Powered by

Η ενέργεια καθορίζει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας

Το φυσικό αέριο είναι το μεγάλο ατού στα χέρια της Ρωσίας για το οποίο οι Τούρκοι ανησυχούν ότι αν τελικά η Μόσχα αποφασίσει να διακόψει την παροχή του προς την Τουρκία τότε η Άγκυρα θα είναι ενώπιον μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης την οποία δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Και ο λόγος είναι ότι η Τουρκία λαμβάνει το 54,7% του φυσικού της αερίου από την Ρωσία.

"Θα διακοπεί το φυσικό αέριο το χειμώνα;" είναι ερώτημα που τίθεται από χθες στην Τουρκία στα τηλεοπτικά παράθυρα των καναλιών, παρόλο που η Μόσχα ήδη δήλωσε επισήμως ότι δεν θα διακόψει το φυσικό αέριο προς το παρόν. Η απάντηση που δίνουν όλοι είναι πως η Τουρκία δεν έχει Β σχέδιο στην περίπτωση που ο Ρώσος Πρόεδρος αποφασίσει να κάνει μια τέτοια κίνηση.  Πάντως Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αν η Μόσχα διακόψει το φυσικό αέριο προς την Τουρκία θα έχει και η ίδια τεράστιο οικονομικό κόστος επειδή η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερός της πελάτης και έχει δύναμη ως καταναλωτής. Από την άλλη όμως δεν μπορούν και να προβλέψουν τις κινήσεις Πούτιν.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας που συνδέει τις δύο χώρες είναι η ενέργεια, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Τουρκία, η οποία λαμβάνει πάνω από το 50% των αναγκών της από τη Ρωσία. Με βάση τα επίσημα στοιχεία η Τουρκία έλαβε τα 26 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα συνολικά 50 δις από τη Ρωσία. Η εξάρτηση της Τουρκίας μάλιστα στο φυσικό αέριο είναι τεράστια, καθώς η ηλεκτρική παραγωγή της γίνεται κατά 48% από φυσικό αέριο. Το 25% του φυσικού αερίου είναι για τη βιομηχανία, το 20% για τις κατοικίες και το 6% για τις επιχειρήσεις. Η Τουρκία λαμβάνει φυσικό αέριο και από Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, ενώ από τη Νιγηρία και την Αλγερία λαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG.

Αν λοιπόν η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο προς την Τουρκία τότε η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα επειδή δεν έχει εναλλακτική βραχυπρόθεσμα.

Εκτιμάται ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μπορεί να βρει λύσεις και να καλύψει τις ανάγκες της από το Βόρειο Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ.

Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα τι θα γίνει αν η Ρωσία διακόψει τελικά το φυσικό αέριο, απάντησε ότι "ασφαλώς και θα είναι πρόβλημα", ωστόσο είπε ότι θα προσπαθήσουν να το λύσουν επιστρατεύοντας άλλες δυνατότητες στην περίπτωση που δεν προκληθεί κρίση.

 "Θα κάνουμε μεταφορά LNG όσο μπορούμε, θα αυξήσουμε το φυσικό αέριο που λαμβάνουμε από άλλες χώρες", είπε ο Τούρκος αξιωματούχος ωστόσο πρόσθεσε: "Να μην το δείξει ο Αλλάχ φυσικά, αλλά αν γίνει θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα".

Πιο απαισιόδοξος είναι εκπρόσωπος από τον τομέα του φυσικού αερίου της Τουρκίας ο οποίος εκτιμά ότι ο έλεγχος είναι 100% στα χέρια της Ρωσίας. Δεν αποκλείει το σενάριο ο Ρώσος Πούτιν να δηλώσει ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στον αγωγό ή ότι υπήρξε έκρηξη στον αγωγό και
 έτσι διακόπτεται το φυσικό αέριο.

Σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία δεν μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο, εκτιμά και εύχεται μέχρι τον νέο χρόνο να έχει λυθεί το θέμα. Αναφέρει αν γίνει κάτι τέτοιο η Τουρκία δεν μπορεί να πάρει από πουθενά αλλού τόσο αέριο και η βιομηχανία της χώρας θα σταματήσει. Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει μέχρι το 2018 που θα είναι έτοιμο το ΤΑΝΑΡ μέσω του οποίου θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Αναφέρει ακόμη ότι από το βόρειο Ιράκ για να έρθει φυσικό αέριο θα πάρει 2-3 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση