Mεγάλα έργα ανάπτυξης συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της εποχικότητας

Η καταλυτική σημασία του τουρισμού ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου που ο τουριστικός τομέας αποτελεί βασικό αιμοδότη της οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ. Η προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών από παραδοσιακές αγορές-στόχους, αλλά και από νέες υποσχόμενες αγορές, επιβάλλει την παροχή ελκυστικών και ποιοτικών υπηρεσιών. Συνεπώς ο εμπλουτισμός και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος δεν πρέπει να εξαντλείται στην αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού.

Ο τουρισμός δεν προσεγγίζεται πλέον ως «προϊόν» ή ως «υπηρεσία», αλλά ως «συνολική εμπειρία» για τον τουρίστα-καταναλωτή. Αυτό το πρότυπο σύνθετης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης έχει ως αιχμή τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως τα γήπεδα γκολφ, τα συνεδριακά και ιατρικά κέντρα, τα θεματικά πάρκα, τις μαρίνες κ.ά. Η υλοποίηση των σημαντικών αυτών έργων μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων και στην επίτευξη του στόχου για αύξηση του ποιοτικού τουριστικού ρεύματος και για αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας και της συρρίκνωσης της διάρκειας της τουριστικής περιόδου.

Οι αναπτύξεις γηπέδων γκολφ που υποστηρίζονται από οικιστικές ή τουριστικές μονάδες (απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι βιώσιμες), αποτελούν μια από τις σημαντικές τάσεις στον τουρισμό. Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία, προορισμούς ανταγωνιστικούς προς την Κύπρο, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε τέτοια έργα και προσφέρθηκαν σημαντικά κίνητρα στους επιχειρηματίες-επενδυτές, με στόχο την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και μόνιμων κατοίκων.

Η κατασκευή περισσότερων γηπέδων γκολφ στην Κύπρο -ζητούμενο από τους γκόλφερς-  δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να ενισχύσει το κλασικό τουριστικό της προϊόν, δημιουργώντας προϋποθέσεις για προσέλκυση ξένων επισκεπτών, κυρίως κατά τους μήνες χαμηλής τουριστικής κίνησης. Έχοντας ως δεδομένο ότι σήμερα περίπου το 80% των αφίξεων συγκεντρώνεται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η κάθοδος των παιχτών γκολφ, που γίνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί μας, περιορίζει αισθητά το πρόβλημα της εποχικότητας και σίγουρα αποτελεί αναζωογονητική ένεση για την τουριστική βιομηχανία.

Ο αριθμός των Ευρωπαίων γκόλφερς υπολογίζεται περίπου σε 5.000.000 με αυξανόμενη τάση. Η Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο με σημαντικά οφέλη για την κυπριακή οικονομία. Οι παίχτες του γκολφ είναι κατ' εξοχήν καταναλωτές με μεγάλη αγοραστική δύναμη, που ξοδεύουν μέχρι και 55% περισσότερα χρήματα από τον μέσο τουρίστα. Συγκεντρώνουν, επίσης, αρκετά άλλα θετικά χαρακτηριστικά. Κατά κανόνα οργανώνουν οι ίδιοι τα ταξίδια τους και όχι μέσω των οργανωτών τουριστικών πακέτων γεγονός που αποφέρει περισσότερα έσοδα στις χώρες που επισκέπτονται, ενώ και η διάρκεια της παραμονής τους σε μια χώρα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο.

Ο αριθμός των φίλων του αθλήματος που επισκέπτονται την Κύπρο αυξάνεται σταθερά. Τα δεδομένα της τελευταίας τριετίας είναι ενδεικτικά για την ανοδική πορεία. Το 2012 διεξήχθησαν στην Κύπρο 89.000 παιγνίδια γκολφ, το 2013 αυξήθηκαν σε 92.000 και το 2014 ξεπέρασαν τις 100.000. Η αποτίμηση της λειτουργίας των υφιστάμενων γηπέδων γκολφ για την κυπριακή οικονομία και την τοπική κοινωνία είναι θετική. Τα συνολικά έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό για γκολφ ξεπερνούν τα €20 εκατομμύρια ετησίως, ενώ η τάση είναι ανοδική και σε αυτή την παράμετρο. Επιπρόσθετα οφέλη προκύπτουν από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εισροή ξένων κεφαλαίων για τις ανάλογες επενδύσεις και την είσπραξη από το κράτος σημαντικών φορολογιών. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των κοινοτήτων που περιβάλλουν τις εν λόγω αναπτύξεις.

Η στήριξη ενός οργανωμένου πλέγματος πολλαπλών εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων είναι το κλειδί για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Γι’ αυτό η στρατηγική τουρισμού θα πρέπει κινείται ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;