Συντεχνίες Cyta: Zητούν απόσυρση της αποκρατικοποίησης

Οι συντεχνίες των εργαζομένων της Cyta δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα εργασιακά αλλά και για το καλό του τόπου, δήλωσαν οι επικεφαλής των πέντε συντεχνιών του ημικρατικού οργανισμού, προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η απόφαση για αποκρατικοποίηση, όπως έγινε και στην περίπτωση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Αντιπροσωπεία των συντεχνιών επέδωσε στον Προϊστάμενο Διοίκησης της Προεδρίας, Κύπρο Κυπριανού, το ψήφισμα, που τάσσεται κατά της αποκρατικοποίησης της Cyta. Το ψήφισμα εγκρίθηκε στην εκδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, την ώρα που συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τα νομοσχέδια που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την αποκρατικοποίηση της Cyta.

Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα διαβιβάσει τόσο το ψήφισμα όσο και το αίτημα για συνάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Οικονομικών.

Αν υπάρχει κάτι που έγινε είναι διάλογος, είπε και υπενθύμισε την αναφορά των συντεχνιακών για ένα διάλογο που κράτησε οκτώ μήνες.

«Απ` εκεί και πέρα το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει τις αποφάσεις του και θα έχετε και εσείς την ευκαιρία να πάτε στη Βουλή να συζητήσετε και να ξαναθέσετε τα ζητήματα και βεβαίως να τα ξανασυζητήσετε ενδεχομένως με τον Υπουργό Οικονομικών», είπε.

O ΓΓ της ΕΠΟΕΤ – ΟΗΟ ΣΕΚ, Ηλίας Δημητρίου, προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου «για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την εργατική ειρήνη», ενώ εξέφρασε δυσφορία γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ανταποκρίθηκε στο  αίτημα για κατ` επείγουσα συνάντηση που του ζητήθηκε.

Απέρριψε ότι οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται μόνο για τα εργασιακά. «Αφού είμαστε καλοπερασάκηδες γιατί κάνουμε διαμαρτυρίες, μας ενδιαφέρει το γενικότερο καλό του τόπου, μας ενδιαφέρει η Cyta να συνεχίσει να προσφέρει ως δημόσιος οργανισμός σε αυτό τον τόπο», είπε.
Ζήτησε όπως το Υπουργικό Συμβούλιο αφαιρέσει από τα προαπαιτούμενα την αποκρατικοποίηση της Cyta όπως έγινε και στην περίπτωση της ΑΗΚ. «Αναμένουμε σήμερα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να αφαιρέσει ένα τσιμπιδάκι και το προαπαιτούμενο για τη Cyta.

«Απ` εδώ και πέρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και απ` εκεί και πέρα ότι προκύψει ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει και τις ανάλογες ευθύνες».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΑΣΕΚ ΑΤΗΚ Αλέκκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι είναι πρωτόγνωρο σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα να αποκρατικοποιηθεί και να πάει σε ξένα χέρια η Cyta. Κάλεσε όσους επέκριναν τους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα τους πολιτικούς να απολογηθούν για τα απαξιωτικά επίθετα, όπως είπε, καταλόγισαν στους εργαζομένους.

Εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ο ΓΓ της οργάνωσης Αντώνης Νεοφύτου είπε πως οι εργαζόμενοι δεν ήλθαν εδώ για να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα τους, αλλά να μεταφέρουν τη θέλησή τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «γιατί εκείνο που τους νοιάζει είναι να προστατέψουν το δημόσιο πλούτο και να προστατέψουν τον οργανισμό τους».

«Αν η Κυβέρνηση δεν αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο τότε θα συνεχίσουν τον αγώνα τους δυναμικά μέχρι να το πετύχουν», πρόσθεσε.

Τέλος, ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία αφού είπε πως η διασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων είναι υποχρέωση και της Κυβέρνησης και της Βουλής, πρόσθεσε πως από την άλλη οι αποφάσεις που σχετίζονται με αποκρατικοποιήσεις κεφαλαιώδους σημασίας όπως η Cyta θα πρέπει να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και σε αυτό λόγο έχουν και οι εργαζόμενοι και οι συντεχνίες τους.

«Δεν έχουμε πειστεί ότι μέσα από τις προωθούμενες διεργασίες εξυπηρετείται κατ` απόλυτο τρόπο δημόσιο συμφέρον», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Samsung: Παρουσιάζει την επόμενη γενιά των Odyssey Gaming Monitors με 3D immersion και OLED τεχνολογία
Επαναπροκηρύσσεται το σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων-Η έκκληση του CITEA και της ΟΕΒ
Επενδυτικός οργασμός... Έρχονται και διερευνούν το οικοσύστημα της Κύπρου εκπρόσωποι Plug and Play και Tenstorrent
Δημοφιλή brands στην Κύπρο επιλέγουν το Findbar για on-site αναζήτηση
Samsung Electronics: Το όραμα για δημιουργία ενός «AI Home» και οι νέες συσκευές Bespoke AI 2025
Ψηφιακός μετασχηματισμός και AI: Πόσο έτοιμη είναι η επιχείρησή σας;
H Samsung παρουσιάζει τα νέα Galaxy A56 5G, Galaxy A36 5G και Galaxy A26 5G με λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης
Στα δικαστήρια για μονοπωλιακές πρακτικές η Meta-Στον αέρα οι εξαγορές WhatsApp και Instagram
Τις προοπτικές εφαρμογής τεχνολογιών στην Κύπρο συζήτησε ο Πρόεδρος με στελέχη της NVIDIA
Η ψηφιακή μετάβαση της Κύπρου στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με ηγεσία Οracle