ΓεΣΥ: Ο ανταγωνιστικός διάλογος και οι ενστάσεις για το ΙΤ
07:02 - 25 Νοεμβρίου 2015
Τον περασμένο μήνα- μετά από 8 χρόνια-, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έβγαλε από το χρονοντούλαπο το διαγωνισμό για το Σύστημα Πληροφορικής που θα υποστηρίξει το Γενικό Σχέδιο Υγείας όταν αυτό υλοποιηθεί. Ο ΟΑΥ εισήλθε στην τρίτη φάση με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου με τις εταιρείες IBM και NCR, καλώντας τις να υποβάλλουν την τελική τους προσφορά βάσει της λύσης που υποβλήθηκε και προσδιορίστηκε κατά την διάρκεια του Διαλόγου.
Από το 2007, στο 2015
Ο διαγωνισμός για το Σύστημα Πληροφορικής προκηρύχθηκε τον Απρίλη του 2007, μέσω της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Η πρώτη φάση αφορούσε την επιλογή συμμετεχόντων στην διαδικασία, ενώ εκείνο το διάστημα ο ΟΑΥ οδηγήθηκε δύο φορές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αλλά και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Υπήρξε ενδιαφέρον από οχτώ εταιρείες, οι τρεις πληρούσαν τις προδιαγραφές, ενώ στη συνέχεια ο ΟΑΥ απέρριψε τη μια εταιρεία και έμειναν στο παιχνίδι οι δύο μνηστήρες. Η δεύτερη φάση αφορούσε τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών, φάση η οποία ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015. Να σημειωθεί ότι το 2013 όλες οι διαδικασίες για την υλοποίηση του ΓεΣΥ πέρασαν μέσα από το φίλτρο του μνημονίου, ενώ το 2014 εκπονήθηκαν νέες μελέτες για να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ κι επανεξετάστηκαν κάποιοι σχεδιασμοί.
Παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Έπειτα από παρατήρηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατά πόσο θα ήταν προς το συμφέρον του κράτους να συνεχιστεί η διαδικασία της συζήτησης με δύο εταιρείες έπειτα από 8 χρόνια, ο ΟΑΥ κατέληξε στην απόφαση συνέχισης της διαδικασίας βάσει της σχετικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα και του νομικού συμβούλου του Οργανισμού. Υποστηρίζει ότι η διαδικασία είναι όχι μόνο είναι νόμιμη αλλά ότι υπό τις περιστάσεις εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο συμφέρον καθώς οι δύο εταιρείες πιθανόν να οδηγήσουν τον ΟΑΥ στα δικαστήρια και να ζητήσουν αποζημιώσεις, ενώ ο ΟΑΥ θεωρεί ότι θα ήταν ανέντιμο από μέρους του κράτους να διακόψουν τον διάλογο καθώς οι δύο εταιρείες έδωσαν στον ΟΑΥ την τεχνογνωσία που δεν είχαν.
Γιατί ανταγωνιστικός διάλογος;
Ο ΟΑΥ επέλεξε τη διαδικασία αυτή- πρωτοποριακή τότε για τα κυπριακά δεδομένα- καθώς δεν υπήρχε ΓεΣΥ και σχετικό σύστημα πληροφορικής που θα μπορούσε να βασιστεί ο Οργανισμός και να ετοιμάσει τα έγγραφα προσφορών. Με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές, όταν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, χρησιμοποιείται η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για να καθοριστούν τα έγγραφα του διαγωνισμού και έπειτα να καταθέσουν οι εταιρείες τις σχετικές οικονομικές προτάσεις.
Αξία 55 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για ένα project με δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 55 εκατ. ευρώ), μέρος της οποίας θα συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Μάλιστα το Γενικό Λογιστήριο ενέκρινε το πιστοποιητικό συμβατότητας. Το Σύστημα Πληροφορικής θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα των ασθενών, θα αποζημιώνει για την φροντίδα υγείας που θα λαμβάνουν (claims), ενώ θα υπάρχει και κέντρο τηλεξυπηρέτησης (call center) το οποίο θα εξυπηρετεί τους δικαιούχους και τους παροχείς για θέματα του ΓεΣΥ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο μακρύς δρόμος του ΙΤ του ΓεΣΥ