EY: Ενισχύεται η τάση Εξαγορών και Συγχωνεύσεων

Το κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών που παρατηρήθηκε πρόσφατα αναμένεται να συνεχίσει, με το 59% των εταιρειών παγκοσμίως να προγραμματίζουν να προχωρήσουν σε Συγχωνεύσεις & Εξαγορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η εκτίμηση εξάγεται από το 13ο βαρόμετρο συγχωνεύσεων και εξαγορών της ΕΥ - ΕΥ 13th Global Capital Confidence Barometer - μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε περισσότερα από 1600 στελέχη, σε 53 χώρες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε σε έρευνα τα τελευταία έξι χρόνια.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο, η αγορά των Συγχωνεύσεων & Εξαγορών ξεχωρίζει, με τιμές ρεκόρ μέσα στο 2015 και με τάσεις ανάπτυξης για τον επόμενο χρόνο. Με την παγκόσμια αξία των συμφωνιών να έχει αυξηθεί κατά 35% για το 2014 και τα αξίας δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων megadeals  να έχουν ήδη ανακοινωθεί κατά το 2015 – κάτι που γίνεται για πρώτη φορά -, η προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς των Συγχωνεύσεων & Εξαγορών φαίνεται βέβαιη.
 

Οι θετικές προσδοκίες τροφοδοτούνται από τις συναλλαγές στην αγορά οι οποίες συνεχίζουν να επεκτείνονται. Το 55% των εταιρειών έχει τώρα τρεις ή περισσότερες προσφορές υπό εξέταση.

Η αντιπρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ παγκόσμια, Pip McCrostie σημειώνει σχετικά: «Με μέτριες αυξήσεις στο παγκόσμιο  ΑΕΠ η οργανική ανάπτυξη από μόνη της δεν είναι αρκετή έτσι ώστε οι εταιρίες να επεκταθούν και να αναδιαμορφωθούν στο ρυθμό που χρειάζονται . Η τεχνολογία και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών διαταράσσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα και θολώνουν τα όρια στον τομέα . Στο πλαίσιο αυτό , η αναζήτησή για την ανάπτυξη ανεβάζει στα ύψη τις συμφωνίες και τις λήψεις αποφάσεων σε επίπεδα ρεκόρ. Έτσι στελέχη εστιάζοντας σε συγχωνεύσεις και εξαγορές για την εξασφάλιση της καινοτομίας, αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο για το προβλεπτό μέλλον».

Διατομεακές Συγχωνεύσεις και Εξαγορές
Η συνεχής σύγκλιση μεταξύ των διαφόρων τομέων της οικονομίας επιταχύνει τις συμφωνίες, με σχεδόν τις μισές (48%) να σχεδιάζουν δια-τομεακές επενδύσεις.  Οι εταιρίες επιδιώκουν αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων καθώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν τα πάντα, από την παραγωγή μέχρι τις υπηρεσίες. Οι εξαγορές τμημάτων παραγωγής ήταν οι ποιο περιζήτητες, δεύτερος στη σειρά προτίμησης ήταν ο τομέας της λιανικής και χοντρικής και ακολουθούν οι κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες.

Οι τομείς οι οποίοι παρουσιάζουν εντονότερα πρόθεση για Συγχωνεύσεις & Εξαγορές είναι  αυτοί του πετρελαίου και φυσικού αέριου (69%), των καταναλωτικών προϊόντων(67%), των ορυχείων και μετάλλων (67%) των διαφοροποιημένων βιομηχανικών προϊόντων (66%) και των βοηθητικών προγραμμάτων (65%).

Διασυνοριακές συμφωνίες
Οι διασυνοριακές συμφωνίες κυριαρχούν στην αγορά με το 70% των ερωτηθέντων να προσβλέπουν στις μη εγχώριες συμφωνίες. Σχεδόν το ένα τρίτο ( 29%) σχεδιάζουν να επικεντρωθούν σε διασυνοριακές συμφωνίες κοντά στη βάση τους ενώ το (41%) αναζητούν συμφωνίες ποιο μακριά από τη βάση τους.

Σε σύγκριση με τους προηγούμενους έξι μήνες οι περισσότεροι ερωτηθέντες (40% έναντι 35%) σχεδιάζουν τώρα να διαθέσουν τουλάχιστον 10% του κεφαλαίου  τους στις εξαγορές προς τις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, η πλειοψηφία εξαγορών κεφαλαίου θα επενδυθεί σε ανεπτυγμένες αγορές. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση (26%) του αριθμού των στελεχών οι οποίοι ενδιαφέρονται για Συγχωνεύσεις & Εξαγορές εντός της ευρωζώνης.

Η οικονομική εμπιστοσύνη υποστηρίζει τις συναλλαγές
Παρά τη σημαντική μεταβλητότητα της αγοράς κατά τη περίοδο της έρευνας, οι εταιρείες παραμένουν προσηλωμένες στη διενέργεια συναλλαγών. Η οικονομική εμπιστοσύνη είναι σταθερά ισχυρή σε σχέση με πριν έξι μήνες. Το 83% των στελεχών είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, έστω και μετριοπαθείς, καθορίζουν τις αποφάσεις.

Αυτό διαμορφώνει ισχυρή εταιρική αυτοπεποίθηση η οποία οδηγεί σε δημιουργία νέων θέσεων με σχεδόν το ήμισυ (45%) να επιθυμεί να προσλάβει νέα ταλέντα σε σύγκριση με το ένα τρίτο (29%) πριν έξι μήνες.

Οι εταιρίες παραμένουν σε εγρήγορση για πιθανές προκλήσεις συμπεριλαμβανομένων και των δυνητικών οικονομικών αντιξοοτήτων. Ένα τρίτο των ερωτηθέντων (29%) θεωρούν την αυξημένη παγκόσμια και περιφερειακή πολιτική  αστάθεια ως τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό κίνδυνο. Το ένα τέταρτο (24%) αναφέρονται στην αβεβαιότητα που συνδέεται με την αστάθεια σε εμπορεύματα και νομίσματα.

Είναι ενδιαφέρον, δε, να δούμε ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός στελεχών (24%) θεωρούν την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην ευρωζώνη ως μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές (18%).

Ένας κίνδυνος που καθολικά αναγνωρίζεται είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε σχέση με τις συμφωνίες, με περισσότερο από το 90% των ερωτηθέντων να βλέπουν αυτό ως ένα σημαντικό ρίσκο για τις διαδικασίες των συμφωνιών τους.

 

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο