Powered by

Ολοταχώς στο Ιράν οι πετρελαϊκές εταιρείες

Οι Total, Royal Dutch Shell και Lukoil είναι μεταξύ των κορυφαίων πετρελαϊκών εταιρειών οι οποίες ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν.

Το Ιράν διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, τα οποία αντιστοιχούν σε projects η αξία των οποίων φθάνει στα 30 δισ. δολάρια.

Όπως υποστήριξε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Bijan Namdar Zanganeh, η Total είναι μία από τις εταιρείες με τις οποίες το Ιράν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η ιταλική Eni.

Από την πλευρά του ο Ali Kardor, αντιπρόεδρος στη μονάδα επενδύσεων της National Iranian Oil, υποστήριξε ότι Shell, Total και Lukoil έχουν, ήδη, επιλέξει τα projects στα οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν.

«Πολλές εταιρείες ενδιαφέρονται. Ευρωπαϊκές και ασιατικές», τόνισε ο Zanganeh σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, προσθέτοντας «ενδιαφέρεται η Total, ενδιαφέρεται η Eni».

Το Ιράν διαθέτει περισσότερα από 50 projects που αφορούν την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία αποτιμώνται στα 30 δισ. δολάρια, ενώ παρουσιάστηκαν σε επενδυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Τεχεράνη.

Η χώρα του Περσικού Κόλπου προετοιμάζεται για την άρση του εμπάργκο, με τον Amir Hossein Zamaninia, αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου, αρμόδιοι για Διεθνείς και Εμπορικές Σχέσεις να τονίζει ότι «όλα τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τράπεζες αλλά και οικονομικό εμπάργκο θα αρθούν την 1η Ιανουαρίου 2016».

«Ενδιαφερόμαστε να επιστρέψουμε στο Ιράν, μόλις αρθεί το εμπάργκο και εφόσον τα συμβόλαια είναι ελκυστικά», τόνισε ο Stephane Michel, επικεφαλής της μονάδας ερευνών και διύλισης της Total στη Μέση Ανατολή και προσέθεσε «έχουμε εργαστεί σε αυτήν την χώρα για πολύ καιρό, ως εκ τούτου γνωρίζουμε συγκεκριμένα πεδία τα οποία θέλουμε να αναπτύξουμε».

Πρόσθετη παραγωγή
Το Ιράν δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να προχωρήσει στην πώληση επιπλέον 500.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, μόλις αρθεί το εμπάργκο, ενώ αυτή η κίνηση δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, όπως υποστήριξε ο Zamaninia.

Η χώρα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους της στον OPEC, ώστε η επιπλέον παραγωγή της να ενταχθεί στο όριο των 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως που έχει θέσει το καρτέλ. Παράλληλα ο Zanhaneh υποστήριξε ότι η Τεχεράνη δεν αναμένει να υπάρξει απόφαση για αλλαγή στην ημερήσια παραγωγή του OPEC στη σύνοδο του καρτέλ στις 4 Δεκεμβρίου.

Στόχος του Ιράν να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα στα 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του 2020.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα