powered by

Θετικά τα αποτελέσματα του έργου «Ίσης Αμοιβής»

Θετικά είναι τα αποτελέσματα του έργου «Δράσεις για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών» που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2010 – 2015, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, δήλωσε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Ασσιώτης κατά την τελετή λήξης του έργου, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, στο ξενοδοχείο HILTON στη Λευκωσία.

Οι δράσεις του Έργου, το οποίο διήρκησε από το 2010 μέχρι και το 2015 αφορούσαν παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, όπως την εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, τους μηχανισμούς επιθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας, την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτών αλλά και την ευαισθητοποίηση και διαφώτιση του πολίτη. 

«Η υλοποίηση του προγράμματος συνέπεσε με μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία που ανέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ισότητα της εργασίας και ίσης μεταχείρισης στο χώρο εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών», ανέφερε ο κ. Ασσιώτης.

Κατέδειξε ακόμη πως σημειώθηκε μια αξιόλογη βελτίωση της γυναικείας παρουσίας στον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο τα τελευταία χρόνια, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και το πρόγραμμα του Υπουργείου.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως όλοι οι κοινωνικοί φορείς που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του διαχωρισμού ανδρών και γυναικών στο χώρο εργασίας.

Έρευνα σχετικά με το πρόγραμμα
Η Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντριαλένα Παυλίδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας για το χάσμα αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών στην κυπριακή πραγματικότητα που διεξήχθη από το Υπουργείο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πρόγραμμα κρίνεται πετυχημένο, καθώς τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τους στόχους. Πιστοποιήθηκαν 34 οργανισμοί, ενώ πραγματοποιήθηκαν 1086 επιθεωρήσεις.

«Ακόμη μέσω της ποιοτικής έρευνας που διεξήχθη ανάμεσα σε συμμετέχοντες φαίνεται πως ο κύριος στόχος του προγράμματος έχει επιτευχτεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό δράσεων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του έργου», σημείωσε η κ. Παυλίδου.

Κλείνοντας, σημείωσε πως έχουν να γίνουν ακόμη πολλά για τη συμφιλίωση του οικογενειακού και εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς η εξασφάλιση μιας ποιοτικής φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων βαραίνει ακόμη τη γυναίκα.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εξάλειψη των διακρίσεων είναι η δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας και ενός θετικού περιβάλλοντος εργασίας, ποιοτικές θέσεις εργασίας, παραγωγικό εργατικό δυναμικό, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, βελτίωση της απασχόλησης και οικονομική ανάκαμψη.

Δειτε Επισης

Επίσκεψη Σκουρίδη και ενίσχυση συνεργασίας με ΗΠΑ σε επιστήμη, έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα
Anymaster: Η πλατφόρμα με χρηματοδότηση από τη Lamda επεκτείνεται στην Αθήνα
Επεκτείνει τις συνεργασίες του με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ασία το ΤΕΠΑΚ-Συμφωνίες με τρία κινέζικα πανεπιστήμια
23ο Συνέδριο Leadership and HR Management: Ηγεσία, ταλέντο και ανθρώπινο δυναμικό (video)
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Στα γραφεία της Allianz Κύπρου το τρόπαιο του EuroBasket
Το πρόγραμμα του 8ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 (video)
Βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση…Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (video)
Γυρίζει σελίδα ο «Πολίτης»-Κατ' αρχήν συμφωνία με Κρις Παναγιώτου για εξαγορά του ομίλου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CFA Society Cyprus: Οι στόχοι και δράσεις του Συνδέσμου