Qualco: Ολιστική προσέγγιση για NPLs
12:36 - 23 Νοεμβρίου 2015
O Μίλτος Γεωργαντζής, Founding Partner και Deputy CEO της Qualco μιλά στον «Ρεπόρτερ» για την κάθοδο της εταιρείας στην Κύπρο, αλλά και για τις λύσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δοθούν στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Καταρχάς, θα θέλαμε να μας συστήσετε την Qualco. Σε ποιους τομείς και σε ποιες χώρες δραστηριοποιείται η εταιρεία;
Η Qualco είναι μια κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης λύσεων τεχνολογίας, λογισμικού και παροχής υπηρεσιών για τη διαχείριση πιστωτικών χαρτοφυλακίων και ληξιπρόθεσμων οφειλών (Credit and Debt management). Το ευρύ φάσμα των λύσεών μας περιλαμβάνει τεχνολογικές πλατφόρμες, υπηρεσίες Business Process Outsourcing (BPO), συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων και αξιόπιστα μοντέλα πρόβλεψης συμπεριφοράς βασισμένα σε τεχνικές ανάλυσης μεγάλων όγκων δεδομένων (Big Data analytics).
Η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί σήμερα κρίσιμη πρόκληση και προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, κυβερνητικούς οργανισμούς και εταιρείες κοινής ωφέλειας. Η Qualco, με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, αποτελεί έναν στρατηγικό συνεργάτη, προκειμένου η διαχείριση, εκτός από αποτελεσματική, να γίνεται με δίκαιους και κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους ώστε να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη.
Ογδόντα επιχειρήσεις σε 15 χώρες
Πόσο κοντά είστε σήμερα στο να επιτύχετε τους στόχους που είχατε θέσει εξαρχής;
Πριν από 15 χρόνια, είχαμε το όραμα να δημιουργήσουμε μια εταιρεία που θα θεωρείται έμπιστος συνεργάτης και αρωγός στο θέμα της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Έναν οργανισμό που να εμπιστεύεται τους νέους επιστήμονες, που να διακατέχεται από υψηλές αξίες και βαθιά αίσθηση ευθύνης της αποστολής μας. Η εταιρεία μεγάλωσε στην Ελλάδα - το σύγχρονο εργαστήριο χρέους και εφαρμογής κάθε τύπου λύσης.
Σήμερα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Qualco χρησιμοποιούν περισσότερες από 80 επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού, βιομηχανικού και εμπορικού τομέα, σε πάνω από 15 χώρες. Έχουμε υπερδιπλασιάσει το εξειδικευμένο προσωπικό μας εν μέσω της χειρότερης δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Έχουμε κατά αντιστοιχία τριπλασιάσει τον τζίρο μας και ιδρύσει τρεις θυγατρικές. Έχουμε ακόμη συνάψει συνεργασίες σε αρκετές χώρες, ώστε να καλύπτουμε μια συνεχώς διευρυνόμενη γεωγραφική παρουσία. Έχουμε υψηλές φιλοδοξίες και ένα πολύ στοχευμένο πλάνο υλοποίησης και ανάπτυξης.
Η κάθοδος στην Κύπρο
Μιλήστε μας λίγο για το μοντέλο ανάπτυξης και γεωγραφικής επέκτασης της εταιρείας. Πώς και γιατί αποφασίσατε να ιδρύσετε νέα θυγατρική στην Κύπρο;
Η ίδρυση της νέας μας θυγατρικής στην Κύπρο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου μετά την πολυετή κυρίαρχη θέση στην Ελλάδα, και την επέκταση μέσω αντίστοιχων θυγατρικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Το μοντέλο διείσδυσης, η στρατηγική ανάπτυξης και οι παρεχόμενες λύσεις και υπηρεσίες διαφέρουν σε κάθε χώρα, ανάλογα με την ωριμότητα, το βάθος και τις συνθήκες της αγοράς. Προφανώς η προσήλωση στην ποιότητα και την παροχή λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας παραμένει θεμελιώδης αρχή μας.
Όσον αφορά στην Κύπρο, η χώρα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η άποψή μου είναι ότι η Κύπρος θα πετύχει όλους τους στόχους της και θα επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης. Οι συγκεκριμένες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ευνοούν την ανάπτυξη ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης που να λαμβάνει υπόψη και να σταθμίζει τις προτεραιότητες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την οικονομία, τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου, την προστασία των κοινωνικών δομών και τον περιορισμό του κοινωνικού αντίκτυπου. Αυτές τις συνθήκες τις έχουμε συναντήσει και αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και σε άλλες χώρες. Έχουμε στη φαρέτρα μας, μια σειρά συγκεκριμένων λύσεων που μπορούν να αναχαιτίσουν την περαιτέρω μεγέθυνση του φαινομένου και να αντιστρέψουν την τάση. Με γνώμονα αυτό, λοιπόν, η επιλογή μας να ιδρύσουμε ένα πλήρως στελεχωμένο γραφείο στην Κύπρο ήταν συνειδητή, γνωρίζοντας ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε ενεργά και ουσιαστικά και να μεταφέρουμε τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές από τη διεθνή πραγματικότητα.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη θυγατρική στην Κύπρο;
Η νέα μας θυγατρική θα στελεχωθεί πλήρως, προσφέροντας το σύνολο των λύσεων τεχνολογίας και εξειδικευμένων υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου του Ομίλου. Θα βασιστούμε και θα επιδιώξουμε τη στελέχωση με έμπειρους επαγγελματίες της τοπικής αγοράς και θα μεταλαμπαδεύσουμε το know how, τις μεθοδολογίες μας και τις πρακτικές μας, μέσα από τις ομάδες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα που θα μετακινηθούν στην Κύπρο για τα επόμενα χρόνια. Η αγορά της Κύπρου για εμάς αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και έχουμε αποφασίσει να κάνουμε μια επένδυση με μακροχρόνια προοπτική. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, επιδιώκουμε να επιδράσουμε καταλυτικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Το πρόβλημα των ΜΕΔ
Αναφερθήκατε στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, το μέγεθος του προβλήματος αλλά και η αντιμετώπισή του είναι κάτι πολύ σύνθετο και δείχνει δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;
Πράγματι αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο για ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά πρέπει να λάβουμε υπόψη τις αδυναμίες και δυνατότητες όλων των μερών. Στην Ελλάδα το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ξεπεράσει τα 100 δισ. και αποτελεί εμπόδιο στις όποιες προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας και τεράστιο βάρος στους ισολογισμούς των τραπεζών. Για να βάλουμε το θέμα σε μια ρεαλιστική διάσταση, το διακύβευμα αφορά, από τη μία πλευρά, μερικά δισ. ευρώ σε όρους ρευστότητας, προβλέψεων και κεφαλαίων, και από την άλλη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην ελπίδα και την ανάπτυξη. Υπό αυτό το πρίσμα η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ανήκει η μεθοδολογία μας αναφορικά με τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών καθώς και της εμπεριστατωμένης αξιολόγησης της ικανότητας / επιθυμίας αποπληρωμής. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως η εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε ανομοιογενή τμήματα του πληθυσμού χωρίς την εκ των προτέρων διεξοδική μελέτη και ανάλυση των γενεσιουργών αιτίων έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση του φαινομένου.
Το υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισης δεν είναι πλέον ούτε αποδοτικό ούτε βιώσιμο. Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν την υιοθέτηση νέων κανόνων, που να βασίζονται στην αρχή της συνευθύνης μεταξύ του δανειστή και του δανειολήπτη. Ένα νέο μοντέλο συνεργασίας και αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, που να διευκολύνει, με βάση τις σημερινές συνθήκες, τη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων, των υπεύθυνων επαγγελματιών καθώς και των συνεπών ιδιωτών, με την παράλληλη στήριξη εκείνων των κοινωνικών ομάδων που εμπράκτως αδυνατούν ν’ ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η αντιμετώπιση του φαινομένου θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας ως προϋπόθεση της μελλοντικής κοινωνικής ευημερίας.