Με δύο μάρτυρες συνεχίστηκε η υπόθεση της Τρ. Κύπρου
18:38 - 14 Δεκεμβρίου 2015
Με δύο νέους μάρτυρες κατηγορίας συνεχίστηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης της Τράπεζας Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της τράπεζας.
Συγκεκριμένα, ενώπιον του δικαστηρίου παρουσιάστηκαν σήμερα οι υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου και Μιράντα Λαζαρίδου.
Η κ. Λαζαρίδου, η οποία εργάστηκε για χρόνια στο γραφείο του Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου και τώρα βρίσκεται στο γραφείο του Γραμματέα, έπαιρνε σημειώσεις για τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Όπως είπε η κ. Λαζαρίδου, τα καθήκοντα της ήταν η συλλογή εγγράφων και η τήρηση των πρακτικών κατά τις συνεδρίες του ΔΣ της Τράπεζας, σημειώνοντας, ωστόσο, πως τη νομική και θεσμική ευθύνη την είχε άλλος.
Είπε ακόμα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων δεν καταγράφει επί λέξη το τι λέγεται και κρατάει σημειώσεις, τις οποίες κατόπιν καταγράφει και ακολούθως επικυρώνονται.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια, δηλαδή από το 2008 και μετά, που υπήρχαν προβλήματα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ζητούσαν να καταγράφεται και η άποψη τους, παρόλο που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν συνηθιζόταν.
Η κ. Λαζαρίδου ανέφερε ότι αν κάποια πράγματα δεν αναφέρονται στα πρακτικά δεν σημαίνει ότι δεν ειπώθηκαν κιόλας, όπως για παράδειγμα οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Κύπρου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρών, που ειπώθηκε σε κάποια από τις συνεδρίες του ΔΣ.
Κατά την ακροαματική διαδικασία κατατέθηκαν ως τεκμήριο σειρά από επικυρωμένα πρακτικά των συνεδριών της Τράπεζας Κύπρου. Κατά την επιχείρηση της κατηγορούσας Αρχής να εξετάσει την μάρτυρα πάνω στα συγκεκριμένα πρακτικά, έφεραν ένσταση οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι έκαναν λόγο για φρεσκάρισμα της μνήμης της μάρτυρος, για το τι λέχθηκε στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις.
Ο δικηγόρος υπεράσπισης, Πόλυς Πολυβίου, είπε πως τα πρακτικά είναι η πιο φυσική πηγή γνώσης, σημειώνοντας ότι με βάση αυτά που είπε η κ. Λαζαρίδου ότι τα πρακτικά της αφορούσαν αποφάσεις και όχι λεχθέντα των μελών του ΔΣ, οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για τα λεχθέντα τους.
Ο κ. Πολυβίου είπε ότι επιδιώκει να εμποδίσει τυχόν εκτροχιασμό της διαδικασίας και ότι με το αίτημα της κατηγορούσας Αρχής κινδυνεύει να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα χαθούν μέσα στα έγγραφα.
Το δικαστήριο με ενδιάμεση απόφασή του απέρριψε τις ενστάσεις της υπεράσπισης.
Νωρίτερα, κατέθεσε ο υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου, ο οποίος εργάζεται στην αίθουσα προβολών της Τράπεζας και είναι ο ένας εκ τον δύο αρμοδίων για τις οπτικογραφήσεις των Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας Κύπρου.
Κατά τη δικάσιμο της προσεχούς Παρασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση της μάρτυρος κατηγορίας, Μιράντας Λαζαρίδου.
Η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 09:15 στις 18 Δεκεμβρίου. Εξάλλου, η διαδικασία θα συνεχιστεί και στις 22 Δεκεμβρίου, στις 09:00.
Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.
Το κατηγορητήριο αποτελείται από έξι κατηγορίες. Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση, κατά παράβαση του άρθρου 302 του ποινικού κώδικα και της χειραγώγησης της αγοράς κατά παράβαση των άρθρων 19, ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(2) του περί πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (κατάχρηση αγοράς) Νόμου του 2005 και του άρθρου 4(δ) της σχετικής οδηγίας 116-2005-03 του 2011 του άρθρου 20 του ποινικού κώδικα, κεφ. 154.
Σε σχέση με την κατηγορία συνωμοσίας για καταδολίευση, όλοι οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι μεταξύ 16 Ιουνίου και 19 Ιουνίου 2012 συνωμότησαν όπως καταδολιεύσουν το κοινό «για τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».
Αναφορικά με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, και οι έξι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι «παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί από την 1η κατηγορούμενη δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος, δηλαδή ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».
Ο Θεόδωρος Αριστοδήμου ως Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας αντιμετωπίζουν ξεχωριστά κατηγορίες διάδοσης παραπλανητικών ενδείξεων για το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων σχετικά με το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας. Οι ίδιες κατηγορίες βαραίνουν επίσης την εταιρεία και τον Ανδρέα Ηλιάδη ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.