Τα βήματα ενίσχυσης του Συνεργατισμού
12:01 - 26 Νοεμβρίου 2015
Στη Βουλή οδηγήθηκαν οι τροποποιήσεις νομοθεσιών για τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων. Ουσιαστικά, το νομικό πλαίσιο επιδιώκει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού, που θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ.
Ο κυριότερες διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να εκπληρωθούν είναι οι ακόλουθες:
(α) Η τροποποίηση του νομικού πλαισίου έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανακεφαλαιοποίηση της ΣΚΤ.
(β) Η ετοιμασία και αποστολή πλάνου κεφαλαίου προς τον ΕΕΜ και η λήψη τελικής απόφασης από το Συμβούλιο των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
(γ) Η ετοιμασία και αποστολή νέου Σχεδίου Αναδιάρθρωσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σχετική έγκριση του.
(δ) Η έκδοση Διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίηση της ΣΚΤ και η μεταφορά των σχετικών κεφαλαίων
Τα πέντε νομοσχέδια
To Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 24 Νοεμβρίου 2015, ενέκρινε τα νομοσχέδια και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να τα καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφισή τους σε νόμο.
(α) Ειδικότερα, το πρώτο νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης Νόμος του 2015», σκοπό έχει τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης και αποσκοπεί στην ανακεφαλαιοποίηση χρηματοοικονομικών οργανισμών μέχρι το τέλος του 2015, με βάση τις πρόνοιες των περί της Αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών Νόμων. Το κεφάλαιο του Ταμείου θα παραχωρηθεί από το κράτος και ανακτάται από τον ειδικό φόρο που καταβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμων (οι οποίες, στο παρόν στάδιο, κατατίθενται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας).
(β) Το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο τροποποιεί τον περί της Αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών Νόμο σκοπό έχει την προσθήκη διατάξεων για τη συμπερίληψη του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης στους φορείς που μπορούν να εξαγοράσουν μέρος ή ολόκληρο το εκδιδόμενο μετοχικό κεφάλαιο και ή άλλων πρωτοβάθμιων και ή δευτεροβάθμιων κεφαλαίων, χρηματοοικονομικού οργανισμού.
(γ) Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος, σκοπό έχει, να προσθέσει στις αρμοδιότητες της Μονάδας τη διαχείριση του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης. Άλλες αρμοδιότητες της Μονάδας Διαχείρισης περιλαμβάνουν τη διαχείριση της συμμετοχής της Δημοκρατίας ως μετόχου στην ιδιοκτησιακή δομή των χρηματοοικονομικών οργανισμών, την παρακολούθηση και εφαρμογή, σε συνεργασία με την ΚΤΚ, των διατάξεων του περί της Αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών Νόμου καθώς και τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής απόδοσης της συμμετοχής της Δημοκρατίας ως μετόχου στην ιδιοκτησιακή δομή χρηματοοικονομικών οργανισμών.
(δ) Η τροποποίηση του τέταρτου νομοσχεδίου, του περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος τροποποιητικού νόμου, σκοπό έχει, την αποπληρωμή των κεφαλαίων που θα διατεθούν από το κράτος με τη μεταφορά μέρους των εσόδων από την επιβολή του ειδικού φόρου στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης το οποίο και θα συμμετέχει στην ιδιοκτησιακή δομή του έκαστου χρηματοοικονομικού οργανισμού.
(ε) Με την έγκριση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού θα καταβληθεί από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας ποσό που δεν υπερβαίνει τα διακόσια εκατομμύρια ευρώ για κάλυψη της δαπάνης που θα προκύψει λόγω ενίσχυσης της κεφαλαιουχικής βάσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ως απόρροια των αποτελεσμάτων του ελέγχου που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός. Το ποσό κεφαλαιοποίησης θα διατεθεί μέσω του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο θα ανακτηθεί σταδιακά από τις συνεισφορές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα εισπράττονται από το 2015 μέχρι το 2021, μέσω της επιβολής του ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος Νόμου.
Ακολουθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης