Θετικά τα αποτελέσματα του έργου «Ίσης Αμοιβής»

Θετικά είναι τα αποτελέσματα του έργου «Δράσεις για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών» που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2010 – 2015, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, δήλωσε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Ασσιώτης κατά την τελετή λήξης του έργου, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, στο ξενοδοχείο HILTON στη Λευκωσία.

Οι δράσεις του Έργου, το οποίο διήρκησε από το 2010 μέχρι και το 2015 αφορούσαν παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, όπως την εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, τους μηχανισμούς επιθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας, την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτών αλλά και την ευαισθητοποίηση και διαφώτιση του πολίτη. 

«Η υλοποίηση του προγράμματος συνέπεσε με μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία που ανέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ισότητα της εργασίας και ίσης μεταχείρισης στο χώρο εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών», ανέφερε ο κ. Ασσιώτης.

Κατέδειξε ακόμη πως σημειώθηκε μια αξιόλογη βελτίωση της γυναικείας παρουσίας στον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο τα τελευταία χρόνια, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και το πρόγραμμα του Υπουργείου.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως όλοι οι κοινωνικοί φορείς που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του διαχωρισμού ανδρών και γυναικών στο χώρο εργασίας.

Έρευνα σχετικά με το πρόγραμμα
Η Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντριαλένα Παυλίδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας για το χάσμα αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών στην κυπριακή πραγματικότητα που διεξήχθη από το Υπουργείο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πρόγραμμα κρίνεται πετυχημένο, καθώς τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τους στόχους. Πιστοποιήθηκαν 34 οργανισμοί, ενώ πραγματοποιήθηκαν 1086 επιθεωρήσεις.

«Ακόμη μέσω της ποιοτικής έρευνας που διεξήχθη ανάμεσα σε συμμετέχοντες φαίνεται πως ο κύριος στόχος του προγράμματος έχει επιτευχτεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό δράσεων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του έργου», σημείωσε η κ. Παυλίδου.

Κλείνοντας, σημείωσε πως έχουν να γίνουν ακόμη πολλά για τη συμφιλίωση του οικογενειακού και εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς η εξασφάλιση μιας ποιοτικής φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων βαραίνει ακόμη τη γυναίκα.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εξάλειψη των διακρίσεων είναι η δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας και ενός θετικού περιβάλλοντος εργασίας, ποιοτικές θέσεις εργασίας, παραγωγικό εργατικό δυναμικό, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, βελτίωση της απασχόλησης και οικονομική ανάκαμψη.

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο