Eurogroup: Δεν αναμένεται άσπρος καπνός για την Ελλάδα
16:16 - 09 Νοεμβρίου 2015
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως δεν θα ληφθεί απόφαση σήμερα για τα 2 δισ. ευρώ. Έγινε πολύ δουλειά στις μεταρρυθμίσεις, τα προαπαιτούμενα και τις τράπεζες, αλλά υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν, δήλωσε και συμπλήρωσε πως θα ακούσει πρώτα τι έχει να πει η Κομισιόν.
Σημείωσε ακόμη πως ο χρόνος είναι περιορισμένος. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε την πρώτη ομάδα προαπαιτουμένων και να δούμε τις μεταρρυθμίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης των τραπεζών. Βασική προτεραιότητα είναι να μην διασαλευτεί η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» ανέφερε.
Aισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα «αν όχι στο σημερινό Eurogroup, μέσα στις επόμενες ημέρες» εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί, η δυναμική παραμένει «θετική», τα «περισσότερα» από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο σετ προαπαιτούμενων έχουν υλοποιηθεί και υπάρχει πνεύμα «συνεργασίας».
Λακωνικός αλλά και ταυτόχρονα λιγότερο επιθετικός – αν και διατήρησε το γνωστό «ψυχρό» ύφος του – εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αναμένει συμφωνία σήμερα για το ελληνικό ζήτημα, αλλά μία ενημέρωση από τους θεσμούς και φυσικά από τον Έλληνα ομόλογό του.
Θα λάβουμε γνώση της κατάστασης για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup, τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis. Όπως τόνισε, "πριν από δύο εβδομάδες ήμουν στην Αθήνα, το επίπεδο της δέσμευσης των ελληνικών αρχών είναι υψηλό. Υπάρχουν ακόμη κάποια εκκρεμή ζητήματα. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να τα λύσουμε στις επόμενες ημέρες", τόνισε.
Περισσότερο «πιεστικός» προς τις ελληνικές θέσεις εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Η Γαλλία θέλει στο σημερινό Eurogroup μια συμφωνία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Μισέλ Σαπέν. «Η Ελλάδα κάνει αξιοσημείωτες προσπάθειες. Είναι σχολαστικοί και σέβονται τη συμφωνία του Ιουλίου», τόνισε. «Ενα "αγκάθι" παραμένει: οι πλειστηριασμοί των σπιτιών ανθρώπων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Θέλω να υπάρξει μια συμφωνία σήμερα. Η Γαλλία θέλει συμφωνία σήμερα», σημείωσε ο κ. Σαπέν λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup.
Θα αναγνωρίσει πρόοδο το Eurogroup
Νωρίτερα, πηγές από τις Βρυξέλλες σημείωναν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών. Ως εκ τούτου, το Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να αναγνωρίσει τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλους τους τομείς. Τόνισε ακόμη ότι το Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα έχουν γεύμα εργασίας πριν από την συνεδρίαση.
Επίσης, ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με την προετοιμασία του Eurogroup, αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού.
Πάντως, η ελληνική πλευρά, τόσο από την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ όσο και από τη δήλωση Σταθάκη, είναι ξεκάθαρη πως αναζητεί πλέον πολιτική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων.
«Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση που κάναμε αυτές τις μέρες με τους θεσμούς 'έκλεισε τον κύκλο της'... άρα είναι μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης.
Η διαφωνία
Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει προστασία α' κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, έως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια, και αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τους (δάνεια, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ) δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά, αν και επισήμως φαίνεται να μην κάνει πίσω από τα αρχικά κριτήρια που έχει βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σε επίπεδο διαπραγμάτευσης φέρεται να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών 120.000 ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως η πρότασης της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη και πως τα όρια που προτείνονται για το ετήσιο εισόδημα και τις αντικειμενικές αξίες δεν προβλέπονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το Mega, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πιέζουν για αυστηρότερο πλαίσιο, με στόχο να πληρώνουν οι κακοπληρωτές, δηλαδή εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν αλλά το αποφεύγουν.
ΠΗΓΗ: in.gr