Κουγιάλης: Προσφέρουμε 350 χιλ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο
19:01 - 24 Νοεμβρίου 2015
Η Κύπρος, συναισθανόμενη την παγκόσμια της ευθύνη για τις κλιματικές αλλαγές, και παρά το μέγεθος της και τη δύσκολη οικονομική της κατάσταση, θα προσφέρει ποσό 350 χιλ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο, ανακοίνωσε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.
Ο Υπουργός μιλούσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Σπίτι της Ευρώπης, για την έναρξη του 21ου Συνεδρίου του ΟΗΕ για τις κλιματικές Αλλαγές (COP21) που θα αρχίσει στο Παρίσι από 30 Νοεμβρίου μέχρι 11 Δεκεμβρίου 2015.
Παρόντες ήταν ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης και ο Πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκωσία Jean-Luc Florent.
Μιλώντας ο Γάλλος Πρέσβης ανέφερε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες που συνέβησαν πριν σχεδόν δύο εβδομάδες στο Παρίσι έχουν αυξήσει τις προκλήσεις που η Γαλλία ως φιλοξενούσα χώρα αντιμετωπίζει, για να διασφαλίσει αυτό το ιστορικό γεγονός.
“Ο Πρόεδρος Ολάντ αποφάσισε ότι το COP21 θα πραγματοποιηθεί ακόμη και μετά από αυτές τις επιθέσεις επειδή το κλίμα είναι σημαντικό σε ολόκληρο τον πλανήτη και αυτό το γεγονός θα είναι στιγμή ελπίδας και αλληλεγγύης”, σημείωσε ο κ. Florent, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Είπε πως τα μέτρα ασφάλειας θα είναι δραστικά αυξανόμενα ενώ μερικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ακυρωθεί για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε απειλές. Τέτοιες εκδηλώσεις, σημείωσε, είναι η παρέλαση για το κλίμα.
“Αλλά οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ασφαλείς χώρους θα διατηρηθούν”, πρόσθεσε.
Ο Γάλλος Πρέσβης ανέφερε ότι το Συνέδριο θα ανοίξει με την παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Στο Συνέδριο θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων εργασιών του αναμένονται να φθάσουν στο Παρίσι 40.000 άτομα.
“Ο στόχος εξακολουθεί να παραμένει ο ίδιος - να επιτευχθεί μια καθολική δεσμευτική συμφωνία και να καθοριστούν λύσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 2°C σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική περιοχή”, συμπλήρωσε.
Είπε επίσης ότι το 2015 είναι πιο θερμός χρόνος που έχει καταγραφεί, εκφράζοντας την ελπίδα όπως το 2015 γίνει ο χρόνος αφύπνισης για τις κλιματικές αλλαγές.
Ο κ. Florent ανέφερε τέλος ότι υπάρχει ανανεωμένη ελπίδα ότι το COP21 θα φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα για να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης ανέφερε ότι είμαστε σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο στην πορεία προς την υιοθέτηση μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο.
Ανέφερε ότι η συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να είναι συνολική. “Γνωρίζουμε ότι φτωχές και ευαίσθητες κοινότητες σε όλο τον κόσμο ήδη πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα των σημερινών επιπτώσεων από το κλίμα. Θα χρειαστούν στήριξη από τις δικές τους κυβερνήσεις και από την διεθνή κοινότητα”, πρόσθεσε.
Τόνισε ότι είναι αναγκαία η χρηματοδότηση για τις κλιματικές αλλαγές, σημειώνοντας ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι ήδη οι μεγαλύτεροι τροφοδότες σε αυτόν τον τομέα.
Ο κ. Μαρκοπουλιώτης σημείωσε ότι η Ευρώπη κατόρθωσε την αποκοπή εκπομπών στο 23% μεταξύ 1990 και 2014 καθώς υπήρξε ανάπτυξη της οικονομίας της κατά 46% την ίδια περίοδο. “Η κλιματική προστασία και η οικονομική ανάπτυξη πάνε χέρι-χέρι”, πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι “η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει τα πρώτα σοβαρά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Γινόμαστε μάρτυρες παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, αυξημένων θερμοκρασιών, η υποβάθμιση των δασών και σπάνιων οικοσυστημάτων”.
Σημείωσε πως η Κύπρος εφαρμόζει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ ενώ συμμετέχει ενεργά στις κοινές προσπάθειες για προστασία του κλίματος για την διασφάλιση του μέλλοντος ζωής των ανθρώπων.
Τόνισε ότι η συμφωνία του Παρισιού πρέπει να είναι δεσμευτική, να αναλάβουν όλες οι χώρες τις υποχρεώσεις τους και χρειάζεται ένας μηχανισμός, ο οποίος να επιβλέψει την όλη διαδικασία για την επιτυχία της.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ