Powered by

PwC: Η Κεντρική Ευρώπη ευνοεί τους νέους εργαζομένους

Τρεις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες - η Ελβετία, η Γερμανία και η Αυστρία - καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στο νέο αυτό Δείκτη Εργαζόμενων Νέων της PwC που καταγράφει την επιτυχία - ή αποτυχία - των χωρών στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού ηλικίας κάτω των 25 ετών. 

Σύμφωνα με την έκθεση, χώρες με χαμηλότερη βαθμολογία έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τις οικονομίες τους με δισεκατομμύρια δολάρια αν ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές για αξιοποίηση του εν λόγω δυναμικού. Παρόμοιο μήνυμα προκύπτει και από τα συμπεράσματα του Δείκτη Χρυσής Ηλικίας της PwC, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015 και αφορά μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους. 

Ο Δείκτης Εργαζόμενων Νέων της PwC διαμορφώνεται στη βάση του σταθμισμένου μέσου όρου 8 επιμέρους δεικτών που αντικατοπτρίζουν τη δραστηριότητα στην αγορά εργασίας και τη συμμετοχή στην εκπαίδευση και την κατάρτιση νέων κάτω των 25  ετών σε 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση υπολογίζει παράλληλα την πιθανή μακροπρόθεσμη ενίσχυση άλλων οικονομιών του ΟΟΣΑ στην περίπτωση που θα επιτύγχαναν τα ίδια χαμηλά επίπεδα νέων (ηλικίας 20-24 ετών) που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Όπως διαπιστώνεται, το πιθανό κέρδος κυμαίνεται ενδεχομένως από περίπου 1% του ΑΕΠ στη Σουηδία και τη Δανία, μέχρι περίπου 3% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ενώ η ψηλότερη αύξηση αναμένεται στην Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, με περίπου 7-9% του ΑΕΠ. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, η πιθανή μακροπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν δυνατό να ανέλθει σε $1.2 τρις (σε τιμές ΑΕΠ 2015). 

Άλλα μέτρα κυβερνητικής πολιτικής για αύξηση της σχετικής βαθμολογίας στον Δείκτη θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ενίσχυση των προγραμμάτων μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης για νέους, αλλά και περισσότερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη νέων που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου για πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και της αγοράς εργασίας. Η έκθεση της PwC παραθέτει ως παραδείγματα διάφορες πρωτοβουλίες της γερμανικής κυβέρνησης που αφορούν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αποκομίσουν σημαντικό όφελος από την υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών. 

Η έκθεση μελετά επίσης τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις που προκύπτουν από τον Δείκτη και οι οποίες διασυνδέονται με συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών της PwC για την έλλειψη δεξιοτήτων και τα διαφορετικά εργασιακά χαρακτηριστικά της γενιάς της χιλιετίας.

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα