Ο χρόνος, ο τρόπος και ο τόπος ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού
13:19 - 21 Δεκεμβρίου 2015
Σε ιδιωτικά χέρια επενδυτών και με τη μορφή εμπορικής τράπεζα οδηγείται ο Συνεργατισμός, βάσει όσων υπαγορεύει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του οργανισμού, το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και έλαβε στήριξη από τη Βουλή και έγκριση από την Κομισιόν.
Μέσω ΧΑΚ η ιδιωτικοποίηση
Η πορεία προς την ιδιωτικοποίηση θα λάβει μορφή μέσω δημόσιας εγγραφής μετοχών στο ΧΑΚ για συμμετοχή επενδυτών στη μετοχική σύνθεση του Συνεργατισμού. Μάλιστα, μέχρι τον Ιούνιο του 2017, ο Συνεργατισμός θα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα βήματα προκειμένου η εγγραφή των μετοχών του στο ΧΑΚ να καταστεί δυνατή.
Μάλιστα υπάρχει σχετική πρόνοια για εισαγωγή των νέων μετοχών του Συνεργατισμού στην Κύρια ή Εναλλακτική Αγορά του ΧΑΚ σε ενδεχόμενο μη τήρησης προδιαγραφών της μετοχής για την Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου.
Έκθεση αποτίμησης μετοχής
Το επόμενο σημαντικό βήμα προς το ΧΑΚ θα πραγματοποιηθεί ημερολογιακά το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, οπότε και θα εισαχθούν μετοχές στο ΧΑΚ μέσω αύξησης κεφαλαίου και που θα αναλογούν στο 25% του καταβληθέντος μετοχικού κεφαλαίου.
Στην περίπτωση που η διάθεση των μετοχών πραγματοποιηθεί μέσω δημόσιας πρόσκλησης τότε οι υφιστάμενοι μέτοχοι- εκτός της Δημοκρατίας και του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης- έχουν το πρώτο δικαίωμα για αγορά μετοχών αναλόγως του ποσοστού που διατηρούσαν πριν από την έκδοση νέων μετοχών.
Ποσοστό μέχρι 25% του συνολικού ποσοστού της έκδοσης θα διατεθεί στο κοινό. Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί σε περιορισμένο κύκλο επενδυτών μέσω ιδιωτικής προσφοράς.
Η τιμή αγοράς των μετοχών θα καθοριστεί μετά από αποτίμηση που διενεργεί η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, ενώ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το Υπουργείο Οικονομικών διασφαλίζει –έστω και μερικώς- καλύτερη τιμή μετοχής. Μάλιστα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης υπαγορεύει ολοκλήρωση της έκθεσης αποτίμησης της μετοχής του Συνεργατισμού, εντός των πρώτων μηνών του ερχόμενου έτους.
Μειώνεται η συμμετοχή του κράτους
Μετά την πρώτη εισαγωγή των μετοχών του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ, ο οργανισμός θα προχωρήσει σε σταδιακές, επιπλέον εκδόσεις νέων μετοχών με την ίδια διαδικασία που προνοεί: να εκδοθεί το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, πριν την εισαγωγή του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ, σε περίοδο 9 μηνών από την ημερομηνία της πρώτης εισαγωγής και όχι αργότερα από την 30η Ιουνίου 2019. Στη συνέχεια αντίστοιχο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει επίσης να εκδοθεί στο ΧΑΚ και σε περίοδο 18 μηνών από την ημερομηνία της πρώτης εισαγωγής και όχι αργότερα από την 30η Ιουνίου 2020.
Με αυτά τα δεδομένα το υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο αντιστοιχεί σε μετοχές του 1,5 δισ. που αρχικά έλαβε ο Συνεργατισμός αλλά και με τα νέα κεφάλαια της τάξης των 175 εκατ. που λαμβάνει αυτή την περίοδο ο Συνεργατισμός. Mετά την εισαγωγή της τελευταίας έκδοσης, το συνδυασμένο υπόλοιπο της συμμετοχής της Δημοκρατίας και του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης στην ιδιοκτησιακή δομή της ΣΚΤ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 25%.
Δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα ο Συνεργατισμός
Την ώρα που ο Συνεργατισμός οδηγείται σε ιδιωτικά χέρια, λόγω των νέων συνθηκών που δημιουργούνται από τις κεφαλαιακές του ανάγκες, ο οργανισμός αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου.
Πιο ειδικά αναφέρεται ότι ο Συνεργατισμός διατηρεί καταθέσεις της τάξης των 12,7 δισ. ευρώ και δάνεια που ανέρχονται σε 9,5 δισ.
Τα στοιχεία που απορρέουν από τα εννιαμηνιαία αποτελέσματα του οργανισμού δείχνουν, παράλληλα, ότι διαθέτει συνολικά κεφάλαια 14 δισ. ευρώ, ενώ κρατά προβλέψεις ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται παράλληλα, ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έφτανε στο 12%, την ώρα όμως που οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας έγιναν αυστηρότερες, υπαγορεύοντας ανάγκη για διατήρηση ποσοστού της τάξης του 12,5%. Αυτός είναι ο λόγος των νέων κεφαλαιακών αναγκών για τον Συνεργατισμό, οι οποίες σε απόλυτους αριθμούς έχουν καθοριστεί στα 175 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται παράλληλα, ότι ο Συνεργατισμός αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό του τόπου, βάσει των δανείων και των καταθέσεων που διατηρεί.