Powered by

PwC: Η Κεντρική Ευρώπη ευνοεί τους νέους εργαζομένους

Τρεις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες - η Ελβετία, η Γερμανία και η Αυστρία - καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στο νέο αυτό Δείκτη Εργαζόμενων Νέων της PwC που καταγράφει την επιτυχία - ή αποτυχία - των χωρών στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού ηλικίας κάτω των 25 ετών. 

Σύμφωνα με την έκθεση, χώρες με χαμηλότερη βαθμολογία έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τις οικονομίες τους με δισεκατομμύρια δολάρια αν ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές για αξιοποίηση του εν λόγω δυναμικού. Παρόμοιο μήνυμα προκύπτει και από τα συμπεράσματα του Δείκτη Χρυσής Ηλικίας της PwC, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015 και αφορά μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους. 

Ο Δείκτης Εργαζόμενων Νέων της PwC διαμορφώνεται στη βάση του σταθμισμένου μέσου όρου 8 επιμέρους δεικτών που αντικατοπτρίζουν τη δραστηριότητα στην αγορά εργασίας και τη συμμετοχή στην εκπαίδευση και την κατάρτιση νέων κάτω των 25  ετών σε 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση υπολογίζει παράλληλα την πιθανή μακροπρόθεσμη ενίσχυση άλλων οικονομιών του ΟΟΣΑ στην περίπτωση που θα επιτύγχαναν τα ίδια χαμηλά επίπεδα νέων (ηλικίας 20-24 ετών) που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Όπως διαπιστώνεται, το πιθανό κέρδος κυμαίνεται ενδεχομένως από περίπου 1% του ΑΕΠ στη Σουηδία και τη Δανία, μέχρι περίπου 3% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ενώ η ψηλότερη αύξηση αναμένεται στην Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, με περίπου 7-9% του ΑΕΠ. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, η πιθανή μακροπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν δυνατό να ανέλθει σε $1.2 τρις (σε τιμές ΑΕΠ 2015). 

Άλλα μέτρα κυβερνητικής πολιτικής για αύξηση της σχετικής βαθμολογίας στον Δείκτη θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ενίσχυση των προγραμμάτων μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης για νέους, αλλά και περισσότερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη νέων που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου για πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και της αγοράς εργασίας. Η έκθεση της PwC παραθέτει ως παραδείγματα διάφορες πρωτοβουλίες της γερμανικής κυβέρνησης που αφορούν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αποκομίσουν σημαντικό όφελος από την υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών. 

Η έκθεση μελετά επίσης τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις που προκύπτουν από τον Δείκτη και οι οποίες διασυνδέονται με συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών της PwC για την έλλειψη δεξιοτήτων και τα διαφορετικά εργασιακά χαρακτηριστικά της γενιάς της χιλιετίας.

Δειτε Επισης

Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες