Powered by

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση Βαλκανικών Επιμελητηρίων

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 στο επιμελητήριο της Φλώρινας η 1η Συνάντηση Βαλκανικών Επιμελητηρίων, με στόχο την προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων και της αύξησης της εξωστρέφειάς τους.

Η συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, η οποία συνεδρίασε, για πρώτη φορά στην πόλη της Φλώρινας, την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015.

Στη συνάντηση πήραν μέρος, εκτός από την αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο, τον Β΄ Αντιπρόεδρο κ. Ιορδάνη Τσώτσο, τον Γ΄ Αντιπρόεδρο Άγγελο Τσατσούλη, τον Δ΄ Αντιπρόεδρο κ. Παύλο Τονικίδη, τον Γενικό Γραμματέα Παναγιώτη Αγνιάδη, τον Οικονομικό Επόπτη κ. Γεώργιο Χονδρογιάννη και τον Αναπληρωτή Οικονομικό Επόπτη Ηλία Χατζηχριστοδούλου, αντιπροσωπείες από τα εμπορικά & βιομηχανικά επιμελητήρια της Βουλγαρίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του Lescovac (Σερβία), και της Πάφου (Κύπρος).

Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, η νέα αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Τεκτονίδου Κυριακή, καθώς επίσης οι τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι της περιφερειακής & τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων Κοζάνης, Καστοριάς, και Γρεβενών, του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου και του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος,  αναφέρθηκε λεπτομερώς στα βήματα που πρέπει να γίνουν και τις πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν για την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους.

«Στα χρόνια που έρχονται καλούμαστε να στηρίξουμε την επανεκκίνηση των οικονομιών μας, με βάση τα δεδομένα και τις απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Η εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνοδευόμενη από ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, είναι βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε αυτό το στόχο. 

Πιστεύω πραγματικά ότι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, θα μπορέσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά. Με όφελος για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, για τις τοπικές οικονομίες και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής μας», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μίχαλος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών επιμελητηρίων, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ των επιχειρήσεων, και ιδίως των μικρομεσαίων, σε θέματα διεθνοποίησης και εξωστρέφειας.

Όπως τόνισε στο καλωσόρισμα του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, η Φλώρινα έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μετατραπεί από μια απομακρυσμένη και μειονεκτική περιοχή της Ελλάδας σε πύλη των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην συνέχεια οι εκπρόσωποι των βαλκανικών επιμελητηρίων παρουσίασαν τις δράσεις των επιμελητηρίων τους, αλλά και το γενικότερο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον των χωρών τους.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την ομόφωνη απόφαση να συνεχισθεί και να εκβαθυνθεί η συνεργασία με την πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων στο μέλλον, αλλά και με την σχεδίαση και υλοποίηση κοινών δράσεων δικτύωσης, προώθησης και προβολής ,χρηματοδοτούμενων από τα Προγράμματα Εδαφικής & Επιχειρηματικής Συνεργασίας της Ε.Ε.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

 

Δειτε Επισης

Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός