Διάκριση για το Dermatrack και στην Κροατία

Πρόσφατα το startup Dermatrack που ξεκίνησε από δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, έλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό «Startup Boot Camp» που διοργανώθηκε στην Κροατία.

Η ιδέα γεννήθηκε τυχαία σε ένα ιατρείο, αργότερα πήρε το πρώτο βραβείο, και σήμερα, οι δύο Κύπριοι φοιτητές, φίλοι από την Πάφο, είναι νέοι επιχειρηματίες και συνιδρυτές της καινοτόμου επιχείρησης Dermatrack.

Η Dermatrack (http://www.dermatrack.eu) είναι μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά, μέσω της οποίας είναι δυνατή η παρακολούθηση των ελιών στο δέρμα, με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και δημιουργήθηκε από τον φοιτητή του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νίκο Μούζουρα και τον Ανδρέα Πογιατζή, φοιτητή στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Η ιδέα
Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο ήταν αρκετή για να συλληφθεί η ιδέα, η οποία οδήγησε στην ίδρυση μιας καινοτόμου επιχείρησης.

“Ψάχναμε για έξι μήνες να βρούμε κάτι καινοτόμο, σαν επιχείρηση. Τυχαία μία ημέρα όταν επισκέφθηκα τον οφθαλμίατρο, διαπίστωσε ότι έχω μια ελιά στο βλέφαρο και είδε ότι έκανε κάποιες αλλαγές. Έτσι μου είπε ότι πρέπει να την προσέξω και να την παρακολουθώ”, είπε Νίκος Μούζουρας.

Πρόσθεσε ότι μετά από λίγες μέρες παρατήρησε ότι δεν μπορούσε να θυμάται πως ακριβώς ήταν η ελιά, αν άλλαξε χρώμα, σχήμα κτλ.

“Έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε μια εφαρμογή που θα με βοηθούσε” συνέχισε, σημειώνοντας ότι στόχος των δύο φοιτητών ήταν να δημιουργήσουν εργαλεία που να εξυπηρετούν στην παρακολούθηση και ανάλυση των ελιών πάνω στο δέρμα.

Η εφαρμογή
Ο Αντρέας Πογιατζής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η εφαρμογή derma track είναι για κινητά τηλέφωνα και διαθέτει εργαλεία που εξυπηρετούν στην παρακολούθηση και ανάλυση των ελιών πάνω στο δέρμα.

Στόχος της εφαρμογής, είπε, είναι η πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

“Φωτογραφίζοντας  μια ελιά οι χρήστες μπορούν να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά της (συμμετρικότητα, μέγεθος, χρώμα, κ.ο.κ) ώστε να προσδιοριστεί το ποσοστό επικινδυνότητας
της” εξήγησε ο κ. Πογιατζής.

Η βράβευση
Οι δύο φοιτητές και φίλοι από την Πάφο έλαβαν πρόσφατα μέρος στο διαγωνισμό «Startup Boot Camp» που διοργανώθηκε στη Rijeka της Κροατίας, όπου και κέρδισαν την πρώτη θέση παρουσιάζοντας την εφαρμογή «DermaTrack».

“Μαζί με τον Ανδρέα, ξέραμε ότι έπρεπε να έχουμε αυτοπεποίθηση και ότι θέλαμε να κερδίσουμε. Οι κριτές είπαν ότι η παρουσίαση ήταν ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά τον στόχο μας” είπε ο Νίκος Μούζουρας.

Μετά τα θετικά σχόλια των κριτών, οι δύο φίλοι ανέμεναν ότι θα ήταν ανάμεσα στους τρεις πρώτους. Οταν ανακοινώθηκαν το τρίτο και το δεύτερο βραβείο η αγωνία έφτασε στα ύψη.

“Με τόσα θετικά σχόλια, περιμέναμε ότι θα ήμασταν στους τρεις πρώτους. Μετά από την ανακοίνωση του τρίτου και του δεύτερου, αγχωθήκαμε και δεν ξέραμε τι θα γινόταν. Τότε ανακοινώθηκε ότι ήρθαμε πρώτοι. Ηταν μια καταπληκτική εμπειρία” είπε ο Νίκος Μούζουρας.

Αξιοποίηση της εφαρμογής και μελλοντικά σχέδια
Οι δύο φοιτητές συνεργάζονται με την Δερματολογική Εταιρεία Κύπρου και εκτιμούν ότι σύντομα, την εφαρμογή αυτή θα την έχουν στη διάθεσή τους οι Κύπριοι δερματολόγοι.

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Αντρέας Πογιατζής, “συνεργαζόμαστε με την Δερματολογική Εταιρεία Κύπρου. Θα το παρέχουμε πρώτα στους γιατρούς σε μια δοκιμαστική περίοδο, έτσι ώστε να δούμε τυχόν λάθη ώστε να βελτιώσουμε την εφαρμογή”.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μούζουρα, στόχος είναι η τελική έκδοση της εφαρμογής ούτως ώστε να ξεκινήσει ο κόσμος να την χρησιμοποιεί.

Επιπρόσθετα, προετοιμάζονται για διαγωνισμό της Microsoft όπου πιστεύουν ότι θα τους δοθούν νέες ευκαιρίες και θα κερδίσουν νέες εμπειρίες για να τελειοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Επίσης, ετοιμάζουν την πρώτη τους υπηρεσία που θα είναι διαθέσιμη εντός του Νοέμβρη και θα βοηθά τον χρήστη να γνωρίζει τη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου στην περιοχή όπου βρίσκεται.

Κύπρος και καινοτομίες
Ερωτηθείς κατά πόσον το περιβάλλον στην Κύπρο είναι ευνοϊκό για τέτοιου είδους καινοτομίες, ο Νίκος Μούζουρας ήταν αρνητικός, λέγοντας ότι “στην Κύπρο δεν υπάρχει τόση βοήθεια και υποστήριξη στις start up εταιρείες όπως στο εξωτερικό”.

“Από τα χρηματικά βραβεία που δίνονται σε διαγωνισμούς μέχρι το φόρο εισοδήματος υπάρχει αισθητή διαφορά. Αυτό πιστεύω οδηγεί πολλούς επιστήμονες και γενικά επιχειρηματίες να φεύγουν από την Κύπρο” κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης