Mediterranean Science Festival:Το πρώτο φεστιβάλ επιστήμης στην Κύπρο

Το Mediterranean Science Festival θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στη Λεμεσό και έχει ως στόχο την επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό, να το εμπνεύσει με ανακαλύψεις και εφευρέσεις, να το πείσει για την αξία της στην καθημερινότητά και να το εμπλέξει στις μελλοντικές εφαρμογές της.

Μαθαίνουμε από τους διοργανωτές, Δρ. Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, Founder and General Manager, SciCo, Δρ. Κατερίνα Καουρή, Co-Founder and Co-Director, SciCo Cyprus, Δρ. Μυρτάνη Πιερή, Co-Founder and Co-Director, SciCo Cyprus και Δρ. Νίκος Κωνσταντίνου, Co-Founder and Co-Director, SciCo Cyprus, περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση.
 

Τί σημαίνει ακριβώς SciCo;

Θοδωρής: Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός “SciCo” (από το Science Communication- www.scico.gr) έχει στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων και διαδραστικών μεθόδων.

H SciCo διοργανώνει τα φεστιβάλ αυτά σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και στην Κύπρο για να φέρει την επιστήμη πιο κοντά στην καθημερινότητά μας με έναν πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο. Στα φεστιβάλ, ο καθένας - ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγέλματος - έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει, να αλληλεπιδράσει και να ανακαλύψει τις επιστήμες που τον περιβάλλουν. 

Πέστε μας λίγο για τα διάφορα Φεστιβάλ Επιστήμης

Θοδωρής: Το Athens Science Festival πρωτοδιοργανώθηκε το 2014 και πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Το 2015, τον δεύτερο μόλις χρόνο λειτουργίας του, προσέλκυσε περισσότερους από 33.000 επισκέπτες - ανάμεσα τους 8.000 μαθητές - που ήρθαν να γνωρίσουν από κοντά το μαγικό κόσμο της επιστήμης. 

Το Thessaloniki Science Festival έτρεξε για πρώτη φορά το 2015 στo Περίπτερο 8 της «ΔΕΘ-HELEXPO» και στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού «WE», και είχε 8000 επισκέπτες. Επόμενος σταθμός το Mediterranean Science Festival που θα γίνει το Δεκέμβριο 2015 στην Λεμεσό

Πέστε μας λίγα περισσότερα λόγια για το Mediterranean Science Festival που θα έχουμε στην Κύπρο.

Νίκος: Ο στόχος του Mediterranean Science Festival είναι να επικοινωνήσει την επιστήμη στο ευρύ κοινό, να το εμπνεύσει με ανακαλύψεις και εφευρέσεις, να το πείσει για την αξία της στην καθημερινότητά μας και να το εμπλέξει στις μελλοντικές εφαρμογές της.

Γιατί κάποιος/α να παρευρεθεί σε ένα Φεστιβάλ Επιστήμης; Δεν θα βαρεθούμε;
Μυρτάνη: Γιατί ένα φεστιβάλ είναι ένας άμεσος, trendy, τρόπος για να παρουσιαστεί στον κόσμο, η ομορφιά και η μαγεία της επιστήμης. 

Γιατί μπορείς να μάθεις για το DNA, για τον Εγκέφαλο, για την Χημεία στα τρόφιμά μας,  για τα Μαθηματικά στη ζωή μας, για την ανακύκλωση, για τον τρόπο που γερνάμε και να μην βαρεθείς τη ζωή σου αλλά να γελάσεις και να εμπνευστείς. Γιατί οι επιστήμονες πρέπει να βγουν από τα εργαστήρια και τα γραφεία τους και να μιλήσουν στον κόσμο απλά για θέματα που μας αφορούν όλους. Γιατί ακόμα και θέματα που δεν είναι μέρος της καθημερινότητά μας, από το απέραντο της κοσμολογίας ως τα βάθη της μοριακής βιολογίας κρύβουν τόση μαγεία και ομορφιά… τόσα μυστήρια και εξηγήσεις που μπορούν να συγκινήσουν και να εμπνεύσουν από τον πιο μικρό, ως τον πιο μεγάλο.

Για τη διοργάνωση του Μεσογειακού Φεστιβάλ Επιστήμης συνεργάζεστε με το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Κατερίνα: Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας διοργανώνει εδώ και μια περίπου δεκαετία την πολύ πετυχημένη εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή», η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς δραστηριοτήτων που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας. Έτσι, τους παρουσιάσαμε το Φεστιβάλ και το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Φέτος, η Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας θα περιλαμβάνει, εκτός από το Mediterranean Science Festival, πληθώρα εκδηλώσεων προβολής της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και επικοινωνίας της επιστήμης. Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου Φεστιβάλ θα γίνει και η εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή», η οποία μετονομάστηκε αυτή τη χρονιά σε «Μέρα του Ερευνητή» καθότι θα λειτουργεί από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Την ίδια μέρα, στο χώρο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί και ο διαγωνισμός επικοινωνίας της επιστήμης για μαθητές «S-Factor», όπου μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα παρουσιάσουν μέσα σε τρία λεπτά ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους.

Το θέμα του Φεστιβάλ είναι η “Επιστήμη στην Καθημερινότητα μας”. Γιατί το διαλέξατε;
Μυρτάνη: Η ζωή μας είναι συνυφασμένη με την Επιστήμη. Τόσο συνυφασμένη πια, που σχεδόν διαφεύγει της αντίληψής μας! Χωρίς επιστήμη δεν υπάρχει τεχνολογία, και η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας είναι τόσο δεδομένη που μόνο όταν την χάσουμε συνειδητοποιούμε πόσο εξαρτώμενοι είμαστε! 

Όλοι έχουμε υπόψη μας διάφορα επιστημονικά επιτεύγματα. Κάποια μακρινά, απρόσιτα και φαντασμαγορικά που μας κάνουν να μένουμε με το στόμα ανοιχτό. Ο μεγάλος επιταχυντής σωματιδίων στη Γενεύη και το «σωματίδιο του Θεού», το τηλεσκόπιο Hubble, το πρώτο burger που γεννήθηκε σε εργαστήριο και άλλα. Η περισσότερη όμως επιστήμη είναι εδώ. Δίπλα μας. Στο δωμάτιό μας. Στο χέρι μας. Το κινητό μας, το φως στην τουαλέτα μας, το panadol, τα εμβόλια των παιδιών μας. Η επιστήμη είναι παντού! Είναι μέρος της ζωής μας. Και ήρθε για να μείνει. Και όμως, πόσο την καταλαβαίνουμε; 

Θεωρήσαμε λοιπόν, πως δεν υπάρχει καλύτερη θεματική για αρχή ενός Φεστιβάλ που στόχο έχει να εξηγήσει απλά και με ψυχαγωγικό τρόπο την επιστήμη και την τεχνολογία που έχει εισβάλει στη ζωή μας. «Η επιστήμη στην καθημερινότητά μας» λοιπόν! Με τρόπο απλό και κατανοητό!

Πέστε μας λίγα περισσότερα για το τι θα δούμε στο Φεστιβάλ φέτος
Κατερίνα: Η ανταπόκριση στην πρόσκληση μας για συμμετοχή στο Φεστιβάλ ήταν ενθουσιώδης και έχουμε αυτή τη στιγμή κάπου 80 συμμετοχές από Πανεπιστήμια, σχολεία αλλά και άλλα άτομα και οργανισμούς που έχουν να επιδείξουν κάτι καινούριο στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στην καινοτομία. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες θα είναι διαδραστικές, δηλαδή θα μπορεί να πάει ο  καθένας και να μάθει από 3 μέχρι 33 πράγματα που τον ενδιαφέρουν με βιωματικό, απλό, διασκεδαστικό τρόπο! Και η θεματολογία έχει κάτι για όλους: Βιολογία και Υγεία, Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη, Αστρονομία και Διάστημα, Ψηφιακή Τεχνολογία και Πληροφορική, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, Επιστήμη και Τέχνη. Έχουμε περίπου 50 «περίπτερα» με διαδραστικές δραστηριότητες και πειράματα επίδειξης, διαδραστικά εργαστήρια, ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες της Κύπρου και του εξωτερικού, καφενεία-συζητήσεις για καυτά επιστημονικά θέματα, debates, έκθεση Επιστήμης Τέχνης από το διάσημο ερευνητικό κέντρο CERN στην Ελβετία, θεατρικές χιουμοριστικές παραστάσεις και πολλά άλλα.

Να πούμε ότι μας ενδιαφέρει πολύ να έρθουν και να περάσουν καλά τα παιδιά– θα έχουμε οργανωμένες επισκέψεις για σχολεία το πρωί της Πέμπτης και της Παρασκευής 3-4 Δεκεμβρίου στις οποίες ήδη δήλωσαν 1600 παιδιά  - και κάπου 20 διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά που θα περιλαμβάνουν διαδραστική εκμάθηση προγραμματισμού, ρομποτικής, της ανακύκλωσης και πολλά. Το Σαββατοκυρίακο θα μπορούν να φέρουν τα παιδιά οι γονείς. Και η είσοδος είναι δωρεάν.

Γιατί είναι σημαντική η επικοινωνία της επιστήμης; 
Μυρτάνη: Η κατανόηση της επιστήμης δεν θα πρέπει να αποτελεί προνόμιο για τους λίγους που ανήκουν στο χώρο των επιστημών και έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο. Αντιθέτως, λίγο ή πολύ,  η επιστήμη είναι υπόθεση όλων μας. Και αυτό, όχι μόνο επειδή η καθημερινότητά μας είναι πια συνυφασμένη με τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα αλλά επειδή η επιστημονική μέθοδος, το εργαλείο δηλαδή που χρησιμοποιεί η επιστήμη για να προχωρά, αποτελεί τον πιο υγιή τρόπο σκέψης. Τον πιο δόκιμο τρόπο ζωής. 

Επιστήμη σημαίνει Έρευνα. Και έρευνα σημαίνει αναζήτηση. Έρευνα σημαίνει να παρατηρείς,  να αναρωτιέσαι, και κατόπιν  να μελετάς, να συνεργάζεσαι, να κρίνεις, να αμφιβάλεις, να ψάχνεις για αποδείξεις! Έρευνα ακόμα, σημαίνει να αμφισβητείς τα στερεότυπα. Ανάπτυξη χωρίς επιστήμη και τεχνολογία δε νοείται.

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο