Powered by

World Travel Market: Eυοίωνο το 2016 για τον κυπριακό τουρισμό

Με θετικό πρόσημο παρά τις προκλήσεις που δημιούργησαν τα προβλήματα με τη ρωσική τουριστική αγορά κλείνει το 2015 για τον κυπριακό τουρισμό, σημείωσε η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και του ΚΟΤ κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Τουριστικής Έκθεσης (World Travel Market) του Λονδίνου.

Ο Υπουργός Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι οι συναντήσεις που έχουν γίνει στην έκθεση με παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας έχουν πραγματοποιηθεί «υπό το φως μίας πάρα πολύ καλής χρονιάς από τη βρετανική αγορά». Ο αριθμός των Βρετανών τουριστών αυξήθηκε σημαντικά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια και εκτιμάται ότι θα ξεπερνά φέτος το 1 εκατομμύριο. Συνολικά υπολογίζεται ότι οι αφίξεις κατά το 2015 θα κυμανθούν περί τα 2,6 εκατομμύρια.
 
Με βάση τα στοιχεία που καλύπτουν έως τον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις από τη Βρετανία το 2015 κατέγραφαν αύξηση 18% σε ετήσια βάση. Όπως δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, αύξηση καταγράφεται επίσης στις αφίξεις από τη Γερμανία, το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες.
 
Στον αντίποδα, πτώση της τάξης του 17%-20% υπολογίζεται στις αφίξεις από τη Ρωσία και μια μικρή πτώση στις αφίξεις από τις σκανδιναβικές χώρες, η οποία ωστόσο θεωρείται προσωρινή. «Παρόλα αυτά», σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού, «η σεζόν κλείνει με θετικό πρόσημο».
 
Η αισθητή άνοδος στις αφίξεις από τη Βρετανία αποδόθηκαν από τον κ. Λακκοτρύπη στη στρατηγική της κυβέρνησης και του ΚΟΤ να «επανεπενδύσουν» στις παραδοσιακές αγορές όπως η βρετανική και η γερμανική, στην ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ-στερλίνας και στις χαμηλές τιμές των καυσίμων που έριξαν το κόστος των πτήσεων προς Κύπρο για τις αεροπορικές εταιρείες.
 
Ο Υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «αρκετά ευοίωνες» ενδείξεις που υπάρχουν και για το 2016, για το οποίο οι πρώτες κρατήσεις από τη Βρετανία είναι ήδη αυξημένες.
 
Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι υπάρχουν «αρκετά θετικά μηνύματα» ως προς την κίνηση προς την Κύπρο για τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο, τους μήνες που αποτελούν το επίκεντρο του πρώτου σταδίου της προσπάθειας επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στο νησί.
 
Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε επίσης στην πρόσθετη δυναμική που θα προσδώσει στον κυπριακό τουρισμό μια σειρά υλοποιημένων και προγραμματισμένων επενδύσεων, όπως η νέα μαρίνα Λεμεσού, το καζίνο και το Τεχνολογικό Πάρκο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως γαστρονομικού, γαμήλιου και περιπατητικού, που συμβάλλουν επίσης στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
 
Κατά το πρώτο διήμερο του World Travel Market, που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο Excel του ανατολικού Λονδίνου, ο Υπουργός Τουρισμού είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της EasyJet, της Thomas Cook, της Jet2, της Monarch, της TUI καθώς επίσης τον Σύνδεσμο Ελληνοκυπρίων Τουριστικών Πρακτόρων της Βρετανίας [AGTA (UK)], ενώ ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του και τις αντιπροσωπείες των κυπριακών φορέων του τουρισμού.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι αεροπορικές εταιρείες που πετούν προς την Κύπρο σχεδιάζουν αύξηση αριθμού πτήσεων και χωρητικότητας ήδη από την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Ο κ. Λακκοτρύπης σχολίασε ότι «έχει υπερκαλυφθεί το κενό που δυστυχώς άφησαν οι Κυπριακές Αερογραμμές» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διάφορες αεροπορικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για απόκτηση κυπριακής άδειας.
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Κύπρος εκπροσωπείται στην έκθεση με δεκάδες περίπτερα συνεκθετών: ξενοδοχεία, επαρχίες, τον αγροτουρισμό και τον φορέα προώθησης του Πάφος 2017, μεταξύ άλλων.
 
Ο Υπουργός Τουρισμού συνοδεύεται από τον Πρόεδρο του ΚΟΤ Άγγελο Λοΐζου και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Αννίτα Δημητριάδου, ενώ στις συναντήσεις παρίστατο και η ηγεσία του ΚΟΤ Λονδίνου.
 
Το World Travel Market ολοκληρώνεται την Πέμπτη.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λακκοτρύπης, όπως και ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, εξήραν τον ρόλο της ομογένειας στη διαφήμιση και προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP