Powered by

Εταιρείες κολοσσοί θα πληγούν από την κρίση Ρωσίας- Τουρκίας

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας φαίνεται πως στην πραγματικότητα δεν ευνοεί καμία από τις δύο χώρες καθώς τόσο οι τουρκικές όσο και οι ρωσικές εταιρείες έχουν να χάσουν πολλά, όπως διαπιστώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η Ρωσία, ήταν η μεγαλύτερη πηγή των τουρκικών εισαγωγών το 2014 με έσοδα περίπου 25 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας ακόμα και την Κίνα. Επίσης, περίπου το 12% του συνολικού τουρισμού της Τουρκίας, το περασμένο έτος ήταν Ρώσοι.

Ωστόσο, μετά το επεισόδιο με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν άρδην με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά».

Εταιρείες όπως η Gazprom, η Rosneft OJSC, η Lukoil, αεροπορικές εταιρείες και άλλες πιθανόν να υποστούν σοβαρές συνέπειες από το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων.

Η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Ρωσίας στις εξαγωγές φυσικού αερίου, και καλύπτει περίπου το ήμισυ των αναγκών της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ρωσία από την άλλη σχεδιάζει να περάσει τον αγωγό Turkish Stream από τη Τουρκία ώστε να αποτρέψει ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών της να γίνεται από την Ουκρανία. Αν όμως η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακωθεί, τότε τα σχέδια αυτά θα τιναχθούν στον αέρα και θα βγουν και οι δύο χώρες χαμένες στο τέλος.

Επίσης, η ρωσική χαλυβουργική εταιρεία Magnitogorsk Iron & Steel OJSC έχει επενδύσει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε τουρκικό εργοστάσιο από το 2007. Η μονάδα, που άνοιξε το 2011, μπορεί να παράγει 2,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους προϊόντων χάλυβα ετησίως. Αν και η ρωσική εταιρεία έχει εξετάζει την πώληση του περιουσιακού της στοιχείου από το 2012, τελικά δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία.

Όσον αφορά την Turkish Airlines, δεδομένου ότι το τελευταίο χρόνο οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία πληθαίνουν, η εταιρεία έχει αυξήσει τις πτήσεις της προς τη χώρα κατά 16% το 2015. Μάλιστα, το τρέχον έτος αναμένει να μεταφέρει περισσότερους από 1 εκατομμύριο επιβάτες.

Άλλες εταιρείες σύμφωνα με το Bloomberg, οι οποίες αναμένεται να πληγούν από την κρίση μεταξύ Τουρκίας- Ρωσίας είναι η ρωσική εμπορική τράπεζα Sberbank PJSC, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες διαδικτυακής αναζήτησης, η Yandex NV, η Anadolu Efes αλλά και η Enka Insaat.

ΠΗΓΗ: Newmoney.gr

Δειτε Επισης

Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση