Βουλή: Ψηφίζει για τη διαχείριση της Laiki Legacy

Στη Βουλή κρίνεται το μέλλον της διαχείρισης της πρώην Λαϊκής και η πιθανή μεταφορά της στα χέρια των πιστωτών της Laiki Legacy. Όπως πληροφορείται το InBusinessNews πιθανό είναι το σενάριο εκχώρησης της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής στα χέρια των πιστωτών της. Σημειώνεται πάντως ότι εάν η Βουλή υπερψηφίσει- όπως αναμένεται- την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόταση, δίδεται το δικαίωμα στους ανασφάλιστους καταθέτες και/ή άλλους πιστωτές του πιστωτικού ιδρύματος Cyprus Popular Bank Public Co Ltd, το οποίο τελεί υπό εξυγίανση, να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του πιστωτικού ιδρύματος.  

Ειδικότερα, προτείνεται όπως, αντί της διαχείρισης από τον Ειδικό Διαχειριστή ο οποίος έχει διοριστεί από την Αρχή Εξυγίανσης και ενεργεί βάσει της νομοθεσίας για την Εξυγίανση Πιστωτικών Ιδρυμάτων, η διαχείριση του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος, βάσει ειδικά καθοριζόμενης διαδικασίας, αναληφθεί από τους ίδιους τους πιστωτές του.  

Εάν υπερψηφιστεί η νομοθεσία, τότε οι νομικοί σύμβουλοι των πιστωτών θα έχουν συνάντηση με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και τον Διαχειριστή Κρις Παύλου ώστε να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Mε βάση την προτεινόμενη νομοθεσία, εισάγονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
1.    Οι πιστωτές του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος θα μπορούν να απευθύνονται στο δικαστήριο με αίτηση και να ζητούν όπως, παρά την ισχύουσα νομοθεσία για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και παρά το διορισμό του Ειδικού Διαχειριστή του υπό αναφορά πιστωτικού ιδρύματος, τους επιτραπεί να συγκαλέσουν συνέλευση πιστωτών ή τάξης πιστωτών.

2.    Αφ’ ης στιγμής το ζητούμενο δικαστικό διάταγμα εκδοθεί, οι πιστωτές του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος, ενεργώντας με βάση τις διατάξεις του περί Εταιρειών Νόμου, θα προχωρούν σε έγκριση ψηφίσματος στο οποίο θα καθορίζεται ο περαιτέρω τρόπος διαχείρισης του εν λόγω ιδρύματος.

3.    Στο υπό αναφορά ψήφισμα είναι δυνατό να καθορίζεται ότι το επηρεαζόμενο πιστωτικό ίδρυμα είτε παραμένει σε καθεστώς εξυγίανσης είτε τίθεται υπό εκκαθάριση με βάση τις διατάξεις της εταιρικής νομοθεσίας.

4.    Σε περίπτωση κατά την οποία η συνέλευση των πιστωτών ή τάξης πιστωτών η οποία θα ενεργεί δυνάμει των προνοιών της υπό ψήφιση νομοθεσίας δεν εγκρίνει ψήφισμα στο οποίο να προνοείται ρητά είτε η λήξη της εξυγίανσης είτε η έναρξη της εκκαθάρισης του καθορισμένου πιστωτικού ιδρύματος, τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος θα αναληφθούν από τους πιστωτές αυτού και θα τυγχάνουν διαχείρισης από τους ιδίους.

5.    Παρέχεται η εξουσία στην Αρχή Εξυγίανσης να παρεμβαίνει σε οποιοδήποτε στάδιο προβλεπόμενης διαδικασίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του υπό αναφορά πιστωτικού ιδρύματος, εφόσον το κρίνει εύλογο ή έχει βάσιμο λόγο να θεωρεί ότι πρέπει να αναλάβει η ίδια τη διαχείρισή τους ή να παρεμποδίσει την αποξένωσή τους προς αποτροπή κινδύνου μείωσης της αξίας τους.  

Θα παρεμβαίνει η ΚΤ
Η Διοικητής της ΚΤ είχε δηλώσει ενώπιον της Επιτροπής υπό την ιδιότητά της ως Αρχής Εξυγίανσης ότι δε διαφωνεί με το σκοπό της ενδεχόμενης νομοθετικής ρύθμισης του όλου θέματος. Ωστόσο, έπειτα από ανησυχίες που κατέθεσε η κ. Γιωρκάτζη, η επιτροπή αποφάσισε να υιοθετήσει εισήγηση που είχε υποβληθεί στην επιτροπή εκ μέρους εκπροσώπων των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι είναι οργανωμένοι υπό το σύνδεσμο ΣΥΚΑΛΑ. Σύμφωνα με την εν λόγω εισήγηση, όπως αναφέρει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως Αρχή Εξυγίανσης, εφόσον η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων αυτής αναληφθεί από τους ανασφάλιστους καταθέτες, θα έχει την εξουσία να παρεμβαίνει σε οποιοδήποτε στάδιο νόμιμης διαδικασίας, ώστε να διασφαλίζει την αποφυγή λήψης μέτρων από αλλοδαπές εποπτικές αρχές τα οποία κρίνεται ότι θα επηρεάσουν δυσμενώς ή/και θα εξανεμίσουν την αξία πώλησης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.  

Σημειώνεται ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με επιστολή της, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2015, επανέλαβε ότι δε διαφωνεί με το σκοπό της πρότασης νόμου, παρά το γεγονός ότι, όπως τονίζει, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν μπορεί να φέρει ευθύνη για αποφάσεις των πιστωτών του επηρεαζόμενου ιδρύματος, σε περίπτωση που αυτές δε φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.  

Περιουσιακά στοιχεία
Σύμφωνα με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας αποτελούνται από συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου σε ποσοστό 9,6% και σε επενδύσεις σε θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.  Οι εν λόγω θυγατρικές τράπεζες συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους στο πλαίσιο των εποπτικών κανόνων και ρυθμίσεων που έχουν τεθεί από τις αρχές των χωρών σύστασής τους.  

 

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη