Αργυρίδης: Στόχος η δημιουργία μιας ευέλικτης οικονομίας

H Κύπρος, ως μια μικρή, ανοικτή οικονομία, έχει ανάγκη από άμεσες ξένες επενδύσεις τόνισε ο Κώστας Αργυρίδης, Διευθυντής Διεύθυνσης Διαχείρισης Κεφαλαίων και Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών της Τράπεζας Κύπρου, μιλώντας στο δεύτερο Cyprus Fiduciary Association Forum.

«Μετά τις προκλήσεις του bailout το 2013, έχουμε δει εισροή επενδύσεων στο νησί κυρίως λόγω των φορολογικών πλεονεκτημάτων και των κινήτρων πολιτογράφησης. Παρά τις δυσμενείς διεθνείς προβλέψεις, η Κύπρος αποδείχτηκε ανθεκτική και δεν επαληθεύτηκαν τα χειρότερα σενάρια», σημείωσε ο κ. Αργυρίδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «έχουμε ως στόχο τώρα τη δημιουργία μιας ευέλικτης οικονομίας που θα βασίζεται σε πολλούς πυλώνες, ένας από τους οποίους είναι ο υποσχόμενος τομέας της ενέργειας και των υδρογονανθράκων».

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύτηκε στις 14 Αυγούστου 2015, το πραγματικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο 2015 αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. "Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία αύξηση μετά από δεκατέσσερα τρίμηνα συνεχούς μείωσης".

Εν τω μεταξύ, επεσήμανε, ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρέμειναν σταθερές παρά την αναταραχή στην Ελλάδα. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ανάκαμψη έχει παρατηρηθεί και σε άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

«Οι τουριστικές αφίξεις από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο 2015 ανήλθαν σε 1,5 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, λόγω της αύξησης των αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες αντισταθμίζουν τις μειωμένες αφίξεις από τη Ρωσία», σχολίασε ο κ. Αργυρίδης.

Συμπλήρωσε επίσης ότι τα τουριστικά έσοδα είναι χαμηλότερα από το αναμενόμενο, καθώς οι περισσότερες αφίξεις σημειώθηκαν από τη Δυτική Ευρώπη παρά από την Ανατολική. "Οι δαπάνες από τουρίστες της Δυτικής Ευρώπης είναι χαμηλότερες από τουρίστες της Ανατολικής Ευρώπης", εξήγησε. 

Όσον αφορά το μέλλον του νησιού, ο κ. Αργυρίδης εξέφρασε την άποψη ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν την απομόχλευση, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι ο επιχειρηματικός τομέας δεν έχει προοπτικές. "Το νησί έχει μεγάλες δυνατότητες να εξελιχθεί σε έναν κόμβο κεφαλαίων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προωθήσουμε στο εξωτερικό με μια σωστή στρατηγική", κατέληξε.

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών