€950 εκατ. για τις μικρομεσαίες στην Κύπρο

Στα €950 εκατ. ανέρχονται οι πόροι από τα ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία για το 2014 – 2020 και το 2ο Συνέδριο Προγραμμάτων Χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργάνωσε η ΙΜΗ επιδίωξε να δώσει απαντήσεις στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες για το πώς θα επωφεληθούν από χρηματοδοτήσεις  που υπάρχουν και πιθανόν να μην γνωρίζουν.

Αναφερόμενος στις κατανομές των ευρωπαϊκών πόρων κατά οικονομική δραστηριότητα και στις δυνατότητες που προσφέρονται σε άτομα και επιχειρήσεις ο κ. Κώστας Ιακώβου, διευθυντής της διεύθυνσης ευρωπαϊκών ταμείων, γ.δ. ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συντονισμού και ανάπτυξης, είπε ότι τα κονδύλια διατίθενται με προγράμματα για την ανταγωνιστικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, προγράμματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας και απασχόλησης, ανθρώπινοι πόροι και κοινωνική συνοχή και με προγράμματα αγροτικής και αλιευτικής ανάπτυξης.  

Συγκεκριμένα, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αειφόρο ανάπτυξη δίνονται €661 εκατ., από τα οποία το 25% δίνεται από το κράτος και το 85% από την Ε.Ε. Η κατανομή των πόρων έγινε μετά από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτικά, τα €170 εκατ. αφορούν την ανταγωνιστικότητα, τα €157,6 εκατ. το περιβάλλον, τα €70,9 εκατ. την βιώσιμη αστική ανάπτυξη και τα €100,6 εκατ. την προώθηση βιώσιμων μεταφορών. Στόχος είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η διατήρηση κοινωνικής συνοχής. 

Horizon 2020 
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Horizon 2020 ο κ. Πιεραντώνιος Παπάζογλου, επιστημονικός λειτουργός, στο τομέα Ευρωπαϊκών Ερευνητικών προγραμμάτων και Διεθνούς Συνεργασίας του Ιδρύματος προώθησης Έρευνας υπογράμμισε ότι ναι μεν είναι δύσκολο και χρονοβόρο να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια όμως είναι κατορθωτό.

Όπως είπε το πρόγραμμα  αποτελεί παγκοσμίως το μεγαλύτερο εργαλείο χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €75 δις για την περίοδο 2014 – 2020. Το Horizon 2020 περιλαμβάνει προγράμματα που υλοποιούν τους στρατηγικούς στόχους της πολιτικής «Ένωση Καινοτομίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αριστεία στην επιστήμη, βιομηχανική ηγεμονία και ανταπόκριση στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις. Το πρόγραμμα παρέχει διευρυμένες χρηματοδοτικές ευκαιρίες σε φορείς όπως Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα αλλά και επιχειρήσεις. 

Το σημαντικότερο, υπογράμμισε, είναι να μην θυμηθεί κανείς να συμπληρώσει τις αιτήσεις μια μέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο