Powered by

Κομισιόν: Οριακή ανάκαμψη και μείωση ανεργίας στην Κύπρο

Ισχνή ανάπτυξη αν και προκύπτει έπειτα από τρία συναπτά έτη ύφεσης, οριακή πτώση της ανεργίας και σταδιακή κλιμάκωση του πληθωρισμού προβλέπει για το επόμενο έτος η Κομισιόν, στην έκθεση με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της για την ΕΕ.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2016 θα συνεχίσει σε τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ και πιο ειδικά σε ποσοστό της τάξης του 1,6%, σε σχέση με ανάπτυξη 1,2% που προβλέπεται για το τρέχον έτος.

Επενδύσεις, απασχόληση και ανεργία
Παράλληλα, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι επενδύσεις στη χώρα θα αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 3,6% για το επόμενο έτος, σε σχέση με άνοδο ύψους 2,2% το 2015 και αρνητικό ποσοστό της τάξης του 18% το 2014. Πάντως, σε σχέση με την απασχόληση οριακές είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, η οποία προβλέπει άνοδο του δείκτη σε ποσοστό της τάξης του 1,2% σε σχέση με ισχνή αύξηση ποσοστού 0,2% για το τρέχον έτος. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας κατά το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί στο 14,6%, ενώ με το τέλος του 2015 θα είναι στο 15,6%.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως, ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει πιο θετικές εκτιμήσεις από αυτές της Κομισιόν τόσο σε επίπεδο ρυθμού ανάπτυξης όσο και σε σχέση με την ανεργία. Πιο ειδικά το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% για το επόμενο έτος και ανεργία κάτω του 14%.

Ισχνή άνοδος πληθωρισμού
Αναφορικά με τον πληθωρισμό η Κομισιόν προβλέπει συνέχεια των αποπληθωριστικών τάσεων και με το τέλος του 2015 και πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό 1,6%, ενώ για το 2016 εκτιμά οριακή άνοδο τιμών της τάξης του 0,6%.
Πάντως, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Κύπρος κατά το 2016 θα έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό σε ποσοστό της τάξης του 0,1%. Σημειώνεται ότι το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό αποτελεί στόχο και για το Υπουργείο Οικονομικών.

Περιορισμός του χρέους
Μία από τις πλέον θετικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Κύπρο αφορά τον περιορισμό του δημοσίου χρέους, το οποίο προβλέπεται να περιοριστεί κάτω του 100% για το επόμενο έτος και πιο συγκεκριμένα εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 98,7%. Το χρέος θα περιοριστεί κάτω από το 100% μετά τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013.

 

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Η συζήτηση Νίκου Χριστοδουλίδη με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο 15ο Nicosia Economic Congress (vid)
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό
Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις
Μικρή άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ
Μείωση του ετήσιου πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά τον Μάρτιο