Στόχος η ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς
14:14 - 03 Νοεμβρίου 2015
Ανταλλαγή απόψεων για το πως μπορεί να αναπτυχθεί ξανά η χρηματιστηριακή αγορά και η επενδυτική δραστηριότητα στην Κύπρο, είχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και αντιπροσωπεία των Κυπριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ).
Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι “στο επόμενο διάστημα ο ΔΗΣΥ θα πάρει πρωτοβουλίες για να αναπτυχθεί ο προβληματισμός, να γίνει ο διάλογος και με την εκτελεστική εξουσία” και πρόσθεσε ότι “σε κάποια στιγμή θεωρούμε ότι η κατάλληλη ευκαιρία για τη δημιουργία μιας τέτοιας αγοράς μπορεί να είναι οι μετοχοποιήσεις, μέσω αποκρατικοποίησης των διαφόρων κρατικών οργανισμών”.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι “η αγορά θα πρέπει να έχει επίκεντρο το χρηματιστήριο εφόσον ληφθούν οι αποφάσεις για το ίδιο το χρηματιστήριο”, προσθέτοντας ότι “αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σχεδόν μηδενικό σημείο και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι δεν μπορεί να υπάρχει χρηματιστηριακή αγορά”.
“Υπάρχει ένας κοινός προβληματισμός για το πως μπορούμε ξανά να αναπτύξουμε την αγορά και την επενδυτική δραστηριότητα στην Κύπρο. Από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκαταστήσει το αξιόπιστο και έχει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, δεν έχουμε λύσει όλα τα ζητήματα αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε πως μπορεί ωφέλημα να αναζωογονηθεί και η τοπική αγορά”, πρόσθεσε.
Μέρος του προβληματισμού, συνέχισε, είναι η ενδεχόμενη δυνατότητα έκδοσης εγχώριου δανεισμού με κυπριακά ομόλογα και η διαχείριση και το μέλλον του χρηματιστηρίου.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι “είναι ένα μεγάλο θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει και ένα θέμα που θα πρέπει να το συζητήσουμε τόσο με τον Υπουργό Οικονομικών όσο και με παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας”.
Είπε ακόμη ότι “στη νέα αναπτυξιακή φάση που ανοίγει σιγά σιγά θα πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές, τα εργαλεία αλλά και η ίδια η τοπική αγορά γιατί η Κύπρος θα πρέπει να ανακτήσει χαμένος έδαφος σε όρους ανταγωνιστικότητας”.
Κλειδί για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, είναι η ύπαρξη μιας έστω και μικρής ή περιορισμένης τοπικής χρηματιστηριακής αγοράς και χρηματιστηριακών μηχανισμών.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι “το περιβάλλον έχει αλλάξει και στην τελευταία έκδοση διεθνούς ομολόγου με την υπερκάλυψη που υπήρξε οι πληροφορίες είναι πως ένα σημαντικό μέρος αυτού του δανεισμού έχει καλυφθεί από κατοίκους Κύπρου”.
“Αυτή τη στιγμή με την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων βλέπουμε δυστυχώς ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες για τους κατοίκους Κύπρου είναι εκτός Κύπρου”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει σιγά σιγά να ενθαρρύνουμε τη σύνδεση της οικονομικής, εταιρικής και επενδυτικής δραστηριότητας με μια χρηματοοικονομική αγορά”.
Ανέφερε ότι “δεν είναι στοιχείο υγείας και μιας πλήρους οικονομίας η μόνη χρηματοδότηση να είναι από το τραπεζικό σύστημα του οποίου έχουμε δει και τα όρια” και πρόσθεσε ότι “δεν είναι νοητό σε μία σύγχρονη οικονομία να έχουμε δημόσιες εταιρείες και δημόσιες επενδύσεις με προσωπικές εγγυήσεις και δανεισμό μόνο από το τραπεζικό σύστημα”.