Όταν οι καταθέτες γυρίζουν την πλάτη στις τράπεζες
06:36 - 30 Νοεμβρίου 2015
Με εμπειρία πέραν των 40 ετών σε τραπεζικά θέματα και με εμπειρία ως στέλεχος κεντρικής τράπεζας και σε εποπτικές αρχές και με εργασία στην Τράπεζα της Αγγλίας, το ΔΝΤ, έρχεται στην Κύπρο για να μιλήσει στο τρίτο Cyprus Banking Forum. Θέμα του φετινού συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Hilton Park στις 3 Δεκεμβρίου, είναι «Το μέλλον του τραπεζιού κλάδου στην Ευρώπη και στην Κύπρο».
Λίγο πριν την κάθοδό του στην Κύπρο ο David Green μίλησε αποκλειστικά στο InBusinessNews για την εικόνα του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ευρώπη αλλά και στην Κύπρο, στις τάσεις του κόσμου έναντι των επενδύσεων αλλά και για το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μετά τη μεγάλη κρίση του 2008 ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες;
Νέες τάσεις, ρίσκο στα επιτόκια, δυσμενής διαδρομή αποκατάστασης του χρέους αλλά και η παροχή φρέσκου δανεισμού, αυστηρότερες απαιτήσεις ρευστότητας και κεφαλαίων αλλά και πολύπλοκες και δαπανηρές απαιτήσεις εκ μέρους εποπτικών αρχών αποτελούν τις κυριότερες προκλήσεις των τραπεζών.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο ανέρχονται σε ποσοστό της τάξης του 50% ή και περισσότερο σε κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θεωρείτε ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί άμεσα ή είναι κάτι για το οποίο απαιτείται χρόνος;
Σαφώς χρειάζεται πολύς χρόνος και μάλιστα πάρα πολύς λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του προβλήματος.
Την ίδια η αποπληρωμή χρεών προκαλεί ένα άλλο πρόβλημα σε σχέση με την κατανάλωση, την οποία επηρεάζει άμεσα.
Παράλληλα, μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κινήσεις απομόχλευσης μειώνοντας την έκθεσή τους σε μη κύριες αγορές για τις ίδιες. Θεωρείτε ότι η εν λόγω στρατηγική μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια;
Δεν νομίζω ότι άμεσα θα αλλάξει η συγκεκριμένη τάση. Πάντως, η εικόνα δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης για όσους έχουν τη βούληση αλλά και την οικονομική δυνατότητα, για είσοδο σε νέες αγορές από τις οποίες άλλοι παίκτες έχουν απομακρυνθεί.
Αυτή τη στιγμή καταγράφεται χαμηλό επίπεδο καταθέσεων αλλά και τάση των καταθετών να επενδύουν σε ομόλογα ή και εμπορεύματα όπως χρυσό ή πετρέλαιο αντί να διατηρούν τα χρήματά τους ως καταθέσεις στις τράπεζες. Την ίδια ώρα οι τράπεζες είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικές σε σχέση με την παροχή νέων δανείων. Πώς αξιολογείτε την εν λόγω εικόνα;
Η κατάσταση σίγουρα είναι σύνθετη. Αναμφίβολα οι τράπεζες αναζητούν φερέγγυος δανειολήπτες. Παράλληλα, οι νομισματικές πολιτικές από την ΕΚΤ πιθανόν να επιτείνουν τις άνωθεν τάσεις. Πλέον οι λύσεις για ανάπτυξη στις αγορές εναπόκειται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και προϊόντα που μπορούν να φέρουν ρευστότητα στην κάθε χώρα.