Το Turquoise Fund αρχίζει τη λειτουργία του στην Κύπρο

Το πράσινο φως για την έναρξη δραστηριοτήτων έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στο Turquoise Fund, τον πρώτο στο είδος του στην ΕE οργανισμό εναλλακτικών επενδύσεων με σκοπό την επένδυση στο χρηματιστήριο της Τεχεράνης. 

"Είναι μέρα ορόσημο για τον τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο η σημερινή" σχολίασε η Έμιλυ Γιολίτη, ιδρυτικός συνέταιρος στον νομικό οίκο Harneys LLC που είχε την ευθύνη ίδρυσης και λειτουργίας του οργανισμού «όχι μόνο επειδή δραστηριοποιείται ένα επενδυτικό ταμείο υψηλών προδιαγραφών με συντελεστές με διεθνές κύρος όπως είναι οι Charlemagne Capital και Turquoise Group που εμπιστεύτηκαν την Κύπρο για το σημαντικό αυτό εγχείρημα, αλλά επειδή ανοίγει και μια εντελώς νέα, ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, αυτή του Ιράν, το ενδιαφέρον στην οποία αναμένεται να εκτοξεύσει η επικείμενη άρση των διεθνών κυρώσεων». 

Ο Aki Corsoni-Husain, χρηματοοικονομικός συνέταιρος προσθέτει: “Το Turquoise Fund έχει επικυρωθεί στην Κύπρο από τις αρμόδιες αρχές ως πλήρως συμβατό με το AIFMD και τις διεθνείς κυρώσεις για σκοπούς επένδυσης στο Ιράν. Βάσει της Οδηγίας AIFMD, ο Διαχειριστής θα έχει το δικαίωμα να προωθεί προς πώληση μερίδια σε επαγγελματίες επενδυτές σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA) που εκτός από τα 28 κράτη μέλη συμπεριλαμβάνει την Ισλανδία, το Λίχνενσταϊν και την Νορβηγία. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια επενδυτές θα δύνανται να επενδύουν στο χρηματιστήριο της Τεχεράνης μέσω Ευρωπαϊκού οργανισμού που υπόκειται σε Ευρωπαϊκές αρχές εποπτείας και ελέγχου."

Η Charlemagne Capital είναι εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που εδρεύει στο Λονδίνο και είναι εισηγμένη στο AIM με υπό διαχείριση 2,3 δισ. δολαρίων σε αναδυόμενες αγορές, και συνεργάζεται με την Ιρανική Turquoise Partners που δραστηριοποιείται στο χρηματιστήριο της Τεχεράνης, με πέραν των 90% των ξένων επενδύσεων στην χώρα υπό δική της διαχείριση. «Η ανακούφιση από τις κυρώσεις θα μπορούσε να τριπλασιάσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στο Ιράν, αίροντας τα εμπόδια στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας και τερματίζοντας την απομόνωση των τραπεζών από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», εξηγεί στο Bloomberg ο Dominic Bokor-Ingram, σύμβουλος χαρτοφυλακίου της Charlemagne. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το χαρτοφυλάκιό μας έχει έκθεση σε εταιρείες που θα επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη». 
 
Στην ίδρυση του ταμείου συνεργάστηκαν ομάδες νομικών και ειδικών σε θέματα επενδυτικών ταμείων, διεθνών κυρώσεων και φορολογικού προγραμματισμού από τα γραφεία των Harneys σε Λεμεσό, Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ, Κεϋμαν και Βρετανικές Παρθένες Νήσους, υπό την εποπτεία των συνεταίρων Έμιλυ Γιολίτη, Δημήτρη Λοϊζίδη, Philip Graham και Aki Corson Hussein. 
 
Εκτενείς αναφορές στον διεθνή τύπο ήδη προάγγειλαν την επικείμενη επένδυση στο Ιράν, που σε πρώτη φάση θα αγγίξει τα $100εκ. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εξωτερικών για την θετική του αξιολόγηση της μελέτης μας για την συμβατότητα της επένδυσης με τις κυρώσεις» σημείωσε η Έμιλυ Γιολίτη, «καθώς και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εποικοδομητική της προσέγγιση κατά την διαδικασία αδειοδότησης. Ελπίζω η συμμετοχή της χώρας μας στην ιστορική αυτή επένδυση να δώσει στην Κύπρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μέλλουσες συμπράξεις καθιστώντας μας εφαλτήριο προτίμησης δυτικών επενδύσεων προς το Ιράν».

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο