Powered by

Ολοταχώς στο Ιράν οι πετρελαϊκές εταιρείες

Οι Total, Royal Dutch Shell και Lukoil είναι μεταξύ των κορυφαίων πετρελαϊκών εταιρειών οι οποίες ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν.

Το Ιράν διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, τα οποία αντιστοιχούν σε projects η αξία των οποίων φθάνει στα 30 δισ. δολάρια.

Όπως υποστήριξε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Bijan Namdar Zanganeh, η Total είναι μία από τις εταιρείες με τις οποίες το Ιράν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η ιταλική Eni.

Από την πλευρά του ο Ali Kardor, αντιπρόεδρος στη μονάδα επενδύσεων της National Iranian Oil, υποστήριξε ότι Shell, Total και Lukoil έχουν, ήδη, επιλέξει τα projects στα οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν.

«Πολλές εταιρείες ενδιαφέρονται. Ευρωπαϊκές και ασιατικές», τόνισε ο Zanganeh σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, προσθέτοντας «ενδιαφέρεται η Total, ενδιαφέρεται η Eni».

Το Ιράν διαθέτει περισσότερα από 50 projects που αφορούν την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία αποτιμώνται στα 30 δισ. δολάρια, ενώ παρουσιάστηκαν σε επενδυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Τεχεράνη.

Η χώρα του Περσικού Κόλπου προετοιμάζεται για την άρση του εμπάργκο, με τον Amir Hossein Zamaninia, αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου, αρμόδιοι για Διεθνείς και Εμπορικές Σχέσεις να τονίζει ότι «όλα τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τράπεζες αλλά και οικονομικό εμπάργκο θα αρθούν την 1η Ιανουαρίου 2016».

«Ενδιαφερόμαστε να επιστρέψουμε στο Ιράν, μόλις αρθεί το εμπάργκο και εφόσον τα συμβόλαια είναι ελκυστικά», τόνισε ο Stephane Michel, επικεφαλής της μονάδας ερευνών και διύλισης της Total στη Μέση Ανατολή και προσέθεσε «έχουμε εργαστεί σε αυτήν την χώρα για πολύ καιρό, ως εκ τούτου γνωρίζουμε συγκεκριμένα πεδία τα οποία θέλουμε να αναπτύξουμε».

Πρόσθετη παραγωγή
Το Ιράν δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να προχωρήσει στην πώληση επιπλέον 500.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, μόλις αρθεί το εμπάργκο, ενώ αυτή η κίνηση δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, όπως υποστήριξε ο Zamaninia.

Η χώρα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους της στον OPEC, ώστε η επιπλέον παραγωγή της να ενταχθεί στο όριο των 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως που έχει θέσει το καρτέλ. Παράλληλα ο Zanhaneh υποστήριξε ότι η Τεχεράνη δεν αναμένει να υπάρξει απόφαση για αλλαγή στην ημερήσια παραγωγή του OPEC στη σύνοδο του καρτέλ στις 4 Δεκεμβρίου.

Στόχος του Ιράν να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα στα 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του 2020.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο