Powered by

Ρέγκλινγκ: Η Κύπρος μπορεί να σταθεί στα πόδια της του χρόνου

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα είναι εύκολη ούτε για την Κύπρο ούτε για το σύνολο της ΕΕ, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, στην ομιλία του σε συνέδριο στη Λευκωσία.

Όπως ανέφερε, κάτι τέτοιο απαιτεί τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αφερεγγυότητας και εκποιήσεων, το άνοιγμα των αγορών για παροχείς επαγγελματικών υπηρεσιών ώστε να διατηρηθούν οι τιμές των ακινήτων και να μεγιστοποιηθούν οι ανακτήσεις, τα εμπόδια στις πωλήσεις δανείων θα πρέπει να μετακινηθούν και πρέπει να υπάρχει τιτλοποίηση.

Στο ερώτημα κατά πόσο η Κύπρος ολοκλήρωσε τη μεταμόρφωσή της, ο κ. Ρέγκλιγκ απάντησε καταφατικά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τα επιτεύγματά της οικονομικής της αλλαγής. Η Κύπρος, είπε, μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια του χρόνου και οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι τώρα η Ευρώπη είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις απ` ό,τι στο παρελθόν, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πολλοί τομείς που θα μπορούσαν να βελτιωθούν για τη μεγαλύτερη ενοποίηση και ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως μεγαλύτερη δέσμευση σε διαρθρωτικές αλλαγές, ο διορισμός Υπουργού Οικονομικών της ΕΕ και η ενοποίηση της τραπεζικής αγορά και της αγοράς κεφαλαίων.

Ανέφερε παράλληλα ότι η οικονομική κρίση σε χώρες όπως η Κύπρος θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ έκανε έκκληση «να μην περιμένουμε την επόμενη κρίση για να προχωρήσουμε σε βαθύτερη οικονομική και νομισματική ένωση».

Ανέφερε επίσης ότι με την «καταιγίδα» στην ευρωζώνη να είναι πίσω μας, υπάρχουν άλλα σημαντικά προβλήματα προς αντιμετώπιση όπως ο πληθωρισμός, η μείωση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας, τα ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες, η προσφυγική κρίση και η γήρανση του πληθυσμού, αλλά και το θέμα της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Όπως είπε, είναι, σημαντικό η Ευρώπη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά τη βελτίωση των ευρωπαϊκών οικονομιών ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε τη σημασία της ενεργούς πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό συντονισμό, ενώ τόνισε την ανάγκη για μια ενιαία εποπτική αρχή. Τόνισε επίσης τη σημασία του EFSF και του ESM στην αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών κρίσεων, αναφέροντας ότι 4 από τις 5 χώρες που έλαβαν βοήθεια είναι τώρα επιτυχή παραδείγματα.

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού κατά πόσο θα μπορούσε να αποφευχθεί το κούρεμα των καταθέσεων όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο ήταν μέρος της λύσης του προβλήματος και δεν υπήρχε εναλλακτική λύση που να ήταν βιώσιμη στην προκειμένη περίπτωση. Ανέφερε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική περίπτωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου