ΠτΔ: Η μεταμόρφωση της Κύπρου μέσα από την κρίση
13:13 - 03 Νοεμβρίου 2015
Για τις επιτυχίες της κυπριακής οικονομίας η οποία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέδριο στη Λευκωσία.
«Την περασμένη μόλις εβδομάδα η Κύπρος εκμεταλλευόμενη τις σταθερές συνθήκες στις αγορές και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους Οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P’s και Fitch, προχώρησε στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,25%. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε συσχετισμό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα θεωρείται υψηλό το επιτόκιο. Όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη την ίδια ώρα ότι πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο που εξασφάλισε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία για δεκαετές ομόλογο», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι επτά θετικές αξιολογήσεις του προγράμματος επέτρεψαν τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού μας.
«Η έκδοση αυτή αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο την ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην οικονομική ανάκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομίας της χώρας μας που θα επιτρέψει μια ομαλή και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής στήριξης στους επόμενους μήνες», ανάφερε.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως: «Τα τελευταία χρόνια αναγκαστήκαμε να λάβουμε οδυνηρές αποφάσεις. Χάρη στη μεγάλη υπομονή και τη σκληρή δουλειά του λαού μας, αλλά και την υπευθυνότητα που επέδειξαν τα πολιτικά κόμματα μπορώ σήμερα να πω με σιγουριά ότι η Κύπρος εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Μια εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. Η σκληρή δουλειά και η κοινή προσπάθεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα οδήγησαν μια οικονομία που βρισκόταν σε αδιέξοδο προς τη σταθερότητα, με προοπτική και επιτυχία».
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος σημείωσε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανεργία στην Κύπρο, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις, άρχισε τους τελευταίους μήνες, πέραν της σταθεροποίησης, την καθοδική πορεία.
Ουσιαστικά είναι και τα όσα έχουν επιτευχθεί στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Οι τράπεζες έχουν αναδιαρθρωθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων κατά κύριο λόγο από ξένους επενδυτές, με επαναπροσανατολισμό των εργασιών τους στη βάση μιας συνετής προσέγγισης βάσει κινδύνου για το δανεισμό, ενώ διαθέτουν σήμερα επαρκή κεφάλαια.
Μπορώ να πω ότι η αξιοπιστία και η σταθερότητα έχουν ανακτηθεί. Όλοι οι περιορισμοί και οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων που εφαρμόστηκαν το Μάρτιο του 2013 καταργήθηκαν δύο χρόνια μετά, αρκετά νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν και οι πιο αισιόδοξοι οικονομολόγοι.
Είναι προφανές, πως ο τραπεζικός τομέας έχει και άλλες προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Η μεγαλύτερη αφορά την αναδιάρθρωση ενός σημαντικού μέρους των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που θα βελτιώσει ταυτόχρονα και την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν νέες πιστώσεις στην οικονομία.
«Ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι υφίστανται εδώ και μερικούς μήνες τα νέα εργαλεία με τις νέες νομοθεσίες και τις νέες οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας που υποβοηθούν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης και θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς την αντιμετώπιση του υψηλού αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα», κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.