Powered by

Eνδυνάμωση επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου- Αυστρίας

Τις δυνατότητες ενίσχυσης και επέκτασης σε περισσότερους τομείς των οικονομικών σχέσεων Κύπρου και Αυστρίας υπογράμμισαν ομιλητές στο οικονομικό φόρουμ για τις οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, στο οποίο παρευρέθηκε και μίλησε ο Αυστριακός Πρόεδρος Χάινς Φίσερ.

Το φόρουμ συνδιοργάνωσαν το ΚΕΒΕ και η Advantage Austria, επίσημος εκπρόσωπος της αυστριακής οικονομίας και του αυστριακού εμπορίου στο εξωτερικό, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Φίσερ στην Κύπρο.

Σε ομιλία του στο φόρουμ ο Αυστριακός Πρόεδρος αναφέρθηκε στις ευκαιρίες, τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας, προς όφελος και των δύο χωρών.

Η Αυστρία και η Κύπρος έχουν πολλά κοινά, είπε ο κ. Φίσερ, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες, είναι χώρες δημοκρατικές και έχουν και οι δύο περίπλοκη ιστορία.

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας σημείωσε στην ομιλία του ότι η αυστριακή οικονομία αναπτύχθηκε με τρόπο εντυπωσιακό μέσα από τον ανταγωνισμό με τη γερμανική οικονομία και άλλες γειτονικές χώρες, ενώ στα θετικά της Αυστρίας σημείωσε τη γεωγραφική της θέση, το περιβάλλον της και την ασφάλεια.

Υπέδειξε ακόμα πως οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών χρειάζονται συστηματική δουλειά, ενδιαφέρον, δραστηριότητες, ενέργειες, νέες ιδέες και καινοτομία και τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν επιχειρηματικά φόρουμ όπως το σημερινό.

Κύπρος και Αυστρία έχουν πολλούς κοινούς στόχους, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, προσθέτοντας πως και οι δύο χώρες στοχεύουν σε στενότερες εμπορικές σχέσεις η μία με την άλλη, στην ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων σε όλους τους τομείς και στην προώθηση της ανάπτυξης των οικονομιών τους εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μέχρι σήμερα οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ικανοποιητικές, αλλά μπορούν να επεκταθούν σε υψηλότερο επίπεδο, δεδομένων των άριστων πολιτικών και φιλικών σχέσεων, σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015, οι κυπριακές εξαγωγές προς την Αυστρία ήταν €6,5 εκ. από τα οποία €5,2 εκ. ήταν εγχώριες εξαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση 38%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Κατά την ίδια περίοδο, οι αυστριακές εξαγωγές στην Κύπρο έφθασαν τα €17,5 εκ., καταγράφοντας σημαντική αύξηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ.

«Προβλέπουμε ένα ευρύτερο πεδίο συνεργασίας, καθώς η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει και αναδύεται από την οικονομική κρίση. Εμφανίζονται νέοι τομείς συνεργασίας και είναι στο χέρι των αντίστοιχων επιχειρηματικών κοινοτήτων να τους εξερευνήσουν και να τους εκμεταλλευτούν. Η ενέργεια είναι ένας από αυτούς και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Αυστρία έχει προοδεύσει ιδιαίτερα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Από πλευράς της η Κύπρος χρειάζεται να επενδύσει περισσότερα σε αυτόν τον τομέα, ως εκ τούτου έχουμε μπροστά μας μια επιχειρηματική ευκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Πηλείδης.

«Το Επιμελητήριο πιστεύει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επεκταθεί και να καλύψει, πέραν του τομέα της ενέργειας, κι άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, η τεχνολογία και η καινοτομία», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν επιχειρηματικές συνεργασίες, στοχεύοντας άλλες αγορές της περιοχής. «Για παράδειγμα, επιχειρηματικές συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μπορούν να διεισδύσουν σε αναδυόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής και τη Βορείου Αφρικής με τις οποίες η Κύπρος είναι καλά συνδεδεμένες», επεσήμανε. Υπέδειξε ακόμα πως με την Αυστρία να βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και πολύ κοντά σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, παρόμοιες συνεργασίες μπορούν να λειτουργήσουν ως πύλη για την ανάπτυξη κοινών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι δύο χώρες είναι οικονομικοί εταίροι για δεκαετίες και υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυση του μεταξύ τους εμπορίου και των σχέσεών τους, υπογράμμισε από πλευράς της η ΓΓ του αυστριακού ομοσπονδιακού οικονομικού επιμελητηρίου (WKO) Anna Maria Hochhauser.

«Οι αυστριακές επιχειρήσεις έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι εταίροι της κυπριακής οικονομίας», είπε η κ. Hochhauser και αναφέρθηκε σε αυστριακά προϊόντα που διατίθενται στην Κύπρο. Είπε ακόμα ότι η Αυστρία αγοράζει μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κύπρο, σημειώνοντας πως βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε μεγαλύτερους αγοραστές χαλουμιού παγκοσμίως, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα εσπεριδοειδή, με την Αυστρία να έρχεται δεύτερη στην αγορά κυπριακών λεμονιών.

«Η Κύπρος έχει καταστεί εμπορικός κόμβος για τις αυστριακές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία και τις επαφές των Κυπρίων εταίρων τους», επεσήμανε η ΓΓ του WKO, κάνοντας λόγο για μια «ενθαρρυντική εξέλιξη» και για μια κατάσταση που αποβαίνει προς όφελος και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ίδια, η ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται. Όπως ανέφερε, πέρσι περισσότεροι από 23 χιλιάδες τουρίστες από την Αυστρία επισκέφθηκαν την Κύπρο για τις διακοπές τους, σημειώνοντας αύξηση 40% από την προηγούμενη χρονιά.

Η κ.Hochhauser αναφέρθηκε και στην κυπριακή οικονομία, λέγοντας ότι παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, ενώ σημείωσε ότι η οικονομική κρίση βοήθησε τις κυπριακές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας