Powered by

Κύπρος-Ουκρανία: Συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας

Υπογράφτηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ουκρανίας, το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και  Φοροδιαφυγής αναφορικά με Φόρους πάνω στο Εισόδημα μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος της.

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών τονίζεται: «Το υπογραφέν Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ από την 1/1/2019, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η εν ισχύ συμφωνία, που έχει υπογραφεί στις 8/11/2012, και τέθηκε σε ισχύ την 1/1/2014».
       
Το κείμενο που συμφωνήθηκε, μεταξύ των δύο διαπραγματευτικών ομάδων των δύο κρατών θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο Κρατών.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει: «Κατά τη διαπραγμάτευση έχει επιτευχθεί συμφωνία έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υιοθέτηση και από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, οποιασδήποτε μελλοντικής, ευνοϊκότερης φορολογίας επί των τόκων, μερισμάτων, δικαιωμάτων, και κεφαλαιουχικών κερδών, που τυχόν συμφωνηθεί μεταξύ των Ουκρανικών Αρχών και οποιουδήποτε άλλου Κράτους. Η υπό αναφορά πρόνοια θεωρείται μεγίστης σημασίας καθότι διασφαλίζει ότι η Κύπρος δεν θα τυγχάνει δυσμενέστερου χειρισμού σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς».

Αναφέρεται ακόμη ότι η Συμφωνία βασίζεται στο Μοντέλο Σύμβασης για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του ΟΟΣΑ (OECD Model Convention for the Avoidance of Double Taxation on Income).

Καταληκτικά το Υπουργείο αναφέρει: «Η επικαιροποίηση, διατήρηση και η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, είναι υψίστης οικονομικής και πολιτικής σημασίας και στοχεύουν στον περαιτέρω εμπλουτισμό του πλαισίου και στην προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου».

 

Δειτε Επισης

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode