Powered by

Αυξάνονται οι μισθοί στην Ιαπωνία

Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το βασικό μισθό και να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Ωστόσο σύμφωνα με το Reuters το προσχέδιο των μέτρων τόνωσης δε φαίνεται να δίνει κάτι καινούριο στις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες τονίζουν οι αναλυτές πως είναι απαραίτητες για να δοθεί τέλος σε δεκαετίες στασιμότητας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, θα προσφέρει και οικονομική υποστήριξη σε όσους παίρνουν σύνταξη, προκειμένου να στηρίξει την καταναλωτική δαπάνη.

Επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα Nikkei τόνισε σήμερα πως η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τους μισθούς κατά 3%. Πάντως, το προσχέδιο δε δίνει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες και οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βάλει βάσεις για διαρκή ανάπτυξη.

Η τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, προκειμένου να βγει η χώρα από 15 χρόνια αποπληθωρισμού. Οι αναλυτές, όμως, είναι σκεπτικοί σε σχέση με τα νέα μέτρα καθώς θεωρούν που δεν κάνουν πολλά για την αντιμετώπιση της άκαμπτης αγοράς εργασίας και της χαμηλής παραγωγικότητας.

«Όλα αυτά φαίνονται σα βραχυπρόθεσμη τόνωση, αλλά η Ιαπωνία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις περισσότερο από μέτρα τόνωσης», επεσήμανε ο Marcel Thieliant οικονομολόγος για την Ιαπωνία στην Capital Economics στη Σιγκαπούρη. «Μπορεί να έχουμε μια μικρή ανάκαμψη τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια, αλλά αυτό δε θα οδηγήσει σε ισχυρότερη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός