ΣΥΚΑΛΑ: Η Βουλή υπέκυψε σε ψευδο-διλήμματα

Για ταφόπλακα στην τρίχρονη προσπάθεια των πιστωτών να διαχειριστούν τα όποια περιουσιακά στοιχεία τους άφησαν στην Λαϊκή κάνει λόγο το ΔΣ του ΣΥΚΑΛΑ, μετά από την απόφαση της Βουλής να αναβάλει την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου.

Ο ΣΥΚΑΛΑ τονίζει ότι "αφού διήλθαμε  δια πυρός και σιδήρου αντιμαχόμενοι κατεστημένα και συμφέροντα, νομίζαμε ότι πλησιάζαμε σε θετική κατάληξη. Όμως φαίνεται λογαριάζαμε χωρίς το ξενοδόχο. Φαίνεται τα συμφέροντα κάποιων δεν θα εξυπηρετούντο αν οι Πιστωτές αναλάμβαναν οι ίδιοι τη διαχείριση των δικών τους περιουσιακών στοιχείων".

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, "η Κεντρική Τράπεζα, προεξάρχουσας της κ. Γιωρκάτζη, μας διαβεβαίωνε, τους τελευταίους έξι μήνες, ότι πραγματικά ήθελε να δοθεί η διαχείριση στους πιστωτές της. Συγκεκριμένα ήταν με δική της προτροπή που αναλάβαμε πρωτοβουλία για στήριξη της εν λόγω Πρότασης Νόμου. Ο Διαχειριστής κ. Κρίς Παύλου στο ίδιο μοτίβο κι αυτός ήταν ένθερμος υποστηρικτής του αιτήματός μας. Όταν όμως φτάσαμε στην ώρα που θα παρουσιαζόταν το θέμα στη Βουλή,  και παραμονή της ημέρας που θα ψηφιζόταν η εν λόγω Πρόταση Νόμου, τόσο η Διοικήτρια όσο και ο Διαχειριστής, κινδυνολογώντας ασύστολα, παρότρυναν, εκβιάζοντας και εκφοβίζοντας ουσιαστικά, με αλλεπάλληλες επιστολές τα κόμματα και τους βουλευτές να μη ψηφίσουν την Πρόταση Νόμου γιατί, δήθεν, εμπεριέχονταν κίνδυνοι συρρίκνωσης της αξίας των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων,  αποφεύγοντας την ίδιαν στιγμή να μας αναφέρουν πως τα κατάφεραν οι ίδιοι σε δυόμισι χρόνια να  μειώσουν την αξία τους κάτω από το ήμισυ".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια του Κρις Παύλου παραμένει η Laiki Legacy

Ο ΣΥΚΑΛΑ συμπληρώνει ότι "οι πιο πάνω εκβιαστικές επιστολές στάλθηκαν μετά από συζητήσεις σε τέσσερις συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής όπου όλοι ήταν παρόντες και όπου οι εκπρόσωποι των πιστωτών αποδεχτήκαμε ότι η διαχείριση των πιστωτών θα τελούσε «υπό την αίρεση και έγκριση» της Κεντρικής Τράπεζας. Οι πιστωτές απλά επιδιώκαμε να σταματήσουμε τη καταστροφική καθοδική πορεία αξίας των περιουσιακών στοιχείων και όχι απλά να ασκήσουμε εξουσία.  Εξουσία πού; Στα δικά μας περιουσιακά στοιχεία τα οποία άλλοι με την ανεπάρκεια και ευθυνοφοβία τους άφησαν την αξία τους να εξαφανίζεται". 

Παράλληλα, κατηγορούν τους εμπλεκόμενους για κακοδιαχείριση, καθώς αναφέρουν "ας μην προσπαθήσουν τώρα να μας πείσουν ότι πρέπει να ξεπουληθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.  Ξέρουμε πολύ καλά τι άξιζαν όταν ανέλαβαν την διαχείριση τους και που τα έφεραν. Αυτό ονομάζεται κακοδιαχείριση και είναι αδίκημα που τιμωρείται!"  

Κατηγορούν τη Βουλή ότι "συμπληρώνοντας το θέατρο του παραλόγου υπέκυψε σ’ αυτά τα ψευδο-διλήμματα ‘αναβάλλοντας’ τη ψήφιση της Πρότασης Νόμου για διαχείριση της πρώην Λαϊκής από τους Πιστωτές της. Για πότε; Η Βουλή γνωρίζει ξεκάθαρα ότι από 1 Ιανουαρίου 2016 η διαχείριση αλλάζει χέρια και πάει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εξυγίανσης/Στήριξης (Single Resolution Board). Ποιον κοροϊδεύουν; Είναι κρίμα αλλά για μια ακόμα φορά η Βουλή μας αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Μας «προστάτευσε» όπως μας προστάτευσε το 2013!"

Τέλος, ο ΣΥΚΑΛΑ καταλήγει ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα και πάνω σε πιο δυναμική βάση πλέον τον αγώνα του μέχρι τη τελική επικράτηση του δικαίου και της πλήρους αποκατάστασης των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας και σημειώνει ότι θα ανακοινωθούν στο εγγύς μέλλον τα επόμενα βήματα.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη