ΚΕΑΝ: Έβαλε την κυπριακή φύση στο ποτήρι
08:38 - 17 Δεκεμβρίου 2015

Εδώ και περίπου 66 χρόνια, η ΚΕΑΝ παρασκευάζει στο νησί γνήσιους χυμούς από κυπριακά εσπεριδοειδή και συνεχίζει να μεγαλώνει επεκτείνοντας την γκάμα προϊόντων της αλλά και τις αγορές στις οποίες τα εξάγει.
Η κάμερα του InBusinessNews βρέθηκε στο εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό, καταγράφοντας από κοντά τη διαδικασία παρασκευής των χυμών, τα νέα προϊόντα που παρασκευάζει αλλά και εισάγει η ΚΕΑΝ καθώς και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μειωμένη σοδειά εσπεριδοειδών στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΚΕΑΝ, Μάριο Κασάπη, η εταιρία ιδρύθηκε το 1949 από τον χημικό και οραματιστή Τάκη Χριστοδούλου ο οποίος ήθελε να αξιοποιήσει τα εσπεριδοειδή που αφθονούσαν στην περιοχή εκείνη την περίοδο παρασκευάζοντας χυμούς και αιθέρια έλαια. «Η ΚΕΑΝ εξελίχθηκε με γοργούς ρυθμούς, πάντα υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της και ήταν η πρώτη εταιρία που εισήγαγε στην Κύπρο την τεχνολογία TETRA PAK», σημείωσε.
Ο κ. Κασάπης μίλησε και για τη διαδικασία της χυμοποίησης στο εργοστάσιο η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι από τα πιο βασικά μέρη της παρασκευής χυμών. «Πρώτα παίρνουμε τα φρούτα είτε από τα συσκευαστήρια είτε απευθείας από τα περβόλια. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα κυπριακών εσπεριδοειδών αλλά δυστυχώς η σοδειά τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένη», υπέδειξε ο γενικός διευθυντής της ΚΕΑΝ. «Όταν μαζευτούν όλα τα φρούτα στο εργοστάσιο, πρεσάρονται στις ειδικές μηχανές και συμπυκνώνεται ο χυμός ο οποίος φυλάγεται σε θερμοκρασία 18 βαθμών κελσίου υπό το μηδέν για να διατηρηθεί φρέσκος», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε πως πολλά από αυτά συμπυκνώματα, κυρίως κόκκινο γκρέιπφρουτ, εξάγονται σε άλλες χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι φλούδες και τα απόνερα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον αφού χρησιμοποιούνται σαν ζωοτροφή σε διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες στην Κύπρο.
«Παραδοσιακά, η ΚΕΑΝ χρησιμοποιεί φρέσκα κυπριακά εσπεριδοειδή για χυμοποίηση που γίνεται στο εργοστάσιο της. Σήμερα όμως παρατηρείτε με λύπη πως η παραγωγή εσπεριδοειδών μειώνεται συνεχώς λόγω διαφόρων επενδύσεων σε γη όπως γήπεδα γκολφ και δεν παρατηρείται η οποιαδήποτε πολιτική βούληση για ανατροπή αυτής της κατάστασης», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΑΝ. Ο κ. Κασάπης διαβεβαίωσε πως η ΚΕΑΝ δεν πρόκειται να κλείσει λόγω της έλλειψης εσπεριδοειδών, σημειώνοντας πως απλώς εάν αυτή η κατάσταση συνεχίσει η εταιρία θα αναγκαστεί να εισάγει χυμό από το εξωτερικό.
Η γκάμα προϊόντων της ΚΕΑΝ συνεχώς μεγαλώνει με προσθήκες νέων γεύσεων στους χυμούς και όχι μόνο. «Έχουμε ανανεώσει το χυμό 5 φρούτα και το χυμό 8 φρούτα. Στον τομέα των αναψυκτικών έχουμε εισάγει για πρώτη φορά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη με κύριο συστατικό τη στέβια», ανέφερε ο κ. Κασάπης σημειώνοντας πως οι ενδείξεις της αγοράς κρίνονται πολύ ικανοποιητικές και αισιόδοξες.
Καταλήγοντας, ο Μάριος Κασάπης τόνισε πως η ΚΕΑΝ ήταν, είναι και θα παραμείνει κυπριακή εταιρία, με πρώτο μέλημά της τους εργαζόμενούς της.