Πωλήσεις και εκποιήσεις σε μεταγενέστερο στάδιο

Έχοντας αναδιαρθρώσει το μισό χαρτοφυλάκιο από το σύνολο των προβληματικών δανείων και τονίζοντας παράλληλα ότι το ποσοστό ίασης είναι ιδιαίτερα υψηλό, οι κυπριακές τράπεζες προσβλέπουν σε πιο θετικές μέρες σε σχέση με τους ισολογισμούς τους. Παρ’ όλα αυτά, ο μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος παραμένει εδώ και καιρό στα 27 δισ. ευρώ, αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και της κυπριακής οικονομίας ευρύτερα.

Παράλληλα, τα όποια αποτελέσματα αναδιαρθρώσεων χρειάζονται χρόνο για να ξεκαθαρίσουν, αφού από την ημερομηνία συμφωνίας για αναδιάρθρωση ένα δάνειο υπολογίζεται ως μη εξυπηρετούμενο για έναν ακόμη χρόνο. Το 2016 αποτελεί κομβικής σημασίας περίοδο για το ζήτημα των NPLs.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και οι λεγόμενοι strategic defaulters, δανειολήπτες, δηλαδή, που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν ή έχουν αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να εξοφλήσουν το δάνειό τους, επιδιώκοντας παράλληλα να δουν ποια λύση, σε ποιο χρόνο και με ποια δεδομένα θα τους προταθεί.

Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι τα εργαλεία που έχουν δοθεί στον τραπεζικό τομέα έχουν οδηγήσει πολλούς πελάτες στο τραπέζι του διαλόγου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αναδιαρθρώσεις «τρέχουν». Οι έσχατες λύσεις των εκποιήσεων και της πώλησης δανείων από τις τράπεζες θα εφαρμοστούν γι’ αυτούς που έτσι κι αλλιώς αρνούνται κάθε συμφωνία για αλλαγή των δεδομένων στα δανειακά συμβόλαιά τους.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι για ένα ποσοστό της τάξης του 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που εκτιμάται ότι δεν προτίθεται ή δεν έχει καμία οικονομική δυνατότητα για αναδιάρθρωση, θα εφαρμοστούν οι άνωθεν ακραίες λύσεις. Το 20% αντιστοιχεί σε ποσό της τάξης των 5,5 δισ. Εάν από αυτά εξαιρεθούν και ορισμένα δάνεια πρώτης κατοικίας ή μικρών δανείων, τότε το πρόβλημα περιορίζεται σε ακόμη μικρότερο και σαφώς πιο διαχειρίσιμο νούμερο. Όλα αυτά, ωστόσο, θα εφαρμοστούν εάν παραστεί ανάγκη περί τα τέλη του 2016 και αφού ξεκαθαρίσει το πραγματικό ποσοστό επιτυχίας των αναδιαρθρώσεων επί των σημερινών NPLs.

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;