Η παγίδα του φθηνού χρήματος

Για χρόνια η Κύπρος ακολούθησε φρενήρη πορεία εξασφάλισης χρημάτων, κυρίως από ξένους καταθέτες και μάλιστα με υψηλά επιτόκια. Τα υψηλά καταθετικά επιτόκια ώθησαν ακόμη υψηλότερα τα δανειστικά, ενώ η ζήτηση για περισσότερο δανεισμό ήταν ασταμάτητη. Κάπως έτσι περιγράφεται η σύντομη ιστορία της Κύπρου προς τις μεγάλες φούσκες που δημιουργήθηκαν με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο κατά τη δεκαετία 2003-2013.

Η συσσώρευση μεγάλων κερδών στις τράπεζες οδήγησε σε επενδύσεις, κατάσταση που ώθησε στις μεγάλες επεκτάσεις στο εξωτερικό, αλλά και εντός συνόρων, σε τομείς που αξιολογούνται ως μη κύριες εργασίες (non core business).

Ο τοξικός συνδυασμός επέφερε την έκρηξη. Άλλωστε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κρίνεται σε σχέση με το πόσο καλό δανειακό χαρτοφυλάκιο διατηρεί και πόσο καλά επενδύει τα κέρδη του. Ο κυπριακός κλάδος έχει αποτύχει και στα δύο μέρη, αφού έδωσε ακριβά δάνεια σε αφερέγγυους δανειολήπτες, ενώ οι επενδύσεις του οδηγήθηκαν σε κατακρήμνιση (χαρακτηριστικά παραδείγματα: ελληνικά ομόλογα, Uniastrum, επέκταση στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια).

Οι εποχές αυτές, βέβαια, έχουν παρέλθει. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ανασυντάσσεται και αναδιοργανώνεται με σκοπό να χτίσει τη νέα εποχή για τον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου, επικεντρωμένος σε τραπεζικές εργασίες εντός συνόρων.

Κατά τη σημερινή συγκυρία, οι τράπεζες επιχειρούν ξανά, μεταξύ άλλων, να δώσουν χρήμα στην αγορά και μάλιστα σαφώς φθηνότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες τονίζουν ότι και η εποπτεία είναι πολύ αυστηρότερη, αλλά ότι και οι ίδιες είναι πολύ πιο προσεκτικές στις διαδικασίες και τις προδιαγραφές διάχυσης φρέσκου δανεισμού.

Το επικίνδυνο στην όλη κατάσταση έγκειται στον ανταγωνισμό μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο οποίος μπορεί να αποβεί ξανά μοιραίος. Το μερίδιο αγοράς καθορίζεται αφενός από τις καταθέσεις και αφετέρου από τον δανεισμό. Εύκολα οι τράπεζες μπορούν να εκτροχιαστούν από την πορεία προς τη σταθεροποίηση, την ώρα μάλιστα που ακόμη κουβαλούν το βαρύ φορτίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κομβικής σημασίας είναι η παρούσα χρονική περίοδος, αφού μπροστά μας βρίσκεται το σταυροδρόμι προς την υγιή και αειφόρο ανάπτυξη ή προς νέες φούσκες και αποτυχίες.

 

Δειτε Επισης

Οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων της Λευκωσίας το 2025
Μειωμένος ΦΠΑ στα έργα μακροχρόνιας ενοικίασης: Μια νέα πολιτική πρόταση για την Κύπρο
Το ήθος του αθλητισμού είναι η δική μας νίκη
Μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες: Η νέα εποχή της πυρηνικής ενέργειας
Το χαλλούμι σε αριθμούς-Πώς εξελίχθηκε στον λευκό χρυσό της Κύπρου
Από την γραφειοκρατία στην ψηφιακή Κύπρο: Ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας
Ενοικιοστάσιο: Προβλήματα και στρεβλώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
Εργασία και εμμηνόπαυση: Ώρα για πράξεις και όχι ετικέτες
Η σημασία της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιάτο: Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις τροφιμογενείς λοιμώξεις
Πιστεύεις ότι ξέρεις να διαχειρίζεσαι σωστά τα οικονομικά σου; Τα δεδομένα ερευνών του ΤΕΠΑΚ δείχνουν το αντίθετο