Powered by

EKT: Οι ευρωπαϊκές αγορές ευάλωτες σε αναταραχές

Οι ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές είναι όλο και περισσότερο ευάλωτες σε αναταραχές στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, προειδοποιεί την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σε έκθεσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης αποδείχθηκε «ανθεκτικό» μέσα από σύντομες περιόδους αστάθειας στους τελευταίους μήνες, που συνδέονται με την Ελλάδα και την Κίνα.

Ωστόσο, η ΕΚΤ τονίζει ότι οι «περιστασιακές εξάρσεις μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών δείχνουν ότι αυξάνονται τα τρωτά σημεία που απορρέουν από τις αναδυόμενες αγορές».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι προοπτικές της Κίνας, με δεδομένο τον αυξανόμενο της ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρει η ΕΚΤ σε έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, που δημοσιεύεται δύο φορές ετησίως.

«Η αναστάτωση που προκλήθηκε στην κινέζικη και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, τον Αύγουστο οδήγησε σε μια ισχυρή και ευρεία διάχυση της σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης», σημειώνει.

Αυτή η ισχυρή παγκόσμια συνεργασία σε σχέση με την κίνηση των τιμών των μετοχών «δεν φαίνεται να προκαλούνται μόνο από τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη», αναφέρει, σημειώνοντας ότι οι αγορές τείνουν να αντιδρούν στις εξελίξεις που αφορούν την Κίνα.

«Οι εξελίξεις στην Κίνα και σε άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες οδηγούν την παγκόσμια εμπιστοσύνη», προειδοποιεί η ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός