Αχιλλέως: Η οικονομική ανατομία του πρωταθλητισμού

Πέριξ των 100 χιλιάδων ευρώ θα κυμανθεί το κόστος για τον Γιώργο Αχιλλέως η αγωνιστική σεζόν του 2016, αφού λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, το κόστος ανεβαίνει σημαντικά.

Ο 35χρονος Κύπριος, παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκιτ ξοδεύει ετησίως δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ταξίδια σε διάφορους αγώνες στον κόσμο, για προετοιμασία, για τον ακριβό εξοπλισμό του, αλλά και για το υποστηρικτικό του προσωπικό.

«Η Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου (ΣΚΟΚ) καλύπτει τα έξοδα των αγώνων, ο ΚΟΑ τα έξοδα προετοιμασίας, ενώ οι χορηγοί μου και εγώ προσωπικά καλύπτουμε τα υπόλοιπα έξοδα, όπως είναι τα όπλα, τα φυσσίγια, οι ιατροί, ο ψυχολόγος και το υπόλοιπο προσωπικό που με στηρίζει» τονίζει ο Γιώργος Αχιλλέως για τις πηγές των εσόδων του και συμπληρώνει: «Σε μια μη ολυμπιακή χρονιά, χωρίς υπερ-ατλαντικά ταξίδια, το ετήσιο κόστος είναι 60-70 χιλιάδες ευρώ. Για τη φετινή σεζόν, που έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, το κόστος ανεβαίνει, αφού θα διεξαχθεί και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ως test event στη Βραζιλία, ενώ ίσως επιλέξω να μείνω εκτός Ολυμπιακού χωριού που θα φέρει αυξημένο κόστος».

Η πρόκριση στην Ολυμπιάδα
Με την ολοκλήρωση το 2015 των αγώνων πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Αχιλλέως δεν εξασφάλισε κάρτα πρόκρισης, παρά το γεγονός ότι φέτος μπήκε σε δύο τελικούς σε Παγκόσμια Κύπελλα και πέτυχε και Παγκόσμιο ρεκόρ (όντας ο μοναδικός Κύπριος αθλητής στην ιστορία που σημείωσε Παγκόσμιο ρεκόρ σε Ολυμπιακό άθλημα). Ο λόγος έχει να κάνει με τις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του αθλήματος, όπου οι τελικοί ξεκινούν από το μηδέν. Έτσι η ΣΚΟΚ βρίσκεται σε επαφή με την Παγκόσμια Ομοσπονδία (ISSF) για την εξασφάλιση wild card, η οποία όταν με το καλό έρθει, θα προστεθεί στην άλλη κάρτα που έχει ήδη εξασφαλίσει η Κύπρος, με αποτέλεσμα να γίνουν δύο οι σκίτερ μας που θα πάνε στη Βραζιλία. Το θέμα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον προσεχή Μάρτιο.

Τα όπλα και τα φυσσίγια
Το σκιτ είναι ένα από τα πιο ακριβά σπορ στο Ολυμπιακό καλεντάρι. Οι αθλητές κορυφαίου επιπέδου ξοδεύουν κάθε χρόνο αρκετά λεφτά, όχι μόνο για τα ταξίδια και τις προετοιμασίες, αλλά και για τον εξοπλισμό.

Ο Γιώργος Αχιλλέως χρησιμοποιεί στους αγώνες και στις προπονήσεις όπλο μάρκας Beretta DT11, το οποίο κοστίζει περίπου οκτώ χιλιάδες ευρώ. Ο ίδιος έχει στην κατοχή δύο ακριβώς τα ίδια, τα οποία κάθε χρόνο τον Οκτώβριο εδώ και επτά χρόνια παίρνει για σέρβις στο εργοστάσιο της Beretta στην Ιταλία. Ανατομικά, δεν διαφέρει και πολύ από τα συνηθισμένα τυφέκια των κυνηγών, ωστόσο το αγωνιστικό Beretta είναι φτιαγμένο για να ρίχνει κάθε μέρα 200-300 φυσίγγια, όσα ρίχνουν σε ένα χρόνο οι κυνηγοί.

Κάθε χρόνο, ο Αχιλλέως υπολογίζεται ότι ρίχνει 30 χιλιάδες φυσίγγια Fiocchi, με κόστος γύρω στις 10 χιλιάδες ευρώ, ενώ περίπου 5-6 χιλιάδες ευρώ κοστίζουν οι δίσκοι, τους οποίους εισάγει ο 35χρονος σκοπευτής, αφού θέλει να προπονείται με τους ίδιους ακριβώς δίσκους που θα χρησιμοποιηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πέραναπό τον εξοπλισμό και τα ταξίδια, ο Γιώργος Αχιλλέως επισκέπτεται συχνά την ψυχολόγο Μαρία Ψυχουντάκη στην Αθήνα, έχει δικό του φυσιοθεραπευτή, προσωπικό ατζέντη αλλά και επαγγελματικό γραφείο Τύπου. Σε συνάρτηση με το καθημερινό του γυμναστήριο, αλλά και τα οδοιπορικά του (αν και μένει Λεμεσό, προπονείται συνήθως σε Λευκωσία ή Λάρνακα), για να καλύπτει τα έξοδα ο Αχιλλέως, σημαντική είναι η βοήθεια των χορηγών του, ΟΠΑΠ Κύπρου και adidas.

Δειτε Επισης

Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Frederick ο διακεκριμένος Καθηγητής Jeffrey Sachs
Tariff(α)s εκ πεποιθήσεως…Η φιλοσοφία και κοινωνικοοικονομική θεώρηση πίσω από το φορολογικό κρεσέντο του Τραμπ
Τιμητική διάκριση στην Ελλάδα για τον Ε/κ επιχειρηματία και συγγραφέα Δρ. Δημήτριο Ζάμπογλου
Η Χριστίνα Πέτρου εκπροσωπεί την Κύπρο στη Milan Design Week
ΤΕΠΑΚ: Βράβευση ερευνήτριας Δρ. Πηνελόπης Κωνσταντίνου στα Βραβεία Έρευνας του ΙδΕΚ
Theo Paphitis: Το success story, το Dragon’s Den και η κατάκτηση της κορυφής του λιανεμπορίου
Η Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ISHCCO-Τιμή για το ΕΤΕΚ
Ο Χάρης Χατζησάββας COO της Astras Group of Companies και Astras Oncology Network
Global Leader ο Δημήτρης Σκουρίδης-Ανάμεσα στους κορυφαίους 100 διεθνείς ηγέτες για το έτος 2025
Η συγκινητική βραδιά μνήμης και τιμής για τον Μιχαλάκη Λεπτό...Οραματιστής, μέντορας, σπουδαίος δάσκαλος(pics)