Όταν η ΕΤΥΚ επιτίθεται
07:32 - 27 Νοεμβρίου 2015
Τύμπανα πολέμου ακούγονται στον τραπεζικό τομέα καθώς η ΕΤΥΚ και οι ηγεσίες των τραπεζών βρίσκονται σε συνεχή διάλογο για διάφορα ζητήματα που χρήζουν συζήτησης για εκσυγχρονισμό ή ευρύτερων αλλαγών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Για παράδειγμα, οι τράπεζες θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αλλαγή του ωραρίου, ενώ η ΕΤΥΚ επιδιώκει την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.
Οι κόκκινες γραμμές
Τα ωράρια και οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν κόκκινη γραμμή για το κάθε ένα μέρος. Για την πλευρά των τραπεζών αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των τραπεζών και από την πλευρά των εργαζομένων η διατήρηση των ωφελημάτων και κεκτημένων τους, αν και εμφανίζονται έτοιμοι για παραχωρήσεις, αναφορικά με τις απολαβές, τα επιτόκια δανείων ακόμη και τα ωράρια. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο καθώς η ΕΤΥΚ προέβη πολλές φορές σε επιθετικές και σκληρές ανακοινώσεις τόσο προς την Ελληνική Τράπεζα όσο και προς τον Συνεργατισμό. Την ίδια ώρα οι διοικήσεις κρατούν χαμηλούς τόνους, τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου και επικοινωνίας.
Σχέση με σκαμπανεβάσματα στην Ελληνική Τράπεζα
Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΤΥΚ και Ελληνικής Τράπεζας καταγράφουν αυξομειώσεις σε σχέση με την ένταση του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα σημαντικά ζητήματα στον οργανισμό. Αρχικά η ΕΤΥΚ κάλεσε τα μέλη της να απέχουν από κάθε υπερωριακή απασχόληση, ωστόσο, έπειτα από συζητήσεις, αναιρέθηκε και καταγράφηκε η διάσταση απόψεων επί συγκεκριμένων θεμάτων, αλλά εντός πνεύματος συγκατάβασης και από τις δύο πλευρές. Το κλίμα φούντωσε ξανά μετά το καλοκαίρι, όταν η ΕΤΥΚ αντέδρασε –ξανά- έντονα σε προσλήψεις στελεχών από την αγορά για κύρια τμήματα της Ελληνικής όπως το ΙΤ και το μάρκετινγκ. Η αντίδραση προέκυψε γιατί η ΕΤΥΚ θεωρεί ότι δεν δίνεται ευκαιρία ανέλιξης σε μέλη της, που ήδη εργάζονται στην Ελληνική.
Πάντως, η διοίκηση της Ελληνικής επιχείρησε να ανοίξει διάλογο με τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων μέσω τακτικών συναντήσεων που διευθετήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση και πιο συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη. Όταν η ΕΤΥΚ αξιολόγησε ως αρνητικά τα δεδομένα που διαμορφώνονταν στον υπό εξέλιξη διάλογο, εξήγγειλε κινητοποιήσεις μέσω δίωρης στάσης εργασίας. Ωστόσο και αυτό το μέτρο αναιρέθηκε όταν η ΕΤΥΚ αποδέχτηκε πρόσκληση για διαμεσολάβηση της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμλιανίδου, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα σε σχέση με τα εργασιακά της Ελληνικής Τράπεζας. Έπειτα οι δύο πλευρές έκατσαν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου. Τα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά.
Εκρηκτικές οι σχέσεις ΕΤΥΚ- Συνεργατισμού
Στη συνέχεια, η ΕΤΥΚ άνοιξε μέτωπο και στον Συνεργατισμό. Η συντεχνία κατήγγειλε αρχικά τη διοίκηση του Συνεργατισμού ότι «ασχολείται με παιγνίδια εξουσίας και την εμπέδωση της ''σύγχρονης'' κουλτούρας του κομματικού ρουσφετιού». Τώρα, απειλεί τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα με απεργία διαρκείας καθώς, όπως αναφέρει, ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι.
Προσωρινή εκεχειρία στην Τράπεζα Κύπρου
Στην Τράπεζα Κύπρου, τα πράγματα κυλούν πιο ομαλά. Αν και υπάρχουν οι διαφωνίες, εντούτοις μια πρώτη κίνηση εκεχειρίας έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Τα δύο μέρη συμφώνησαν επί αριθμού ζητημάτων που αφορούν το προσωπικό και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών.
Η Τράπεζα Κύπρου και η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων συμφώνησαν για άμεση εφαρμογή νέου ωραρίου και πιο συγκεκριμένα: Δευτέρα με Πέμπτη από τις 7:30 έως τις 3 το απόγευμα και την Παρασκευή από τις 7:30 έως τις 2:30 το μεσημέρι. Τα ταμεία θα λειτουργούν μισή ώρα μετά το άνοιγμα του πρωινού και μισή ώρα πριν το κλείσιμο του απογεύματος.
Σε ότι αφορά το Ταμείο Προνοίας, η νέα συμφωνία προβλέπει την εξίσωση του με αυτά των υπολοίπων τραπεζών (οι οποίες είναι μέλη του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών) κι όσον αφορά τα συμβατικά δάνεια, συμφωνήθηκαν σταθερά επιτόκια τα οποία δεν θα επηρεάζονται πλέον από την όποια τυχόν μελλοντική αύξηση.