Συνεργατισμός και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
13:07 - 06 Νοεμβρίου 2015
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.) αποτελεί μια πολιτική η οποία χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια από ένα όλο και πιο αυξανόμενο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας. Η ανάλυση πιο κάτω, τονίζει τη σημασία της Ε.Κ.Ε. και εξηγά ότι ο Συνεργατισμός επεδείκνυε διαχρονικά βαρυσήμαντο έργο στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης πολύ πιο πριν η Ε.Κ.Ε. να αποτελέσει μια σύγχρονη νόρμα εταιρικής διακυβέρνησης.
Με βάση την Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Η Ε.Κ.Ε. είναι η έννοια σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις επαφές τους με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders)». Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Κ.Ε. είναι ένας σύγχρονος τρόπος λειτουργίας των εταιρειών κατά τον οποίο δεν αποτελούν πλέον αποκλειστικά κερδοσκοπικές οντότητες, με μοναδικό σκοπό την επίτευξη οικονομικού κέρδους, αλλά εντάσσονται δυναμικά μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού συνόλου σε μια προσπάθεια να δείξουν ένα ηθικό και κοινωνικά υπεύθυνο πρόσωπο.
Οφέλη της Ε.Κ.Ε.
Με βάση σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η εταιρεία από την υιοθέτηση της Ε.Κ.Ε. είναι πολυδιάστατα. Αρχικά, δεδομένης της φύσης της Ε.Κ.Ε., βελτιώνονται οι σχέσεις της εταιρείας με την τοπική κοινωνία. Επίσης, υπάρχει μια συνεχής τάση για βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος του πελάτη, του περιβάλλοντος, κλπ. Αναφορικά με τους υπαλλήλους, η υιοθέτηση των αρχών της κοινωνικής ευθύνης από την εταιρεία αυξάνει την ικανοποίηση τους στο χώρο εργασίας και συνάμα την παραγωγικότητα τους. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση των πόρων της εταιρείας οδηγεί σε οικονομίες κόστους και συνάμα αυξάνεται η χρηματοπιστωτική ικανότητα της εταιρείας μέσα από τη δυνατότητα αξιοποίησης χρηματοδοτικών ευκαιριών από σχετικά κονδύλια.
Παράλληλα, υπάρχει μια πλειάδα από άλλα οφέλη, όπως είναι για παράδειγμα η βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών πρακτικών και προδιαγραφών των προϊόντων, αυξημένη ελκυστικότητα από επενδυτές και άλλους φορείς για το κοινωνικό πρόσωπο που δείχνει η εταιρεία, δημογραφική ισορροπία εντός του οργανισμού (π.χ. ισότητα μισθών, αυξημένος αριθμός γυναικών που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις), κλπ. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η Ε.Κ.Ε. προσφέρει στις εταιρείες μια πιο θετική αντιμετώπιση τόσο από το σύνολο της κοινής γνώμης, όσο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνολικά βελτιώνει την εικόνα, τη φήμη και την αφοσίωση των πελατών της. Τα πιο πάνω καταγράφονται και σε διεθνείς επιστημονικές μελέτες που καταδεικνύουν πως οι εταιρίες που εφαρμόζουν πολιτικές Ε.Κ.Ε. είναι παραγωγικά πιο αποδοτικές και συγκριτικά επιτυγχάνουν καλύτερες λογιστικές και χρηματιστηριακές επιδόσεις, προσδίδοντας τους έτσι μια υπεραξία με καθαρό οικονομικό όφελος.
Συνεργατισμός και Ε.Κ.Ε.
Το ενδιαφέρον και η προσήλωση των εταιρειών για κοινωνική ευθύνη δεν είναι κάτι καινούργιο στο παγκόσμιο επίπεδο και ο αριθμός των εταιρειών που υιοθετούν την εν’ λόγω μορφή εταιρικής διακυβέρνησης στις ανεπτυγμένες χώρες και ειδικότερα την Ευρώπη είναι διαρκώς αυξανόμενος. Για τις Κυπριακές εταιρείες, η Ε.Κ.Ε. είναι ένα πρόσφατο - νέο δεδομένο και σχετικά πολύ λίγες εταιρίες το έχουν υιοθετήσει ενεργά στο επιχειρηματικό τους πλάνο.
Εδώ αξίζει να τονιστεί πως ένα κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου υιοθετούσε πολιτικές «κοινωνικής ευθύνης» πολύ πιο πριν η Ε.Κ.Ε. θεσμοθετηθεί και η ίδια η κυβέρνηση μαζί με άλλους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για προώθηση της. Συγκεκριμένα, ο Συνεργατισμός έχει να επιδείξει έμπρακτα εδώ και πολλές δεκαετίες μια σημαντική και πολυδιάστατη προσφορά προς την κοινωνία.
Ο Συνεργατισμός είναι εκ’ της φύσεως του ένα «κοινωνικά υπεύθυνο» κίνημα που ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία γενικότερα. Στο συνέδριο της Διεθνούς Συνεταιριστικής Ένωσης που έγινε το 1995 στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου αποδόθηκε ο ορισμός της συνεργατικής εταιρείας ως: «μία αυτόνομη ένωση προσώπων, τα οποία συνδέονται εθελοντικά με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες και επιδιώξεις τους μέσω μίας συμμετοχικής και δημοκρατικά ελεγχόμενης επιχείρησης». Ο Συνεργατισμός εδράζεται σε αξίες όπως αυτές της αυτοβοήθειας, αυτοευθύνης, δημοκρατίας, ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Επίσης, σύμφωνα με τη συνεργατική παράδοση, τα μέλη των συνεργατικών εταιρειών πιστεύουν στις ηθικές αξίες της εντιμότητας, ειλικρίνειας, κοινωνικής ευθύνης και της μέριμνας για τους άλλους. Τα δεδομένα με τα οποία λειτουργεί ο Συνεργατισμός είναι αδιαμφισβήτητα εμβολιασμένα με αξίες που από τη φύση τους συνάδουν με τις αρχές που διέπουν την Ε.Κ.Ε..
Ο Συνεργατισμός ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο και μέσα από την δραστηριότητα του φρόντισε να δώσει στην κοινωνία πολλά οφέλη υπό τη μορφή χορηγιών και σημαντικών επενδύσεων σε καίριους τομείς όπως αυτούς της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της υγείας, του περιβάλλοντος, κλπ. Πρόσφατες σημαντικές παρεμβάσεις του Συνεργατισμού στον τόπο μας είναι η έμπρακτη στήριξή του προς τους νέους με 155 υποτροφίες σε φοιτητές, καθώς επίσης και η ανάληψη της διοργάνωσης του Ραδιομαραθωνίου, ίσως, του σημαντικότερου θεσμού αλληλεγγύης και αγάπης για το συνάνθρωπό μας.
Ο Συνεργατισμός, ως ένας επιχειρηματικός θεσμός που αντικειμενικά στοχεύει στην μεγιστοποίηση της «κοινωνικής ευημερίας» αντί του «οικονομικού κέρδους», εκπληρώνει με τον πιο φυσικό τρόπο ουσιαστικούς στόχους που αποσκοπούν στη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ατόμου και της βελτίωσης της κοινωνίας – κάτι που αποτελεί την κύρια ουσία της σύγχρονης Ε.Κ.Ε.. Μέσα από την κοινωνική και επιχειρηματική δράση του, ο Συνεργατισμός μπορεί να συνεχίσει να συνεισφέρει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο Συνεργατισμός συνέβαλε διαχρονικά στην ανάπτυξη του πολιτικοοικονομικού και πολιτισμικού επιπέδου του τόπου μας και η ιστορία και η παράδοση του Συνεργατικού Κινήματος επιβάλλει σε όλους την ευθύνη να διαφυλάξουν αυτό το θεσμό και να συμβάλουν δραστικά στο να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για να θωρακιστεί η παρουσία και το μέλλον του στην Κύπρο.