Powered by

Υπερψηφίζεται από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ ο προϋπολογισμός

Με τις τοποθετήσεις όλων των βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά τις βασικές ομιλίες από τους αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων ολοκληρώνεται την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, η μεγάλη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός κατά τα χρόνια του μνημονίου προνοεί συνολικά έσοδα ύψους €5.9 δισ. και δαπάνες που προϋπολογίζονται σε €7.4 δισ. Η έναρξη της συζήτησης επί του προϋπολογισμού ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης (16/12) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελο Βότση να διαβάζει την εισηγητική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Οι συνολικές δαπάνες για το 2016 παρουσιάζουν μείωση κατά 0,4%, σε σύγκριση με το 2015, ενώ αύξηση κατά 1,4% παρουσιάζουν τα έσοδα για το 2016.

Η Επιτροπή Οικονομικών αναγνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός για το 2016 αποτελεί έναν οριακά ελλειμματικό προϋπολογισμό με οριακά αυξημένα προϋπολογιζόμενα έσοδα και οριακά μειωμένες συνολικές δαπάνες, οι οποίες οφείλονται στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Τι είπαν Αβέρωφ και Άντρος
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Άντρος Κυπριανού, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε επίπεδο οικονομίας, αλλά και για την ενεργειακή πολιτική δίχως πλάνο όπως τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Άντρος Κυπριανού τόνισε πως υπάρχουν θετικές ενδείξεις αλλά και βούληση για επίλυση του προβλήματος.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι επαναλαμβάνεται πλέον απροκάλυπτα ότι είναι ιδεολογικό ζήτημα και ας δεσμεύτηκε ο κ. Αναστασιάδης προεκλογικά με την υπογραφή του ότι δεν πρόκειται να τις προωθήσει.

Μάλιστα, ο Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε στις πολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή τονίζοντας: «Την ίδια ώρα, εξέφρασε ανησυχία για την προθυμία της Κυβέρνησης να συνδράμει η Κύπρος στις επιθέσεις εναντίον της Συρίας, που δείχνει, όπως ανέφερε, ότι η Κυβέρνηση δεν αναλύει, άρα και δεν αντιλαμβάνεται τους κίνδυνους που ελλοχεύουν για τον τόπο και το λαό από την εμπλοκή μας στις επιχειρήσεις».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τη σειρά του τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2016 σηματοδοτεί την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, σημειώνοντας: «Η Κύπρος, γίνεται σήμερα πιο αξιόπιστη από ποτέ στο παρελθόν, και σε οικονομικό και σε εθνικό και σε περιφερειακό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε σε όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια τονίζοντας: «Πριν από χρόνια είχαμε μια επίπλαστη ευμάρεια, την ώρα που η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό κατρακυλούσε. Σήμερα, που κερδίζουμε την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, εντός Κύπρου ορισμένοι εξακολουθούν να επιχειρούν τη δημιουργία της εικόνας του χάους. Και ο πιο δύσπιστος παρατηρητής όμως διαπιστώνει ότι η Κυπριακή οικονομία έχει σταθεροποιηθεί. Τα δημόσια οικονομικά έχουν νοικοκυρευτεί. Η Κύπρος, σε μόλις δύο χρόνια, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα». Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε αλλαγές που προωθούνται όπως η στρατιωτική θητεία και η μείωσή της, αλλά και οι εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την ελπίδα ο εν λόγω προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος εντός μνημονίου για την Κύπρο, αναφέρθηκε σε θετικές εξελίξεις όπως η επιστροφή στις αγορές, ενώ άσκησε κριτική διερωτώμενος: «Εάν είμαστε success story γιατί συμπλίτες μας πεινούν;».

Από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα τόνισε ότι: «Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις των κυβερνώντων για έξοδο από το μνημόνιο το 2016 δεν συνεπάγονται και έξοδο από την κρίση, ενώ οι δεσμεύσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη αποδείχθηκαν κενού περιεχομένου».

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 παρουσιάζει αδυναμίες, είπε στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, σύμφωνα με τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και θα συνεχίσει να καταθέτει ιδέες, πολιτικές και καλές πρακτικές, προκειμένου να καταργηθεί ο φαύλος κύκλος της παρακμής, της καταστροφής, της κρίσης και της ύφεσης.

 

Δειτε Επισης

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode