Brexit: Tρομάζει το σενάριο τους αναλυτές
12:04 - 26 Δεκεμβρίου 2015
Δύο από τους μεγαλύτερους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το επόμενος έτος η βρετανική οικονομία, είναι το Brexit και το Brexit, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, το 43% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, υποστήριξε πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι η μεγαλύτερη απειλή, ενώ το 13% θεωρεί μεγαλύτερο κίνδυνο την συζήτηση που γίνεται γύρω από το δημοψήφισμα. Το 39% των ερωτηθέντων συμφώνησαν πως αυτοί οι δύο είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι.
Το δημοψήφισμα για την τύχη της Βρετανίας μέσα στην ΕΕ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο στα μέσα του 2016 και το αργότερο στα τέλη του 2017. Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν έχει ακόμη καθορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα Brexit θα έχει επιπτώσεις για τη λίρα και θα δώσει το έναυσμα για διαπραγματεύσεις σχετικά με κάθε είδους οικονομικές και άλλες συμφωνίες, αφήνοντας ξένες εταιρείες να αμφισβητήσουν την ορθότητα των επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ο κίνδυνος για το 2016 σχετίζεται καθαρά με το κλίμα που θα δημιουργηθεί γύρω από τους επενδυτές», δήλωσε ο Azad Zangana, οικονομολόγος της Schroders Investment Management στο Λονδίνο.
«Οι ξένες άμεσες επενδύσεις, μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ» συνέχισε.
Η μεταβλητότητα της στερλίνας εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο την περασμένη εβδομάδα αφότου ο Κάμερον υποστήριξε πως η Βρετανία θα παραμένει στην ΕΕ υπό όρους.
«Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η νέα συμφωνία του Κάμερον και πως θα μοιάζει» δήλωσε ο Dan Hanson, ένας αναλυτής του Bloomberg. «Άγνωστο παραμένει επίσης, πώς θα επαναδιαπραγματευτεί τις εμπορικές συμφωνίες με διάφορες χώρες, αν ψηφιστεί να φύγει από την ΕΕ» πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής πάντως, οι δημοσκοπήσεις μαρτυρούν πως οι Βρετανοί δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην ΕΕ ή όχι.
«Το θέμα Brexit θα έρθει στο προσκήνιο το 2016 και η συζήτηση γύρω από αυτό αλλά και η τελική ψηφοφορία μπορεί να εκνευρίσει τους επενδυτές και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Alan McQuaid στο Merrion Capital.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr