Powered by

ΥΠΟΙΚ: Σταδιακή ελάφρυνση φορολογιών και αναπτυξιακές δαπάνες

Για σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους, στο μέτρο των δυνατοτήτων της οικονομίας και ενίσχυση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού, ενόσω θα δημιουργούνται δημοσιονομικά περιθώρια, έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “η κυπριακή οικονομία πάει καλύτερα, όχι όμως καλά”, καθώς “δεν είμαστε στο σημείο που η Κύπρος έπρεπε να ήταν”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας από τις αγορές και συνεπώς ο βασικός λόγος που επέβαλε την υπαγωγή της Κύπρου σε πρόγραμμα στήριξης δεν υφίσταται πλέον”, ενώ σε σχέση με τις επιχειρήσεις τόνισε ότι κάποιες από αυτές "που αδικαιολόγητα δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους αποστερούν δυνατότητες χρηματοδότησης από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του τόπου”.

Μιλώντας ενώπιον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΒ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι “δεν έχουμε πλέον ελλείμματα να καλύψουμε” και “ενόσω θα δημιουργούνται περιθώρια θα τα αποδίδουμε με τρόπο προγραμματισμένο κάθε χρονιά εντός των ορίων μας, στον ιδιωτικό τομέα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ή με μειώσεις στις φορολογίες ή με ενίσχυση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού”, τονίζοντας, ωστόσο, ότι “για να επιβεβαιωθεί αυτή η προοπτική πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, αλλά αν είναι δυνατό να επιταχύνουμε και τους ρυθμούς”.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “η κυπριακή οικονομία πάει καλύτερα, όχι όμως καλά”, προσθέτοντας ότι αν και βελτιώνονται τα πράγματα, “δεν είμαστε όμως στο σημείο που η Κύπρος έπρεπε να ήταν ή στο σημείο που η Κύπρος μπορεί να βρεθεί εάν συνεχίσουμε τη δύσκολη προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν, της συνετούς διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, της αποφυγής επιβολής νέων φόρων και επιβαρύνσεων όπως έχουμε καταφέρει τα τελευταία δυόμισι χρόνια”.

Ανέφερε ότι η οικονομία έχει καταφέρει να εξέλθει από την ύφεση νωρίτερα από ότι είχε εκτιμηθεί και καταγράφει ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ότι οι πλείστοι ανέμεναν. Ο κ. Γεωργιάδης, αφού σημείωσε ότι θα είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015, επισήμανε πως “δεν αρκεί μια χρονιά ανάπτυξης για να διορθώσει τις συνέπειες και να καλύψει έδαφος μιας κρίσης και μιας βαθιάς ύφεσης που ξεκίνησε το 2009, με μια μικρή βελτίωση το 2010”.

“Δεν αρκεί μια χρονιά θετικού ρυθμού για να διορθωθούν όλα τα πράγματα``, είπε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι ούτε θα διορθωθούν σε ένα χρόνο ούτε έχουν όλα διορθωθεί, τονίζοντας, παράλληλα, ότι “είμαστε στο δρόμο που έχει ξεκινήσει να επιφέρει μια διόρθωση”.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι όλοι οι βασικοί δείκτες της οικονομίας και κάποιοι δευτερεύοντες δείκτες που είναι χρήσιμοι για την οικονομική ανάλυση δείχνουν βελτίωση και πρόσθεσε ότι ακόμη και ο κατασκευαστικός τομέας που είχε πληγεί περισσότερο από όλους καταγράφει κάποια πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια.
Σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό που “έχουμε μια σημαντική αύξηση στις πωλήσεις κατά τη φετινή χρονιά”.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2016 το πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που μας το επιτρέπουν``. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα στήριξης ένα κράτος το χρειάζεται όταν δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του ελεύθερα από τις αγορές.

«Εμείς είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας από τις αγορές και συνεπώς ο βασικός λόγος που επέβαλε την υπαγωγή της Κύπρου σε πρόγραμμα στήριξης δεν υφίσταται πλέον», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης καθώς μπορούμε να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με το κόστος δανεισμού κάτι που σημαίνει, όπως σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, “πως θα απελευθερωθούν ακόμη μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια το χρόνο μόνο από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους”.

“Εάν έχουμε σήμερα ένα περιθώριο στον προϋπολογισμό μας για να εντάξουμε έργα ανάπτυξης και υποδομής και να επιταχύνουμε την εκτέλεση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι έχουμε εξοικονομήσεις από τη μείωση του κόστους δανεισμού πέρα των 200 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο”, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

“Παρά τη βελτίωση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε στρεβλώσεις, να έχουμε βαρίδια, που αποστερούν από την αναπτυξιακή προοπτική”, επισήμανε παράλληλα.

Ρόλος επιχειρήσεων και εξυπηρέτηση δανείων
Όπως είπε, σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος των κυπριακών επιχειρήσεων ήταν και παραμένει καθοριστικός. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “η Κυβέρνηση έχει αποδείξει με διάφορους τρόπους πως είναι μια Κυβέρνηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα και την ελεύθερη παραγωγική ανταγωνιστική οικονομία και διαβεβαίωσε ότι αυτό θα συνεχιστεί”.

Αναφερόμενος στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών δανείων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις δικαιολογημένες στις καθυστερήσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους” και πρόσθεσε ότι “κάποιες επιχειρήσεις που αδικαιολόγητα δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους αποστερούν δυνατότητες χρηματοδότησης από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του τόπου”.

“Κάποιες επιχειρήσεις κρύβονται πίσω από τους συνεπείς ή ακόμη πίσω από δανειολήπτες, μεταφέροντας τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης αλλού τη στιγμή που οι ίδιοι είναι το πρόβλημα”, πρόσθεσε.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι το γεγονός ότι η Κυβέρνησης στέκεται δίπλα από τις επιχειρήσεις “δεν σημαίνει πως αυτό δικαιολογεί τα πάντα” και σημείωσε ότι αυτό το αναφέρει "επειδή κάποια αιτήματα και παρεμβάσεις που γίνονται κάποτε φθάνουν και τα όρια της πρόκλησης όταν κάποιος κοιτάξει και λίγο τα δεδομένα”.

Εξάλλου, σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρήστος Μιχαηλίδης είπε ότι τέτοιας μορφής συναντήσεις βοηθούν πάρα πολύ διότι παίρνει και η Κυβέρνηση τον πραγματικό παλμό της οικονομίας, προσθέτοντας ότι η ΟΕΒ ανέφερε στον ΥΠΟΙΚ πως αναγνωρίζει το έργο που έχει επιτευχθεί ως προς την διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι “θα πρέπει από κοινού να δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας και πρέπει να βρούμε εκείνα τα πρακτικά μέτρα που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση” και πρόσθεσε ότι επί τούτου η ΟΕΒ έχει αποστείλει ολοκληρωμένο υπόμνημα σε όλα τα υπουργεία και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Δουλεύουμε προς την κατεύθυνση για να εισαχθούν αυτά τα κίνητρα και μέτρα”, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε σε επιχειρήσεις που αδικαιολόγητα δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση ή πρόθεση οι επιχειρήσεις να μην πληρώσουν τα δάνεια τους, καθένας είναι υπόχρεος και υπόλογος για τους όποιους δανεισμούς και υποχρεώσεις έχει”.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ ότι η οικονομία πάει καλύτερα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι με δεδομένο ότι η επίδραση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με τον κύκλο της οικονομίας, έρχεται μετά από δύο ή τρία χρόνια, η πραγματική οικονομία δεν έχει ακόμη νιώσει τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν από πλευράς δημόσιων οικονομικών”.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι “κάποιος πρέπει να λάβει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες που βιώνουν σήμερα οι επιχειρήσεις, όπως μειωμένο κύκλο εργασιών, μειωμένη κερδοφορία, καμία ρευστότητα από πλευράς τραπεζών και πρόσθεσε ότι “με αυτές τις συνθήκες πρέπει να δείξουν και την ανάλογη κατανόηση και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις γιατί μόνο μέσα από την επιχειρηματική ανάπτυξη θα λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας”.

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις που στρατηγικά δεν πληρώνουν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι “οι τράπεζες θα πρέπει να χειριστούν με τον ανάλογο τρόπο αυτά τα θέματα”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης
«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις