powered by

PwC: Οι προκλήσεις του τομέα εναλλακτικών επενδύσεων

Για τον τομέα των εναλλακτικών επενδύσεων, τις εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους στο οικονομικό περιβάλλον, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθώς και τους τρόπους με τους οποίους ανταποκρίνεται η Κύπρος στις εξελίξεις του τομέα, μίλησε στο ΙnBusinessNews, ο Επιχειρησιακός Διευθυντής Ελεγκτικών Υπηρεσιών της PwC Κύπρου, Μάριος Χαραλαμπίδης.

Πείτε λίγα λόγια για τον τομέα των εναλλακτικών επενδύσεων;
Καταρχάς θα ήταν χρήσιμο να αναφέρω ότι ο όρος εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία αναφέρεται σε επενδύσεις σε μη κινητές αξίες, όπως για παράδειγμα επενδύσεις σε ακίνητα, υποδομές, παράγωγα, εμπορεύματα (όπως πετρέλαιο, χρυσός).

Επιπρόσθετα ο τομέας των εναλλακτικών επενδύσεων δεν είναι μόνο τα Επενδυτικά Ταμεία. Περιλαμβάνει επίσης ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων όπως διαχειριστές επενδύσεων, θεματοφύλακες, λογιστές, ελεγκτές και πολλούς άλλους.

Ο συγκεκριμένος τομέας τα τελευταία 5 χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά με τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση να ανέρχονται σε $9 τρις δολάρια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PwC ο συγκεκριμένος κλάδος αναμένετε να επεκταθεί περαιτέρω μέχρι το 2020 με τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση να φτάνουν τα $15τρις δολάρια. 
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τις προοπτικές που ανοίγονται αλλά παράλληλα και τις προκλήσεις.

Πιο αντίκτυπο αναμένετε να έχουν οι εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον στον τομέα αυτό; 
Οι αλλαγές που συντελούνται στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον είναι πάρα πολλές: η όλο και μεγαλύτερη εποπτεία από πλευράς των ρυθμιστικών αρχών, η πίεση για περισσότερη φορολογική διαφάνεια, και η ανάγκη για συνεχή τεχνολογική αναβάθμιση. Είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις που επηρεάζουν τον κλάδο σύμφωνα με την έρευνα της PwC.

Επίσης κυρίαρχο ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη του κλάδου διαδραματίσουν οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των επενδυτών για βιώσιμες μακροπρόθεσμες επενδύσεις με κύριο χαρακτηριστικό την ευελιξία.    

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι κορυφαίες εταιρείες του τομέα να προσπαθούν να προσφέρουν ολοένα και περισσότερα καινοτομικά προϊόντα, επενδύοντας στην ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών για να εξυπηρετήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών τους.  

Επιπρόσθετα προσπαθούν να εξεύρουν καινούργιες αγορές με κύριο προορισμό χώρες της Αφρικής και Νότιας Αμερικής.

Να ανοίξω μια μικρή παρένθεση και να αναφέρω ότι τα κρατικά επενδυτικά ταμεία κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τον κλάδο λόγω των τεράστιων κεφαλαίων που διαθέτουν και της ανάγκης διασποράς του χαρτοφυλακίου τους.  

Βλέπετε ότι εταιρείες που ασχολούνται με διαχείριση εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων να κινούνται προς τομείς που παραδοσιακά επικρατούσαν οι Τράπεζες;
Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, που νομίζω ότι η απάντηση είναι καταφατική.  Όπως είχα αναφέρει προηγούμενος η ανάγκη για καινοτομικά προϊόντα είναι στην κορυφή τις λίστας των εταιρειών του κλάδου.

Παίρνοντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως της Ιρλανδίας , το P2P lending αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η αυξανόμενη αυστηρότητα στα κριτήρια δανειοδότησης από τα παραδοσιακά κανάλια δανεισμού (όπως τις Τράπεζες) δημιουργεί ευκαιρίες για τα επενδυτικά ταμεία.

Επίσης κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει συνεργασίες μεταξύ των επενδυτικών ταμείων και Τραπεζών για παροχή χρηματοδότησης στην αγορά.

Η PwC λόγω του μεγάλου αριθμού πελατών και στα δύο “στρατόπεδα” αλλά και της τεχνογνωσίας που διαθέτει προσπαθεί να δώσει στην αγορά τα κατάλληλα εργαλεία και συμβουλές για μπορέσουν οι διάφορες εταιρείες να αντιμετωπίσουν όσων το δυνατό καλύτερα τις προκλήσεις.

Πώς ανταποκρίνεται η Κύπρος σε αυτές τις εξελίξεις;
Οι νομοθεσίες της Κ.Δ. για διαχείριση εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων έχουν πρόσφατα αναθεωρηθεί με απώτερο σκοπό να εναρμονιστούν με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αλλά συνάμα να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού έναντι άλλων οικονομικών κέντρων.

Επίσης η ανάθεση της αξιολόγησης της υφιστάμενης νομοθεσίας από διεθνή οίκο με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών για περαιτέρω ενδυνάμωση της νομοθεσίας καταδεικνύουν το μέγεθος της προσπάθειας που γίνετε.

Η ανάγκη για εξειδικευμένη γνώση στον τομέα αυτά είναι ένα από τα κύρια συστατικά για προσέλκυση τέτοιων εταιρειών στην Κύπρο. 

Για το λόγο αυτό η PwC Κύπρου επενδύοντας σε αυτό το κομμάτι έχει δημιουργήσει μια ομάδα που ειδικεύετε στον τομέα των εναλλακτικών επενδύσεων και των Επενδυτικών ταμείων με απώτερο σκοπό να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου.

Δειτε Επισης

Επίσκεψη Σκουρίδη και ενίσχυση συνεργασίας με ΗΠΑ σε επιστήμη, έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα
Anymaster: Η πλατφόρμα με χρηματοδότηση από τη Lamda επεκτείνεται στην Αθήνα
Επεκτείνει τις συνεργασίες του με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ασία το ΤΕΠΑΚ-Συμφωνίες με τρία κινέζικα πανεπιστήμια
23ο Συνέδριο Leadership and HR Management: Ηγεσία, ταλέντο και ανθρώπινο δυναμικό (video)
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Στα γραφεία της Allianz Κύπρου το τρόπαιο του EuroBasket
Το πρόγραμμα του 8ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 (video)
Βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση…Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (video)
Γυρίζει σελίδα ο «Πολίτης»-Κατ' αρχήν συμφωνία με Κρις Παναγιώτου για εξαγορά του ομίλου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CFA Society Cyprus: Οι στόχοι και δράσεις του Συνδέσμου