Powered by

ETEK: Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μονόδρομος

Το ΕΤΕΚ σε ανακοίνωσή του καταθέτει τον έντονο προβληματισμό του για τη διαρκή αναβολή της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, εφόσον είναι πλέον φανερό πως το υφιστάμενο μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει θεμελιώδη προβλήματα και θα έπρεπε να έχει αλλάξει προ πολλού.

Παράλληλα, αναφέρει ότι όποιο μοντέλο και εάν επιλεγεί, για το Επιμελητήριο αποτελεί μονόδρομο η - χωρίς άλλη καθυστέρηση - μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με ένα κυρίως στόχο: να είναι σε θέση να ασκεί με επάρκεια, ταχύτητα, ποιότητα και οικονομικό τρόπο τις σημαντικές αρμοδιότητες που έχει, έτσι ώστε να προσφέρει τις βέλτιστες υπηρεσίες στους δημότες και στην κοινωνία.
 
«Είναι προφανές πως η ύπαρξη 31 τοπικών αρχών με αυτοτελή λειτουργία, για μία σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν την εξυπηρέτηση ενός πληθυσμού της τάξης των 700 χιλιάδων κατοίκων, δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε ορθολογική και εν τέλει αυτό έχει επίπτωση στις προσφερόμενες υπηρεσίες στον πολίτη και στην οικονομία του τόπου», αναφέρεται.
 
Όπως αναφέρει το ΕΤΕΚ, σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν επαρχιακά συμπλέγματα στα οποία θα υπαχθούν με υποχρεωτικό τρόπο αρμοδιότητες και υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων της πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης, των αποχετεύσεων, της υδατοπρομήθειας, της καθαριότητας και της διαχείρισης αποβλήτων. Το Επιμελητήριο εκφράζει τη συμφωνία του ως προς το θέμα της πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης, θεωρώντας πως κινείται προς την κατεύθυνση της πάγιας θέσης του για τη δημιουργία ενιαίων αρχών αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης σε επαρχιακό επίπεδο.
 
Στο ίδιο πλαίσιο, προστίθεται, η πρόθεση εκχώρησης της αρμοδιότητας έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών τυπικών και συνήθων αναπτύξεων από το κεντρικό κράτος στα επαρχιακά συμπλέγματα που θα δημιουργηθούν είναι κρίσιμη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης-Μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)