Φιλικό κράτος προς τις επενδύσεις ζητά η Επιτροπή Εμπορίου
18:45 - 03 Νοεμβρίου 2015
Είναι αποδεκτό από όσους ασχολούνται με την προώθηση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο ότι η οικονομική βελτίωση του κράτους, οι μικροί ρυθμοί ανάπτυξης, η έξοδος στις διεθνείς αγορές, έχουν βελτιώσει την εικόνα της Κύπρου ως κέντρου για ξένες επενδύσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου μετά την συνεδρία της Επιτροπής, η οποία εξέτασε εκ νέου των θέμα των ξένων επενδύσεων και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων κατά της γραφειοκρατίας.
“Η γραφειοκρατία και το να βασανίζεις το επιχειρείν εξακολουθεί να υπάρχει”, ανέφερε προσθέτοντας ότι έχουν λεχθεί πάρα πολλά θεωρητικά πράγματα για δημιουργία κέντρου εξυπηρετήσεως επιχειρήσεων, ειδικότερα των ξένων, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις επενδύσεις τους, για επιτροπές που θα παρακολουθούν αυτές τις επενδύσεις και να επεμβαίνουν για να τις βοηθούν να υλοποιούν το συγκεκριμένο έργο, για αλλαγή νομοθετικών πλαισίων που θα δώσουν τα όπλα στην κρατική μηχανή να βοηθήσει το επιχειρείν.
Εξέφρασε επί αυτού την εκτίμηση της Επιτροπής ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των όποιων μέτρων, προσθέτοντας ότι αυτά έπρεπε να ήταν ολοκληρωμένα και αυτή την στιγμή ο ξένος που έρχεται στην Κύπρο για επενδύσεις να μην αγανακτεί στην πρώτη εβδομάδα για τη γραφειοκρατία.
Ο κ. Ζαχαρίου εξέφρασε την άποψη ότι η κρατική μηχανή πρέπει να αποκτήσει συνείδηση ότι οφείλει να βοηθήσει στο επιχειρείν.
“Αν δεν δημιουργηθούν επιχειρήσεις, αν δεν πάνε καλά οι επιχειρήσεις, δημιουργούνται και θέσεις εργασίας για να χτυπήσουμε την ανεργία”, συνέχισε.
Αφού ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν το Υπουργείο Εμπορίου και το γραφείο του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, είναι προς τη θετική κατεύθυνση, είπε ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός.
Παρατηρώντας ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στα θέματα ενέργειας, της ναυτιλίας, της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, το καζίνο, συμπλήρωσε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες αλλαγές για να βοηθήσουν αυτές τις επενδύσεις .
Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι η Επιτροπή Εμπορίου είναι έτοιμη να προωθήσει άμεσα την ψήφιση νομοθεσιών.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι η προσέλκυση επενδύσεων μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτελέσει τη θετική εξέλιξη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, μια και το κράτος έχει τις δικές του δυσκολίες στο να δημιουργήσει εκείνες τις επενδυτικές δυνατότητες με δικά του χρήματα.
Ο κ. Βότσης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι σιγά-σιγά άρχισε να κερδίζεται η εμπιστοσύνη προς το κράτος και προς την κυπριακή οικονομία και προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προσθέτοντας όμως ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.
Το δεύτερο μεγάλο βήμα είναι να δημιουργήσουμε το φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, είπε προσθέτοντας ότι είναι πολύ κρίσιμο να πετύχουμε τη δημιουργία, το συντομότερο δυνατό, ενός κέντρου εξυπηρέτησης επιχειρήσεων κατά αντιστοιχία του κέντρου εξυπηρέτησης του πολίτη ή του κέντρου εξυπηρέτησης του αγρότη.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από τα αδιέξοδο που έχει οδηγήσει τον τόπο το μνημόνιο της Τρόικας και της Κυβέρνησης και οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που επιβάλει, είναι η ανάπτυξη και διερωτήθηκε πως όμως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όταν και φέτος και για τρίτη συνεχή χρονιά, το κράτος το οποίο είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, έχει παρουσιάσει στη Βουλή ένα προϋπολογισμό λιτότητας, ένα προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό με ελάχιστα νέα έργα για το 2016.
Όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είπε ο κ. Κώστα, “θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρέπει να είναι κοινή η προσπάθεια για να επιτύχει. Κυρίως θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις που αφορούν έργα που θα επανεκκινήσουν την οικοδομική βιομηχανία, η οποία αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομίας μας και η οποία ευρίσκεται σε βαθιά ύφεση”.
Κάλεσε, τέλος, την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα να διορθώσει τα κακώς έχοντα που διώχνουν τους ξένους επενδυτές, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της ενώπιον της Βουλής.
Ο Πρόεδρος CIBA Φρίξος Σαββίδης είπε ότι έχουν λεχθεί πάρα πολλά θετικά σχόλια από όλους τους εμπλεκόμενους. Πρόσθεσε ότι στο μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας η συνεχής προσπάθεια εκ μέρους της Κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων φορέων προσκρούει στις νοοτροπίες και στις κακές εμπειρίες από το παρελθόν.
Καταλήγοντας είπε πως η Βουλή μέσα από ψήφιση σχετικών νομοθεσιών πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στη δημόσια υπηρεσία να παίρνει πιο γρήγορες και πιο ευέλικτες αποφάσεις.