Μέτρα μελετά η ΕΚΤ για ενίσχυση ευρωζώνης
08:08 - 20 Νοεμβρίου 2015
Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι μοιρασμένο σε σχέση με τον χρόνο μείωσης εκ νέου των επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίας της ΕΚΤ, στην Μάλτα, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, με το θέμα να αναδεικνύεται ως πολύ σημαντικό για την ενίσχυση του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει ισχυρά όπλα για να αυξήσει τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω του οποίου θα αγοράσει κρατικά ομόλογα πέρα του 1,10 τρισεκατομμυρίου ευρώ, με ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2016.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο μηδέν τον Οκτώβριο, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες της Ευρωζώνης μελετούν το ενδεχόμενο κατά πόσο θα στραφούν σε άλλα μέτρα όπως η περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, το οποίο βρίσκεται ήδη στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίας της 22ας Οκτωβρίου, ορισμένοι Κεντρικοί Τραπεζίτες τάχθηκαν υπέρ της επιλογής για "περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ιδίως του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων".
Η ΕΚΤ είχε μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων – δηλαδή τα κεφάλαια που κατατίθενται από τις τράπεζες στην κεντρική τράπεζα – στο αρνητικό 0,2% τον Ιούνιο του 2014.
Ωστόσο, υπήρχαν και αντιδράσεις για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίας.
Εκείνα τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ που αντιδρούν στην περαιτέρω μείωση υποστήριξαν ότι “η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αχαρτογράφητη περιοχή και να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των αγορών και στη συμπεριφορά των τραπεζών και των πελατών”.
"Για αυτό το λόγο, η περαιτέρω μελέτη θεωρείται αναγκαία για την αξιολόγηση του οφέλους και του κόστους, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις στις αγορές κεφαλαίων και στα περιθώρια κέρδους και στην ικανότητα δανεισμού από τις τράπεζες”, σύμφωνα με τα πρακτικά.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ενδείξεις επιστροφής σε υγιή επίπεδα πληθωρισμού άρχισαν να ξεθωριάζουν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ