσεων για την Κίνα στην Bocom International Holdings, υποστηρίζει ότι η έλλειψη δολαρίων ήταν η αιτία για την πετρελαϊκή κρίση του '70, την κρίση στη Λ. Αμερική το '80, την ασιατική κατάρρευση το 1997 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.

Εντός του 2016 θα δούμε και άλλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ και ένα ισχυρότερο δολάριο, γεγονός που θα ασκήσει πιέσεις σε χώρες του κόσμου που δεν έχουν και τόσο υψηλή ρευστότητα.

«Βάσει ιστορικών δεδομένων κάθε φορά που βελτιώνεται το αμερικανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, συνδυασμένο με ενίσχυση του δολαρίου, κάποια χώρα, κάπου στον κόσμο βυθίζεται σε κρίση», υποστηρίζει ο Hong και προσθέτει «η πίεση από την αύξηση επιτοκίων της Fed και το σενάριο μείωσης της ρευστότητας του δολαρίου το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει την εμφάνισή του τόσο στην αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ όσο και στον online δανεισμό της Κίνας, αλλά και στα επιχειρηματικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων».

Το γουάν, για πολλά χρόνια το ασιατικό νόμισμα που χρησιμοποιούνταν για carry trade, έχει υποχωρήσει 4,2% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2015, καθώς το spread μεταξύ των αποδόσεων των κινεζικών και των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε σε χαμηλό πέντε ετών.

Οι κινεζικές εταιρείες που δανείζονταν σε ξένο νόμισμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τώρα αγοράζουν δολάρια προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές τους.

Το γουάν είχε ενισχυθεί 13% έναντι του δολαρίου για την τετραετία που ολοκληρώθηκε το 2013, πριν υποχωρήσει 2,4% το 2014. Φέτος η πτώση του αναμένεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη για διάστημα άνω των δύο 10ετιών.

Ο Hong συνιστά στους επενδυτές να τοποθετούνται σε εταιρείες που θα έχουν χαμηλή μόχλευση το 2016. Εκτιμά ότι το γουάν θα υποχωρήσει 5% έναντι του δολαρίου, ενώ τοποθετεί την ορθή αποτίμηση για τον Shanghai Composite Index στις 2.900 μονάδες, δηλαδή θα εμφανίσει πτώση 20% σε σύγκριση με το κλείσιμό του στις 23 Δεκεμβρίου.

«Το νέο έτος η πρόκληση είναι να μην εφησυχάσουμε από το τι έχουμε επιτύχει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και χάσουμε από το οπτικό μας πεδίο τους κινδύνους να υπάρξει κρίση στην Κίνα, καθώς το χρηματοπιστωτικό της σύστημα θα ανοίγει σιγά-σιγά τις πύλες του», προειδοποιεί ο Hong.

ΠΗΓΗ: Newmoney.gr

Δειτε Επισης

Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης
Πάτησε φρένο ο πληθωρισμός στην Τουρκία-Στο 35,1% τον Ιούνιο
JP Morgan: Η στρατηγική της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το β’ εξάμηνο-Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη
Επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης οι υπηρεσίες στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο-Σε υψηλό τριών μηνών ο σύνθετος PMI
Ελβετία: Οριακή άνοδος για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο στο 0,1%
UBS: Η ανεξαρτησία της Fed και το κράτος δικαίου των ΗΠΑ σε κίνδυνο
Εμπορικό deal Τραμπ και Βιετνάμ-Δασμοί 20% στις εξαγωγές προς ΗΠΑ, μηδενικοί για αμερικανικά προϊόντα
Σε πορεία δημοσιονομικού εκτροχιασμού η Γαλλία με έλλειμμα ρεκόρ-Προειδοποιήσεις Μοσκοβισί
Θορυβημένη η ΕΚΤ από την ταχεία άνοδο του ευρώ-Φόβοι για ενίσχυση του πληθωρισμού
Ο φιλόδοξος στόχος της Ε.Ε. για το κλίμα-Τα διακυβεύματα και οι εξαιρέσεις