Powered by

Βρετανία: Αναθεωρημένος προϋπολογισμός με ανατροπές

Τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της βρετανικής κυβέρνησης για το υπόλοιπο της θητείας της έως το 2020 παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προβλέποντας ότι από το οικονομικό έτος 2019/20 θα αρχίσει να καταγράφεται πλεόνασμα.
 
Τη μεγαλύτερη συζήτηση έχουν προκαλέσει δύο ανατροπές προηγούμενων εξαγγελιών του κ. Όσμπορν που είχαν εγείρει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και όχι μόνο, δηλαδή η κατά 4,4 δισεκατομμύρια λίρες περικοπή των φορολογικών πιστώσεων για χιλιάδες οικογένειες και οι περικοπές στον προϋπολογισμό της αστυνομίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα μεγαλύτερα των αναμενόμενων φορολογικά έσοδα μετά την παρουσίαση του αρχικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο και τα χαμηλότερα επιτόκια εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους έχουν προσθέσει 27 δισεκατομμύρια λίρες στα κρατικά ταμεία.

«Άκουσα τις ανησυχίες [για τη μείωση των φορολογικών πιστώσεων]. Τις άκουσα και τις κατάλαβα. Και επειδή είμαι σε θέση να ανακοινώσω σήμερα βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, το απλούστερο πράγμα που μπορώ να κάνω είναι όχι να φέρω αυτές τις αλλαγές με πιο σταδιακό τρόπο, αλλά να τις αποφύγω εντελώς», είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Όσμπορν, εν μέσω επευφημιών από τα καθίσματα των Συντηρητικών βουλευτών.
 
Πρόσθεσε πάντως ότι το προαναγγελθέν νέο κύμα περικοπών στο κράτος πρόνοιας, ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών, θα πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης απόφασης για τις φοροπιστώσεις.
 
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για την αστυνόμευση, είπε ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για περαιτέρω περικοπές στην αστυνομία, αλλά η ώρα να στηριχθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και να τους δοθούν τα εργαλεία να κάνουν τη δουλειά τους». Ο Υπουργός Οικονομικών δέχθηκε έντονες πιέσεις ακόμα και από βουλευτές του κόμματός του να αποσύρει τις συγκεκριμένες περικοπές μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και την αυξημένη επιφυλακή στην οποία έχει τεθεί και η Βρετανία.
 
Κατά τον κ. Όσμπορν ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός σχεδιάστηκε ώστε να κάνει τη Βρετανία «την πιο ευημερούσα και ασφαλή από όλες τις μεγάλες χώρες του κόσμου». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι από φέτος θα αρχίσει η μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο θα συνεχίσει να πέφτει σε καθένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
 
Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ φέτος, για να μετατραπεί σε πλεόνασμα ύψους 0,5% σε τέσσερα χρόνια.
 
Ο Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε επίσης την αύξηση της βασικής κρατικής σύνταξης κατά 3,35 λίρες την εβδομάδα, δηλαδή στις 119,30 λίρες, καθώς και αύξηση των κρατικών κονδυλίων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS κατά 10 δισεκατομμύρια λίρες σε πραγματικούς όρους έως το 2021.
 
Ωστόσο, το NHS θα πρέπει να εξοικονομήσει 22 δισεκατομμύρια λίρες σε λειτουργικά κόστη το ίδιο διάστημα, με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας να μειώνεται κατά 25%. Περικοπές σε ποσοστά από 15% έως 22% θα υποστούν και οι προϋπολογισμοί αρκετών άλλων υπουργείων, όπως το Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Ικανοτήτων και το Περιβάλλοντος.
 
Για «προδοσία» της χώρας κατηγόρησε τον κ. Όσμπορν μετά την παρουσίαση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού ο σκιώδης Υπουργός Οικονομικών των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζον ΜακΝτόνελ.
 
Είπε ότι ο κ. Όσμπορν δεν έχει τηρήσει προηγούμενες δεσμεύσεις του και ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος θα πάρει δέκα αντί για πέντε χρόνια που ήταν η δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών το 2010. «Η αναθεώρηση των δαπανών είναι πλήρης οικονομικός αναλφαβητισμός βασισμένος σε ανικανότητα και κακή κρίση», είπε ο κ. ΜακΝτόνελ.
 
Ο προερχόμενος από την πιο αριστερή πτέρυγα των Εργατικών πολιτικός ανέγνωσε μάλιστα στη Βουλή των Κοινοτήτων απόσπασμα από το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο, προκαλώντας θυμηδία από την πλευρά των κυβερνητικών καθισμάτων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα